Αγροτικά Ηλεία

Νέες αγορές κέρδισε η φράουλα – Μεγάλη ροή των εξαγωγών

Ακούστε το άρθρο

Καλή ροή υπήρξε στις εξαγωγές φράουλας κατά την φετινή εμπορική περίοδο (2020/2021), κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε ρεκόρ εξαγωγών.

Όπως φαίνεται η προσπάθεια των Ελλήνων παραγωγών να αλλάξουν εμπορικές στρατηγικές και να εντάξουν νέες ποικιλίες είχε θετική κατάληξη.

Προσαρμοζόμενοι στις απαιτήσεις των καταναλωτών στις αγορές της δυτικής Ευρώπης, όσον αφορά τις ποικιλίες αλλά και την τυποποίηση σε μικρές συσκευασίες, κατάφεραν η ελληνική φράουλα να αποκτήσει προστιθέμενη αξία, την οποία απόλαυσαν οι έμποροι και οι παραγωγοί της χώρας.

Ο κ. Γεώργιος Καραχάλιος, Γραμματέας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ήλιδα» δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι φέτος οι εξαγωγές πήγαν πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρσι. Η εμπορική περίοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Ιουνίου. Καταφέραμε να κερδίσουμε αγορές στη δυτική Ευρώπη από τους ανταγωνιστές μας Ισπανούς και αυτό έκανε τη διαφορά. Σε αυτό βοήθησε η αλλαγή ποικιλιών που έκαναν οι παραγωγοί. Με την ποικιλία Victory ανοίξαμε τις «πόρτες» για τις αγορές της Ευρώπης και καταφέραμε να αυξήσουμε την τιμή της ελληνικής φράουλας. Στην εγχώρια αγορά η ζήτηση είναι πολύ μικρή και οι μεγάλες ποσότητες κατευθύνονται κυρίως προς την μεταποίηση (ζαχαροπλαστική κ.α.).

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ανδρέας Γούργαρης, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Υρμίνη», σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η φετινή εμπορική περίοδο για τις φράουλες. Σε αντίθεση με την περσινή περίοδο φέτος είχαμε μια καλή ζήτηση και ροή στις εξαγωγές μέχρι τον Μάρτιο. Οι μέσες τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ο κ. Γιάννης Αρβανιτάκης, παραγωγός και εξαγωγέας φράουλας στη Νέα Μανωλάδα, επισημαίνει ότι «οι εξαγωγές φέτος από την αρχή της περιόδου πήγαν πολύ καλά λόγω της αυξημένης ζήτησης. Στην αύξηση της ζήτησης βοήθησε σε μεγάλο βαθμό και η αλλαγή ποικιλιών που έκαναν οι μεγάλοι φραουλοπαραγωγοί της χώρας, κάτι που έκανε την ελληνική φράουλα να κερδίσει νέες και πιο απαιτητικές διεθνείς αγορές.

Οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η φράουλα είναι αποκλειστικά εξαγώγιμο προϊόν, με μόλις το 4% να απορροφάται από την εγχώρια αγορά. Η καλλιέργεια έχει καλές προοπτικές και θα έχει ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και θα αυξηθούν οι εκτάσεις καλλιέργειας».

Όλη η επικαιρότητα