Πολιτική

Μ. Μπαλαούρας: Όχι άλλη απώλεια ζωτικού χρόνου για την ανάπτυξη Ζαχάρως και Κυπαρισσιακού

Ακούστε το άρθρο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Δ 414/2018), με το οποίο χαρακτηρίστηκε  ο Κυπαρισσιακός κόλπος ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» και καθορίστηκαν οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης και οι ζώνες της όλης έκτασης.Αντιμετωπίζει αυθαιρεσίες, λύνει χρόνια προβλήματα, αξιοποιώντας και ενισχύοντας τα φυσικά πλεονεκτήματα, με σεβασμό στην περιουσία και στις δραστηριότητες των πολιτών-παραγωγώνκαι δίνει σαφείς κατευθύνσεις ανάπτυξης.

Όπως έπρεπε να είναι γνωστό σε όλους τα Προεδρικά Διατάγματα προωθούνται από τον αρμόδιο Υπουργό προς το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο απορρίπτει, τροποποιεί ή εγκρίνει και μετά διαβιβάζεται στον/στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς υπογραφή.

Ζήσαμε εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία και το πήγαινε-έλα μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και ΣτΕ. Παρά ταύτα καλυτέρεψε σε πολλά κρίσιμα σημεία από τα προηγούμενα Σχέδια του 2014, αλλά και από τις αυστηρές προτάσεις μελετών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Καταδίκηκαι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με το σχέδιο Π.Δ που προώθησαν για τον Κυπαρισσιακό Κόλποτο 2014,προσπάθησαν κουτοπόνηρα να εξυπηρετήσουν (περιορισμένα) συμφέροντα και νομιμοποιήσουν αυθαιρεσίες, υποτιμώντας την οικολογική αξία της περιοχής με αποτέλεσμα να καταδικαστεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.Με παρόμοιο σκεπτικό το ΣτΕ επέστρεψε στο υπουργείο το ΠΔ για εκ νέου επεξεργασία του.

Επομένως, σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΟΦΕΙΛΕ να μη παίζει ψηφοθηρικά, αλλά να υλοποιήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών και ελληνικών ανωτάτων δικαστηρίων και όχι να χρεώνει τον ελληνικό λαό με ατέρμονα (και ατελέσφορα) πρόστιμα εκατομμυρίων.

Οι πολιτευτάκηδες της ΝΔ

Κεντρικά στελέχη της ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση περιδιάβαιναν την περιοχή της Ζαχάρως σκορπώντας ψεύτικες προσδοκίες. Κορυφαίος στην εξαπάτηση ο Άδωνις Γεωργιάδης που το καλοκαίρι 2018 φώναζε «Το ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό θα καταδικάσει τη Ζαχάρω σε οικονομικό μαρασμό», ενώ δεσμεύθηκε (!) ότι «θα το ακυρώσουμε εξαντλώνταςκάθε δυνατότητα παρέμβασης στα ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου ναακυρωθεί»!!

Αλλά και η βουλευτής της ΝΔ κ. Αυγερινοπούλου συνέχισε και ΜΕΤΑ την απόφαση (!) του ΣτΕτην προσπάθεια παραπλάνησης των δημοτών του τόπου καταγωγής της: «Για τις περιοχές Natura 2000 η έκδοση ΠΔ, αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα με βάση την κείμενη εθνική-ενωσιακή νομοθεσία.. Μια τέτοια διαδικασία, η οποία δεν σχετίζεται με δικαστικές αποφάσεις (ΣΣ λες και πρόκειται για επαρχιακό Ειρηνοδικείο), έχει ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και σύντομα θα καταλήξει σε κατάλληλες τροποποιήσεις του υφισταμένου ΠΔ»!!!

Να βάλουμε μπρος για την ανάπτυξη

Οι δημοτικές αρχές της Ζαχάρως έχασαν πολύτιμο χρόνο για την ανάπτυξη της περιοχής κυνηγώντας χίμαιρες. Όσο ασχολούνται με το πώς θα καταρριφθεί το Προεδρικό Διάταγμα ή πώς θα φτιαχτούν παραθυράκια, θα καταναλωθούνζωτικές δυνάμεις και θα υφιστάμεθα διαρκώς καταδίκες.

Άμεσα ο Δήμος να πιέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος (και το Δημόσιων Έργων,Πράσινο Ταμείο- άλλα Νομικά Πρόσωπα) για την υποχρέωση του να αναλάβει τον ρόλο του ως υπεύθυνου οργανισμού επιχειρησιακής υποστήριξης σε Δήμο και φορείς στανέα δεδομένα.

Καθοριστικής σημασίας είναι η επαρκής και σταθερή διοχέτευση κεφαλαίων από τον Προϋπολογισμό και η διασφάλιση πόρων από πολλά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Για να μπορούν οι προστατευόμενες περιοχές να είναι πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης, κομβικό ρόλο κατέχει η διαμόρφωση συμμετοχικών διαδικασιών διαχείρισηςκαι κοινωνικής διαβούλευσης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο(δυστυχώς η ΝΔ κατάργησε τουςΦορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦοΔΠΠ) που έπαιζαν κομβικό ρόλο).

Ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως προστατευόμενης δε σημαίνει ότι θα μετατραπεί σε μουσειακό έκθεμα και θα διακοπούν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες, αγροτικές, βιοτεχνικές, τουριστικές. Θα απαιτηθούν προσαρμογές, με στόχο την προστασία των ειδών και οικοτόπων. Προβλέπεται,σε συνδυασμό με τις ειδικές περιβαλλοντικές συνθήκες,η αξιολόγηση των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών με ενεργήσυμμετοχή Επιμελητήριων- Ενώσεων προκειμένου να καθοριστούνρεαλιστικοί στόχοιγια την ανάπτυξη της τοπικήςοικονομίας.

Ο Δήμος Ζαχάρως να αξιοποιήσει εμπειρίες

Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέδειξε ότι τα οφέλη από τις περιοχές Natura 2000 ανέρχονται σε 300 δισ. (3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ)ετησίωςστην ευρωπαϊκή οικονομία, αποδίδοντας  4,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Σχεδόν το 1/3 της έκτασης της Ελλάδας είναι περιοχές ενταγμένες στο δίκτυοNatura 2000. Σύμφωνα με έρευνες αυτές οι περιοχές θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σχεδόν 1% του ΑΕΠ ετησίως στην ελληνική οικονομία.

Στη χώρα μας τρεις προστατευόμενες περιοχές,το θαλάσσιο πάρκο των Βορείων Σποράδων, Κιμώλου-Πολυαίγου και Καρπάθου–Σαρίαςμετέτρεψαν τη φώκια από «απειλή» σε στοιχείο τοπικής περηφάνιας και πλεονέκτημα που λειτουργεί ως πόλος έλξης οικοτουρισμού.

Η δημιουργία επωνυμίαςσυνδεόμενη με τις προστατευόμενες περιοχές συναντάται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.Παράδειγμα δημιουργίας προστιθέμενης αξίας για τους ιδιοκτήτες κατοικιών είναι η Αυστρία, όπουοι κατοικίες έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, αυξημένες τιμές,καθώς δημιουργία μικρών επιχειρήσεων, αύξηση αριθμού τουριστών κατά 22%,οικονομικά οφέλη που αποτιμώνται σε € 20 εκατ. ανά έτος, εκτίναξη απασχόλησης.

Ο Δήμος Ζαχάρως να κινηθεί άμεσα στις παρακάτω κατευθύνσεις:

  • Ανταποδοτικά οφέλη:έπρεπε από πριν, αλλά και τώρα να τα διεκδικήσει
  • Παραλιακόμέτωπο: βιώσιμη ανάπτυξη, μεκατάθεση προτάσεων
  • «Παρά Θίν’ Αλός»: όπως γνωρίζουμε πριν από τη δημοσίευση του ΠΔ (άρθρο 7, § ιγ) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επαναλειτουργίας του γιατί, όπως με έγγραφο που μου έδωσε (18.2.20) η Γεν. Δ/νση Πολεοδομίας του Υπ. Περιβάλλοντος, δεν εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις του ως προϋφιστάμενο του Π.Δ κτίριο, και επαφή με ΕΤΑΔ για τις δικές της υποχρεώσεις
  • Νέδα: Αξιοποίηση της, ιδιαίτερα στους καταρράκτες
  • Επίγειος Παράδεισος Καϊάφας:

-Υποχρέωση παρακολούθησης των έργων αποκατάστασης-αναβάθμισης του

-Επιπλέον, και κυρίως να μελετηθούν συνέργειες ανάπτυξης με επίκεντρο τον Καϊάφα για να καταστεί η ΟΛΗ περιοχή πόλος επενδύσεων και προσέλκυσης επισκεπτών.

Όλη η επικαιρότητα