Categories: Ηλεία

Νέα Φιγαλεία- Ανεμογεννήτριες: Αρνητικοί σε κάθε ενδεχόμενο εγκατάστασης οι κάτοικοι

Share

Αρνητικοί σε κάθε ενδεχόμενο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή τους –σύμφωνα και με όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι επίσημο– είναι οι κάτοικοι της Νέας Φιγαλείας, οι οποίοι παράλληλα εμφανίζονται προετοιμασμένοι ακόμα και για δυναμικές αντιδράσεις σε ενδεχόμενη επισημοποίηση της συγκεκριμένης κίνησης.

Για το ενδεχόμενο εγκατάστασης ανεμογεννητριών μίλησε ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος, που στάθηκε στην αρνητική στάση τόσο του δημοτικού συμβουλίου που με ομόφωνη απόφασή του εκφράζει την αντίρρησή του στο έργο αυτό όσο και των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων που θα επηρεαστούν από μία τέτοια εξέλιξη. Όπως επεσήμανε, ήταν μία απόφαση που εξέφραζε το σύνολο του τοπικού πληθυσμού και όλου του δήμου, ενώ εστίασε και στη δεδομένη ευαισθησία που υπάρχει ώστε να διατηρηθεί και η αισθητική, αλλά και να προφυλαχθούν οι χώροι του πολιτισμού.

Τέλος, έδειξε αποφασισμένος να αντισταθεί σε όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται σε συνεργασία και με τους άλλους δήμους, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει και την ενόχλησή του για το γεγονός πως το συγκεκριμένο θέμα μαθεύτηκε μέσω των μέσων ενημέρωσης και όχι δια μέσω διαλόγου με κάποια κρατική αρχή. «Αυτό το πράγμα είναι βέβαιο πως δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι εύκολα», δήλωσε κλείνοντας.

«Έτοιμοι αν χρειαστεί να βγούμε στους δρόμους»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νέας Φιγαλείας Νίκος Κουτσόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην αναστάτωση των κατοίκων, αφού με μία πρώτη ματιά στους χάρτες τα σημεία που έχουν προταθεί είναι κοντά στο χωριό τους και σίγουρα θα προκαλέσουν προβλήματα. Δήλωσε δε υποστηρικτής των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ωστόσο εκτιμά πως πρέπει να βρεθεί διαφορετικός τρόπος ολοκλήρωσης του έργου προκειμένου να μην υπάρξει και σημαντική επιρροή σε διάφορους τομείς της περιοχής. Σε ενδεχόμενη διαφοροποίηση των σχεδίων και τοποθέτηση των ανεμογεννητριών σε διαφορετικά σημεία, ο κ. Κουτσόπουλος τόνισε πως ίσως να σκέφτονταν την προοπτική αλλά και πάλι αυτό θα γινόταν με τεράστια επιφύλαξη.

Ειδική αναφορά έκανε και στις μελέτες από επιστήμονες, που μιλούν ακόμα και για διαφοροποίηση των κλιματολογικών συνθηκών. Παρότι όλο αυτό βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που όπως επεσήμανε μιλούν για κινητοποιήσεις και τόνισε πως όλοι –συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου– θα είναι έτοιμοι αν χρειαστεί να βγουν στους δρόμους.

Αρνητικοί οι κάτοικοι για το έργο

Σε οδοιπορικό της εφ. «Πατρίς» για το ζήτημα των ανεμογεννητριών σε μία από τις περιοχές που επηρεάζεται σημαντικά από το ενδεχόμενο εγκατάστασής τους, τη Νέα Φιγαλεία, οι κάτοικοι εμφανίστηκαν κάθετοι ακόμα και στο ενδεχόμενο τροποποίησης των σχεδίων και εγκατάστασης των ανεμογεννητριών σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, αφού ένα τέτοιο έργο μόνο επιπτώσεις θα έχει τόσο στο περιβάλλον, όσο και σε διάφορους τομείς της οικονομίας και στην ποιότητα ζωής τους. Παρακάτω οι δηλώσεις τους στην εφ. «Π» και οι πιθανές αντιδράσεις τους εάν προχωρήσει το έργο:

Ηλίας Τζανέτος:

«Τουλάχιστον το 90% των κατοίκων είναι αρνητικοί, διότι όλη η περιοχή ζει από την κτηνοτροφία και σίγουρα οι ανεμογεννήτριες θα προκαλέσουν σημαντικό πρόβλημα. Ο κόσμος δεν θα επωφεληθεί τόσο από αυτές καιρός νέα παιδιά δε συμφωνούμε στην ολοκλήρωση αυτού του έργου. Δεν γίνεται ανεμογεννήτριες τέτοιον τεραστίων διαστάσεων να τοποθετηθούν κοντά σε αρχαιολογικά μνημεία. Είμαστε μία από τις τουριστικές περιοχές της Ηλείας και θα είναι σίγουρα μία λάθος κίνηση. Μόνο προβλήματα βλέπω ότι θα προκαλέσει, παρά κάτι θετικό. Ακόμα και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές να τοποθετηθούν, η ζημιά στο περιβάλλον θα είναι ίδια. Και σκεφτείτε ότι για να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα, θα πρέπει να γίνουν διανοίξεις δρόμων για μηχανήματα και άλλα. Εκτιμώ πως αν υπάρχει κάτι πιο επίσημο ο κόσμος θα ξεσηκωθεί και θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις και αντιπαράθεση».

Παναγιώτης Αβραμόπουλος:

«Ένα τέτοιο έργο, βλέποντας το και αισθητικά δεν θα είναι ταιριαστό σε μία τέτοια περιοχή. Σε μία τόσο πράσινη περιοχή, δεν θα είναι ωραίο να βλέπεις ανεμογεννήτριες. Θέλουμε το περιβάλλον γύρω μας να μείνει άθικτο. Σίγουρα θα υπάρξει αντίδραση. Θα κάνουμε ότι μπορούμε, αλλά δεν είναι στο χέρι μας. Δεν θα μείνουμε όμως με τα χέρια σταυρωμένα. Θα κινητοποιηθούμε όπως μπορούμε. Θα ήταν ωραίο αν στη φυσική αυτή ομορφιά του τόπου έβλεπες ανεμογεννήτριες τέτοιου μεγέθους. Γιατί δεν προσπαθούν να τις φτιάξουν σε άλλα μέρη όπως νησιά».

Δημήτριος Τάγαρης:

«Είμαι κατά αυτού του έργου. Ο Κολοκοτρώνης όταν είχε περάσει από τα μέρη αυτά είχε πει «Πάτρα πολιτεία και Ζούρτσα χώρα». Για χρόνια ζούμε μέσα στη φύση και δεν επιθυμούμε «παράσιτα». Έχουμε τα δέντρα μας, τα βουνά μας, λίγο πεδιάδα, βλέπουμε θάλασσα. Μας φτάνουν. Με αυτά έχουμε μεγαλώσει και εγώ προσωπικά έτσι θέλω να φύγω. Καλή η τεχνολογία, να συνεχιστεί να υπάρχει πρόοδος, αλλά σίγουρα υπάρχουν άλλα βουνά για να γίνει κάτι τέτοιο. Θέλουμε οι ρίζες μας να μείνουν όπως είναι. Επιθυμώ να υπάρξει ανάπτυξη, αλλά να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο. Πολλές φορές όταν το κράτος λέει κάτι, πάντα γίνεται παρά τις αντιδράσεις. Αλλά πρέπει εμείς που ζούμε εδώ να εισακουστούμε».

Αθανάσιος Ανδρίκουλας:

«Εδώ ο κόσμος έχει τις γεωργικές εκτάσεις και τα ζώα του. Κανείς δεν επιθυμεί μία τέτοια επένδυση, αφού σίγουρα αυτά θα επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό. Το περιβάλλον θα παραβιαστεί και σίγουρα απαγορεύεται να επηρεαστεί η αρχαιολογική ιστορία της περιοχής. Ακόμα και η υγεία είναι ένας τομέας που θα επηρεαστεί. Οι περισσότεροι είναι κάθετοι στο ενδεχόμενο να γίνει αυτό το έργο. Καθημερινά κουβεντιάζουμε για το θέμα αυτό και θεωρώ σίγουρο ότι θα κινητοποιηθούν. Μπορεί η πράσινη ανάπτυξη αυτή τη στιγμή να είναι ότι καλύτερο, ωστόσο ίσως κάνει περισσότερο κακό από ότι καλό».

Γιάννης Μανιάτης:

«Είμαι 100% αρνητικός σε ότι αφορά την περιοχή μου, διότι υπάρχει μεγάλος πνεύμονας πρασίνου που θα θυσιαστεί προκειμένου να γίνει η συγκεκριμένη παρέμβαση. Από την άλλη, είμαι θετικός όσον αφορά την πράσινη ανάπτυξη αλλά σε σημεία που υπάρχει δυνατότητα στην Ελλάδα να υπάρξει τέτοιου είδους παρέμβαση. Όσον αφορά τη Φιγαλεία, το ποσοστό τουρισμού δεν είναι τόσο μεγάλο αλλά σίγουρα θα επηρεαστεί, όπως και των γύρω περιοχών. Σε περίπτωση που υπάρξει κάτι πιο επίσημο όσον αφορά το έργο αυτό, εκτιμά ότι ο κόσμος θα επαναστατήσει αλλά δίχως να γνωρίζω τον τρόπο με τον οποίο θα το κάνουν. Σίγουρα θα αντιδράσουν έντονα και θα κινηθούν βάση νόμου. Ήδη έχουνε γίνει οι πρώτες αντιδράσεις με τις αντιρρήσεις των προέδρων κοινοτήτων καθώς και του δήμου. Εύχομαι όλο αυτό να μη γίνει».

Ιωάννα Τσούτα:

«Είμαστε υπέρ της πράσινης ανάπτυξης, αλλά όχι τόσο κοντά σε κατοικημένη περιοχή και σίγουρα όχι τόσο κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους. Αρχικά, σίγουρα δεν είναι καλό αισθητικά για όσους το αντικρίσουν, ενώ αρνητικά αποτελέσματα θα έχει σε τομείς όπως η κτηνοτροφία, η ποιότητα ζωής, ο τουρισμός και άλλοι πολλοί. Ο κόσμος των περιοχών που υπολογίζεται να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες είναι αρνητικός και σίγουρα η αντίδρασή μας θα είναι αισθητή. Δεν γίνεται να επιτρέψουμε να γίνει ένα τέτοιο έργο».