Υγεία

Νέες συνθήκες και νέες ανάγκες λόγω Covid19 στους δήμους

Ακούστε το άρθρο

ΑιρετοίΨυχολόγοι-Κοινωνικοί Λειτουργοί-Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό όλοι στην πρώτη γραμμή

Προτεραιότητα των δήμων πάντα ο πολίτης

Στα θέματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους όλοι οι δήμοι, ήταν και αυτό του covid19. Σε μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση όπου έπρεπε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και παράλληλα να αντιμετωπιστούν τα όποια τρέχοντα αλλά και χρόνια προβλήματα. Τόσο οι δήμαρχοι προσωπικά όσο και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι αλλά και το επιστημονικό προσωπικό βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για βοήθεια στο συνάνθρωπο. Είτε αυτός μένει στην έδρα του δήμου, είτε σε κάποιο απομακρυσμένο χωριουδάκι.

Και οι επτά δήμοι απέδειξαν την ευαισθησία τους και συνεχίζουν δυναμικά να υπερασπίζονται την καθημερινότητα των συμπολιτών τους πάντα με αγάπη και σεβασμό..

Δίχτυ προστασίας για την εξυπηρέτηση των πολιτών ο δήμος Πύργου

Οι αυξημένες ανάγκες κοινωνικής φροντίδας καθώς και η ανάγκη αποτροπής της μετάδοσης του covid-19 συνέβαλαν στη δημιουργία ενός πρωτόγνωρου και εκτεταμένου δικτύου προστασίας στην πόλη, στο οποίο συμμετείχαν επιστημονικοί συνεργάτες, εθελοντές αλλά και απλοί πολίτες. Η δ/νση Κοινωνικής Πρόνοιας με την συμβολή των εργαζόμενων στις κοινωνικές δομές όπως τη Βοήθεια Στο Σπίτι και το Κέντρο κοινότητας συνέβαλε στην εξυπηρέτηση των πολιτών σε καθημερινές τους ανάγκες, τόσο στο πρώτο κύμα της πανδημίας όσο και στο δεύτερο. Επιπλέον στην πρώτη γραμμή υποδέχεται τα αιτήματα όλων των πολιτών και εξετάζει την επίλυση τους. Καθημερινά όλοι οι εργαζόμενοι με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης μεταφέρουν κατ΄ οίκον βασικά είδη πρώτης ανάγκης και φαρμακευτικής περίθαλψης, διευκολύνοντας την παραμονή των πολιτών στο σπίτι.

Επιπλέον η δ/νση, συνεχίζει και επεκτείνει τις δράσεις της στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, προσφέροντας:

  • Τακτικό συσσίτιο κατ΄ οίκον σε ανθρώπους με οικονομική αδυναμία ή δυσκολία μετακίνησης.
  • Παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους συνανθρώπους μας είναι μη αυτοεξυπηρετούμενοι.
  • Υπηρεσίες βοήθειας σε οικονομικά αδύναμους, μοναχικούς πολίτες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
  • Συνεχή επικοινωνία, καταγραφή και εξυπηρέτηση βασικών αναγκών
  • Δωρεά αναπνευστήρων για την κάλυψη αναγκών του γενικού Νοσοκομείου Ηλείας.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Βγενόπουλος μας είπε «Είναι χρέος μας αυτές τις δύσκολες ώρες που όλος ο κόσμος δοκιμάζεται να βοηθήσουμε και παραπάνω αλλά και διαφορετικά το συνάνθρωπό. Από την πρώτη στιγμή στήσαμε έναν μηχανισμό συμπαράστασης και κάναμε ότι είναι εφικτό για να τους διευκολύνουμε και κυρίως να τους κρατήσουμε ασφαλείς, κάτι που συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί..Καλή χρονιά σε όλους»..

Δράσεις δήμου Πηνειού για την πανδημία 

Η αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν άμεση και αποτελεσματική από

τον πρώτο μήνα εμφάνισής της. Η προστασία της υγείας των δημοτών ήταν πλέον προτεραιότητά, έτσι έλαβε τα ακόλουθα μέτρα:

Συνεργάστηκε με τους υπεύθυνους φορείς  όπως τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία και τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας, έτσι ώστε να εφαρμοστούν πλήρως και σωστά όλα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής, προκειμένου να ανακοπεί η μετάδοση του ιού.

Συνεργάστηκε με το Κέντρο Υγείας Γαστούνης, όπου γίνεται έλεγχος

ύποπτων κρουσμάτων Covid -19.

Με τη βοήθεια του δήμου έγινε απολύμανση στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης όταν

εμφανίστηκαν κρούσματα εργαζομένων θετικά στον κορονοϊό.

Διενεργήθηκε επίσης απολύμανση των δημοτικών κτιρίων και των σχολείων και

συνεχίζεται ανά τακτά διαστήματα και σήμερα.

Προμήθευσε με Υγειονομικό υλικό όπως μάσκες, αντισηπτικά κ.α. όλες τις υπηρεσίες στο δήμο Πηνειού, καθώς και τα σχολεία.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν βοήθεια στους συνδημότες μας που έχουν μεγάλη ανάγκη.

Με κάθε προσφερόμενο ενημερώνει τους δημότες για κάθε ζήτημα σχετικό με την πανδημία και τη διαχείρισή της.

Και όπως μας είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πηνειού Γιώργος Παναγούλιας «Συνεχίζουμε και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας που διανύουμε, με τον ίδιο ζήλο και ευθύνη να προσφέρουμε βοήθεια στους συνανθρώπους μας.

Όλη η επικαιρότητα