Πολιτική

Νέα τουρκική πρόκληση: «Κύπρος και Ελλάδα να συνετιστούν» – Η Άγκυρα βγάζει τρίτο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο

Ακούστε το άρθρο

Το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο, που αγόρασε προ μηνών, ετοιμάζεται να βγάλει στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak.

Πρόκειται για το «Κανουνί», το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Σελεύκεια της Αττάλειας, απέναντι από την Κύπρο.

Μέχρι το 2015 το πλοίο επιχειρούσε για λογαριασμό της εταιρείας Petrobras της Βραζιλίας και ονομαζόταν «Sertao», όνομα με το οποίο εντοπίζεται στο marinetraffic.

Σύμφωνα με παλαιότερο tweet του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ το πλωτό γεωτρύπανο έχει ικανότητα γεώτρησης σε βάθος 11.400 μέτρων.

Το «Κανουνί» σημαίνει «Νομοθέτης» και είναι το προσωνύμιο του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή. Και τα τρία τουρκικά γεωτρύπανα, μετά το «Φατίχ» και το «Γιαβούζ» φέρουν ονόματα σουλτάνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης -όπως αναφέρει το δημοσίευμα- θα γίνει η προετοιμασία για τον απόπλου προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Οκτάι: Σταματήστε τα παιχνίδια

Συνέντευξη του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, φιλοξενεί η εφημερίδα «Μιλιέτ».

Για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Οκτάι σημείωσε πως «Η Γαλλία μπερδεύει την Ε.Ε. Οι Ε/Κ και η Ελλάδα πρέπει να σταματήσουν το παιχνίδι που παίζουν στην περιοχή. Είναι επίσης προς το συμφέρον της ΕΕ να συνετιστούν το συντομότερο δυνατό».

Αναφορικά με μια νέα πιθανή συμφωνία με τη Λιβύη, ο Οκτάι υποστήριξε πως «Συνεχίζουμε τις πολύ περιεκτικές συμφωνίες μας με τη Λιβύη. Έχουμε επίσης οικονομικές συμφωνίες που βασίζονται στην αμοιβαία συνεργασία για την ανάπτυξη της Λιβύης. Έχουμε πραγματοποιήσει πολλές αμοιβαίες επισκέψεις τελευταία. Είναι μια περίοδος ανοικοδόμησης της περιοχής. Υπάρχει συνεργασία για τη χρήση ενεργειακών πόρων προς όφελος του λαού της Λιβύης. Οι σχέσεις μας με τη Λιβύη θα συνεχιστούν με πολύπλευρο τρόπο».

Σχετικά με το έργο ηλεκτρικής ενέργειας στην ‘ΤΔΒΚ’ όπως αποκάλεσε την κατεχόμενη Κύπρο, ο Οκτάι δήλωσε πως «Η ‘ε/κ πλευρά’ και η ΕΕ εμποδίζουν την κατάσταση με την ηλεκτρική ενέργεια. Τώρα, δουλεύουμε πάνω σε ένα έργο, που είναι παρόμοιο με το δικό μας έργο για την υδροδότηση. Η ηλεκτρική ενέργεια θα προέρχεται από την Τουρκία».

Σχετικά με το εμπάργκο που εφαρμόζεται στην ‘ΤΔΒΚ» δήλωσε πως «Προσπαθούμε τώρα να βελτιώσουμε τις μεταφορές. Εργαζόμαστε για την επέκταση του αεροδρομίου.

via

Όλη η επικαιρότητα