Κόσμος

Νέα Ζηλανδία: Πρώτος θάνατος μετά από εμβολιασμό με Pfizer

Ακούστε το άρθρο

Τον πρώτο θάνατο που σχετίζεται με το εμβόλιο της Pfizer ανακοίνωσε η Νέα Ζηλανδία, με γυναίκα να χάνει τη ζωή της “πιθανότατα” από μυοκαρδίτιδα.

Τον πρώτο θάνατο, ο οποίος εκτιμάται ότι οφείλεται στο εμβόλιο της Pfizer, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (30/08) η Νέα Ζηλανδία.

Μια ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης της ασφάλειας των εμβολίων δήλωσε ότι ο θάνατος της γυναίκας “πιθανότατα” οφείλεται σε μυοκαρδίτιδα, μια φλεγμονή του καρδιακού μυός. Σημείωσε επίσης ότι υπήρχαν άλλα ιατρικά ζητήματα που θα μπορούσαν να “επηρεάσουν το αποτέλεσμα μετά τον εμβολιασμό”.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές λένε ότι η μυοκαρδίτιδα είναι μια “πολύ σπάνια” παρενέργεια και ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων. Η επίσημη αιτία θανάτου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Ωστόσο, η ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης της ασφάλειας για τα εμβόλια κορονοϊού είπε ότι η μυοκαρδίτιδα “πιθανώς οφείλεται στον εμβολιασμό”.

“Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση στη Νέα Ζηλανδία όπου ένας θάνατος τις ημέρες μετά τον εμβολιασμό συνδέεται με το εμβόλιο Pfizer. Ενώ το Κέντρο Παρακολούθησης Ανεπιθύμητων Αντιδράσεων έχει λάβει άλλες αναφορές για θανάτους μετά από πρόσφατους εμβολιασμούς, καμία δεν θεωρείται σχετική με τον εμβολιασμό” αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ο θάνατος της γυναίκας διερευνάται περαιτέρω και ο ιατροδικαστής αναμένεται να αποφανθεί για την υπόθεση. Οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει επισημάνει τη μυοκαρδίτιδα ως “πολύ σπάνια” παρενέργεια των εμβολίων Covid που παράγονται από την Pfizer και τη Moderna, προσθέτοντας ότι οι παρενέργειες είναι πιο συχνές σε νεότερους άνδρες.

Ο EMA προτρέπει τους ανθρώπους να συνεχίσουν να εμβολιάζονται, καθώς βοηθούν στο να σταματήσουν οι βαριές νοσήσεις από κορονοϊό. Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια και μη φυσιολογικό καρδιακό παλμό.

Οι ειδικοί παροτρύνουν όποιον παρουσιάσει αυτά τα συμπτώματα τις ημέρες μετά τον εμβολιασμό να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα