WEB tv Ηλεία

Νέες φωτιές – Διπλό «μέτωπο» στην περιοχή του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων χθες το μεσημέρι

Ακούστε το άρθρο

Σε εγρήγορση για ακόμα μια μέρα βρέθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας, αφού τα δυο νέα μέτωπα που ξέσπασαν χθες στο Σέκουλα Ανδρίτσαινας και στην Τρυπητή Κρεστένων κινητοποίησαν εναέρια μέσα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις προκειμένου άμεσα να τεθούν υπό έλεγχο.

Πρώτη χρονικά ήταν η πυρκαγιά στο Σέκουλα Ανδρίτσαινας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε δίπλα από αποθήκη με σανό στις παρυφές του χωριού στις 14:50μμ.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν μεγάλη με συνολικά 6 οχήματα με 12 άνδρες, με τις φλόγες να επεκτείνονται σε δασική έκταση και κοντά σε παρακείμενη κατοικία που απειλήθηκε, αλλά χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών η φωτιά σβήστηκε από το συγκεκριμένο σημείο.

Η σοβαρότητα του μετώπου ήταν και ο λόγος που κλήθηκαν άμεσα και εναέρια μέσα για συνδρομή στην κατάσβεση, με συνολικά πέντε από αυτά, ένα Ericsson, 2 Canadair και 2 PZL, να κάνουν συνεχείς ρίψεις για να περιορίσουν το μέτωπο. Επικεφαλής της επιχείρησης κατάσβεσης ήταν ο Διοικητής της ΠΟΥ Πύργου Γιώργος Κωνσταντακόπουλος και ο προϊστάμενος του ΠΚ Κρεστένων Γιώργος Παπακοσμάς. Αποτέλεσμα της πυρκαγιάς ήταν να γίνουν στάχτη συνολικά 4 στρέμματα, εκ των οποίων 2 στρέμματα αγροτικής έκτασης και 2 δασικής.

Μια φωτιά μόνο του!

Δεύτερο χρονιά ήταν το μέτωπο στην Τρυπητή Κρεστένων, για το οποίο η Πυροσβεστική Υπηρεσία έλαβε κλήση στις 15:30μμ. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτική έκταση και συγκεκριμένα λιοστάσια, με συνολικά 6 οχήματα και 12 άνδρες να επιχειρούν και σε αυτό το μέτωπο. Ωστόσο κρίθηκε αναγκαία και η συνδρομή εναέριων μέσων και στο σημείο βρέθηκαν 1 Ericsson και δυο Canadair, τα οποία ωστόσο κρίθηκε αναγκαίο να συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης στο Σέκουλα. Έτσι, μόνο του παρέμεινε στο σημείο το Ericsson, το οποίο έχοντας σε κοντινή απόσταση τον ποταμό Αλφειό από τον οποίο έπαιρνε και το νερό, κατάφερε ουσιαστικά να σβήσει το μέτωπο και να επιτρέψει στις επίγειες δυνάμεις να «αποτελειώσουν» ότι άλλο υπήρχε για σβήσιμο.

Με αυτό τον τρόπο, αποδείχθηκε περίτρανα πως το συγκεκριμένο ελικόπτερο αποτελεί το καλύτερο «όπλο» για την κατάσβεση των πυρκαγιών, καθώς η κατασκευή του του επιτρέπει να παίρνει νερό από οποιοδήποτε σημείο. Όσον αφορά τις καμένες εκτάσεις, αυτές έφτασαν συνολικά τα 15 στρέμματα αγροτικής έκτασης, με τον Τάσο Κοτσώνη από την ΠΟΥ Πύργου να είναι επικεφαλής της κατάσβεσης.

Υπό έλεγχο!

Τόσο η διαφορά ώρας κατά την οποία εκτυλίχθηκαν τα δυο γεγονότα, όσο και το σημείο που ξέσπασε η φωτιά στο Σέκουλα, έχουν δημιουργήσει ορισμένες υποψίες και αναμένεται και τις επόμενες μέρες να ερευνηθούν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ο πρόεδρος του ΔΔ Σέκουλα Χαράλαμπος Πολυτσόπουλος σε δήλωσή του στην «Π» θεωρεί παράξενο το σημείο στο οποίο εκτυλίχθηκε η φωτιά μιας και ήταν πολύ κοντά σε δρόμο και θα μπορούσε πολύ πιθανόν να ξεσπάσει και από κάποιο εύφλεκτο υλικό που μπορεί να πετάχτηκε. Σε συζήτηση με το δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, τόνισε πως ο κ. Μπαλιούκος βρήκε και ο ίδιος παράξενο το γεγονός πως εκτυλίχθηκαν δυο μέτωπα με ελάχιστη διαφορά ώρας.

Όλη η επικαιρότητα