Lifestyle Smile

Νάνσυ Μάρκου για Φιλιππίδη: «Άλλαξα χώρα για να ξεφύγω»

Ακούστε το άρθρο

Δεν έχουν τέλος από ό,τι φαίνεται οι καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου, καθώς τόσο γυναίκες όσο και άνδρες ηθοποιοί καταγγέλλουν καθημερινά, κακοποιητικές εις βάρος τους συμπεριφορές και δυσάρεστες εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης, με αφορμή τις πρώτες επίσημες καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου αλλά και της Ζέτας Δούκα.

Χθες το βράδυ είχαμε την ανάρτηση της πρώην ηθοποιού και ταξιθέτριας Νάνσυς Μάρκου, η οποία κατονόμασε τον Πέτρο Φιλιππίδη, ως υπαίτιο ανάρμοστης συμπεριφοράς σε κοινό εργασιακό χώρο και συγκεκριμένα παράσταση που πρωταγωνιστούσε ο γνωστός ηθοποιός.

Αφορμή για την ανάρτησή της ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε ο κύριος Φιλιππίδης μέσω του δικηγορικού γραφείου του κυρίου Σοφού:

«Με λύπη παρατηρώ ότι τα τελευταία 24ωρα στήνονται ιδιότυπες τηλεδίκες. Αρνούμαι να κατακρεουργηθώ σε τηλεοπτικά παράθυρα, όπου ο κάθε ομιλών θα εκφέρει μια άποψη χωρίς να είναι σε θέση να διασταυρώσει προηγουμένως την όποια αναφορά σε αρμόδια αρχή, με αποτέλεσμα τη σπίλωση του ονόματός μου και της προσωπικότητάς μου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακολουθείται ένα modus operandi ομαδοποίησης περιπτώσεων με διαφορετικό αντικείμενο, χρόνο και πρόσωπα, με κοινό σημείο αναφοράς τη στοχευμένη απόδοση κατηγορίας. Σέβομαι οποιονδήποτε επιθυμεί να καταγγείλει μια συμπεριφορά, αλλά η Πολιτεία έχει θεσπίσει μια συγκεκριμένη διαδικασία για κάθε καταγγελία, και σίγουρα αυτή δεν είναι μέσω τηλεοπτικών εκπομπών, ιστοσελίδων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ξέρετε ποιος είμαι τα τελευταία 35 χρόνια. Ας μην καταδικάσουμε συλλήβδην όλο το θέατρο. Παρακαλώ θερμώς να σεβαστείτε τη σύζυγό μου και το παιδί μας, καθώς με τηλεδικαστήρια δεν αποκαλύπτεται η αλήθεια, αλλά προοικονομείται υπαιτιότητα χωρίς νόμιμο έρεισμα. Για όποιον δεν σεβαστεί αυτήν την ειλικρινή και αυθόρμητη τοποθέτησή μου, επιφυλάσσομαι ρητώς παντός εν γένει νομίμου δικαιώματός μου».

Η Νάνσυ Μάρκου κοινοποιώντας την ανακοίνωσε του ηθοποιού απάντησε γράφοντας τα παρακάτω:

«Με αφορμή το παρακάτω γράμμα, μοιράζομαι κι εγώ με τη σειρά μου την εμπειρία μου με αυτόν τον άνθρωπο – τον μεγάλο μας Έλληνα ηθοποιό. Δεν ξέρω αν θα βγει κάτι από αυτήν την ιστορία αλλά, το να μιλάς, να τα βγάζεις από μέσα σου, θεωρώ ότι είναι λίγο καθησυχαστικό. Ενημερώνεις τον κόσμο και ελπίζεις ότι ίσως και κάτι να γίνει, ίσως να ανοίξουμε όλοι μας τα μάτια και δούμε ποιους ανθρώπους εξισώνουμε και χαρίζουμε το σεβασμό μας.

Αυτοί που με γνωρίζουν, ήξεραν ότι από μικρή ηλικία, 14-15, ήθελα να γίνω ηθοποιός. Μετά από πολλές συζητήσεις με τους γονείς μου για την επιλογή μου αυτή, πήγα σε δραματική σχολή μετά το λύκειο. Εκεί, είχα την τύχη να γνωρίσω σπουδαίους ανθρώπους, ηθοποιούς σκηνοθέτες, σκηνογράφους, χορευτές….πολλούς! Μέσα σε αυτούς ήταν και ο Κ. Φιλιππίδης.

Τότε, τον θεωρούσα μεγάλο δάσκαλο. Κάναμε μαθήματα στο τελευταίο έτος της σχολής και τον επόμενο δούλεψα ως ταξιθέτρια σε μια από τις παραστάσεις που σκηνοθετούσε και πρωταγωνιστούσε. Την πρώτη μέρα, η ημέρα της δοκιμής των ρούχων μου, και καθώς κατεβαίναμε τις σκάλες του θεάτρου και προς την έξοδο μου είπε ”χαίρομαι πολύ που είσαι εσύ εδώ”. Σκεπτόμενη πως μπορεί και να αναφέρεται στο ταλέντο μου (!!!!!!) του είπα σας ευχαριστώ πολύ Και τότε μου είπε ότι μπορώ να του μιλάω στον ενικό. Δεν είπα κάτι.

Μετά από κάποιο καιρό, 1-2 μήνες, κι ενώ, όπως νόμιζα, με βοηθούσε με φωνητικές ασκήσεις, μου επέτρεπε να πηγαίνω σε πρόβες κ.α., μου πιάνει το χέρι και με χαϊδεύει. Πάγωσα. ”Τι έγινε?” μου λέει. ”Τίποτα” του λέω. Μου λέει ”Θα σταματήσω αν δε θέλεις.” Με βλέπει που ήμουν σαστισμένη και μου λέει ”Κοίτα, έχω μια γυναίκα και ένα παιδί, ας μη το κάνουμε θέμα. Δε θέλεις, δε θέλεις”.

Εγώ έπρεπε να σκεφτώ ότι έχει γυναίκα, παιδί, καριέρα, φήμη? Μετά από λίγο καιρό, και άλλων περιστατικών, γιατί δε σταμάτησε εκεί η εκμετάλλευση, και με άλλους ανθρώπους να εμπλέκονται.. δήλωσα την παραίτηση μου στον υπεύθυνο του θεάτρου. Με ρώτησε ”Σε πείραξε, πες μου. Ξέρω τι κάνει”. Ο φωτιστής και ο μουσικός του θεάτρου επίσης ήξεραν. Μου το είπαν. Όλοι ήξεραν τι έκανε και για ποιο λόγο πολλές ταξιθέτριες έφευγαν μέσα σε λίγους μήνες από το θέατρο.

Θέλεις να μιλήσεις με λεπτομέρειες, Πέτρο, για το τι έχεις κάνει σε μένα? Θέλεις να μιλήσεις και να εξηγήσεις την ημέρα που γύρισα σπίτι και είπα στη μητέρα μου ότι φεύγω από το θέατρο και δε θέλω να δουλέψω σαν ηθοποιός και να περιγράψεις το τι έβλεπαν τα μάτια της? Δεν έχουμε μιλήσει ποτέ γι αυτό το θέμα, η οικογένεια μου το μαθαίνει τώρα, με αυτήν την ανάρτηση. Η μητέρα μου όμως το ήξερε, είμαι σίγουρη. Ήξερε ότι κάτι είχε γίνει. Θέλεις να αναφερθείς στην κοροϊδία που μου πουλούσες πως αν κάνουμε σεξ θα μου δώσεις ρόλους σε θέατρα? Θέλεις να αναφερθείς στις λεπτομέρειες αυτές?

Είσαι ένας γελοίος ανθρωπάκος. Κι εσύ και οι όμοιοι σου. Άλλαξα χώρα για να ξεφύγω αλλά οι σκέψεις του τι γινόταν εκείνα τα βράδια στο θέατρο είναι ακόμα μαζί μου και δε θα φύγουν ποτέ. Εκμεταλλεύτηκες ένα κορίτσι 22 χρονών τότε που ήθελε τι? Να γίνει ηθοποιός. Μπράβο σου….για εμένα και για όλα τα κορίτσια στα οποία έχεις κάνει το ίδιο. Είμαι γεμάτη οργή αυτή τη στιγμή. Αλλά να ξέρεις πως αν είναι να πάει παρακάτω αυτή η ιστορία, εγώ θα είμαι στην πρώτη γραμμή να σε παλέψω με ό,τι έχω».

Όλη η επικαιρότητα