Smile Ηλεία Πολιτισμός

Νέα Φιγαλεία: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής για τον Σίμων Καρά [ΦΩΤΟ]

Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η εκδήλωση τιμής για το μεγαλύτερο Έλληνα μουσικοδιδάσκαλο Σίμων Καρά

Η Εκδήλωση έλαβε χώρα στη Νέα Φιγαλεία και πιο συγκεκριμένα στο Μοναστήρι της Παναγίας, το παλαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ηλείας τη Κυριακή 26 Αυγούστου και περιλάμβανε ομιλίες για το έργο του Σίμων Καρά, παραδοσιακά ακούσματα που είχε καταγράψει ο Σίμων Καράς, ενώ χορευτές με παραδοσιακές στολές χόρεψαν σε ρυθμούς παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών που έχουν χάσει την αξία τους στους αιώνες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χάρη στις ενέργειες σημαντικών ανθρώπων της περιοχής όπως της κας.Ασημίνας Παπακυριακοπούλου – Κέκη.

Η Εκδήλωση περιλάμβανε φέτος 2 μέρη:

Το 1ο μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνε την Παρουσίαση του Έργου Αποκατάστασης Ι.Μ Παναγίας Λιγόβαις Ζούρτσας στην Αθήνα και την παρουσίαση της μονογραφίας: «ΚΟΙΜΗΣΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΖΟΥΡΤΣΑΣ (ΝΕΑΣ ΦΙΓΑΛΙΑΣ) ΗΛΕΙΑΣ – Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑΟΥ» με κεντρικό Ομιλητή τη Δρ. Πιπιλή Μαρία Αρχαιολόγο, Επίτιμο Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Αρχαιότητας της Ακαδημίας Αθηνών.

Το 2ο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε την Παρουσίαση του έργου του Σίμωνα Καρά, του μεγαλύτερου μουσικολόγου – ερευνητή της Ελληνικής Παράδοσης και κληρονομιάς. Ακούστηκαν σπάνιες ηχογραφήσεις του Σίμων Καρά ενώ Κεντρικός Ομιλητής ήταν ο κος Δημήτριος Κρανίτης, Καθηγητής.

Η Συμμετοχή του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κρεστένων ”Δρώμενα” έδωσε άλλο χρώμα στην εκδήλωση με ακούσματα που είχε καταγράψει αλλά και τραγουδήσει ο Σίμωνας Καράς ενώ ξεσήκωσαν το κοινό με το γνωστό δημοτικό άκουσμα ”Παπαλάμπραινα”.

Το παρών έδωσαν,ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και νύν Βουλευτής Ηλείας κος Κώστας Τζαβάρας, ο Βουλευτής Ηλείας κος Γιάννης Κουτσούκος, ο Δήμαρχος Ζαχάρως – Φιγαλείας Νίκος Φάμελος, ο πρώην Δήμαρχος Φιγαλείας Γιάννης Πιπιλής, ο εντεταλμένος σύμβουλος Δ.Ε Φιγαλείας Γρηγόρης Γρηγορόπουλος, η πρόεδρος της Τ.Κ Νέας Φιγαλείας Ολυμπία Κατσάμπουλα, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του δήμου Ζαχάρως-Φιγαλείας Χρήστος Βλάχος, εκπρόσωποι της τοπικής εκκλησίας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Δ.Ε Φιγαλείας αλλά και της Επαρχίας Ολυμπίας κ.α

Η εκδήλωση θεωρείται επιτυχημένη καθώς προσέλκυσε αρκετό κόσμο από τη Νέα Φιγαλεία και άλλες περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του κ.Τσαβάρα, τέτοιες εκδηλώσεις θα πρέπει να γίνουν θεσμός στη περιοχή και να στηριχθούν ακόμα και από τις κρατικές αρχές.

Διοργάνωση:
Σύλλογος Νέων Φιγαλέων Αθηνών
Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Φιγαλείας
Πολιτιστικός Σύλλογος Φασκομηλιάς

Με την υποστήριξη:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαίας
Τοπική Κοινότητα Νέας Φιγαλείας
Εκκλησιαστικό ΔΣ Νέας Φιγαλείας

Χορηγοί Επικοινωνίας:
PeloPolitismos
Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων – pna.gr
Trifyliawebtv.gr
#ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24

Όλη η επικαιρότητα