Ελλάδα

Νέα σεισμική δόνηση 3.8R στη Ναύπακτο – Αισθητός και στην Ηλεία

ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ακούστε το άρθρο

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ  σημειώθηκε στις 11.06 το πρωί της Τετάρτης, με επίκεντρο 14 χιλιόμετρα βόρεια του Αιγίου και εστιακό βάθος 5χλμ.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Ο  διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Ακη Τσελέντη, σε σε ανάρτησή του, «η περιοχή ήταν από καιρό διεγερμένη και όπως σας είχα πει αναμέναμε να μας δώσει κάποιο μικρό σεισμό πιστεύω όλα να εξελιχθούν φυσιολογικά».

Ακολουθεί η ανάρτηση του Ακη Τσελέντη:

«Εκ μέρους των φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 00:09 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.7 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 153 χλμ. ΔΒΔ της Αθήνας.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 16 χλμ. Β του Αιγίου.
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ:
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 38.3949 Βόρεια
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 22.0482 Ανατολικά
Έγινε κοντά στο Μαραθιά και η περιοχή ήταν από καιρό διεγερμένη και όπως σας είχα πει αναμέναμε να μας δώσει κάποιο μικρό σεισμό πιστεύω όλα να εξελιχθούν φυσιολογικά».

Από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας τόνισε ότι «παρακολουθούμε την εξέλιξη του σεισμού σε 24ωρη βάση και δεν έχουμε διαπιστώσει κάτι ανησυχητικό».

Ανέφερε πως πρόκειται για περιοχή με υψηλή σεισμικότητα, που έχει τον υψηλότερο ρυθμό ελαστικής παραμόρφωσης στον ευρωπαϊκό χώρο.

«Δηλαδή, ο Κορινθιακός κόλπος ανοίγει με ένα ρυθμό της 1,5 εκατοστό τον χρόνο περίπου και για αυτό ακριβώς τον λόγο έχουμε μια έντονη σεισμική δραστηριότητα. Ο τελευταίος καταστροφικός σεισμός ήταν το 1995 με επίκεντρο στο Γαλαξίδι. Τέτοιες μικροσεισμικές δραστηριότητες είναι συνηθισμένες για την περιοχή. Ξεκινούν, διαρκούν μερικές εβδομάδες και σταματούν, χωρίς να δημιουργήσουν κάποιο μεγάλο σεισμό. Ο μεγαλύτερος σεισμός τα τελευταία χρόνια ήταν της τάξεως 5,2 R και έγινε το 2010».

Αναφορικά με την καταπόνηση των κτηρίων ο κ. Χουλιάρας μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι τέτοιες σεισμικές ακολουθίες που διαρκούν αρκετές εβδομάδες δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα υγείας στις παλιές κατοικίες.

«Χρειάζεται μια μέριμνα, να γίνουν έλεγχοι, κυρίως σε παλαιές κατοικίες για να δούμε ακριβώς την καταπόνηση που έχουν πάθει τις τελευταίες εβδομάδες. Μίλησα με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά και γνωρίζω ότι μέριμνα υπάρχει και ότι θα διεξαχθούν έλεγχοι για την κατάσταση των κτηρίων» κατέληξε.

Δείτε επίσης:

«Διπλός» σεισμός στη Ναύπακτο: Ζημιές στο οδικό δίκτυο – Eκτιμήσεις επιστημόνων

Όλη η επικαιρότητα