Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Πολιτισμός

«Νίκος Κοροβέσης: Μια μοναδική βραδιά τέχνης και πολιτισμού στο θέατρο Αρχαίας Ήλιδας»

Ακούστε το άρθρο

Το θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας απέκτησε ρυθμό, ένταση χρώμα και ισορροπία με την παράσταση «Ιππείς» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου που έγινε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ήλιδας και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος, έπειτα από μια επιτυχημένη πορεία τριάντα ετών, σκηνοθετεί για πρώτη φορά Αριστοφάνη και μιλά για το εδώ και το τώρα. Συστήνει μια νέα «παιχνιδιάρικη» εποχή στον χώρο του θεάματος. Ο ίδιος, γνωρίζει τα ευφάνταστα υλικά του και τα αξιοποιεί έξυπνα. Τα χορικά με αυστηρή γεωμετρία, συστήνουν νέα σύγχρονα σύμβολα και οικειοποιούν περίτεχνα το μοτίβο της αρχαιοελληνικής εποχής.

Η παράσταση αποθεώθηκε με τα εκπληκτικά ηχητικά παιχνίδια του μουσικού Θοδωρή Ρέγκλη. Στο έργο ήχησε μουσική ραπ, σόλο κιθάρα, ροκ, τέκνο και ένα εξαιρετικό ποτ πουρί από τραγούδια για την Αθήνα. Ενδιαφέρον παρουσίασε και το μουσικό φινάλε της παράστασης με την ανεπανάληπτη διασκευή από την «Λίμνη των Κύκνων» (Τσαϊκόφσκι), την οποία και είχε σκηνοθετήσει ο Κ. Ρήγος το 2018 στην Λυρική Σκηνή Αθηνών. Το μουσικό οξύμωρο κλίμα του Τσαϊκόφσκι ζωντάνευσε ένα τραγικό συναίσθημα, αφού το γιορτινό θέαμα του τέλους, όπως είθισται σε κάθε αριστοφανική παράσταση, σε παρασύρει σε χαρούμενη γιορτή με την κλασική μουσική του Τσαϊκόφσκι, επισημαίνοντας όμως την επανάληψη του λάθους στο αιώνιο αγώνα της πολιτικής αρένας. Όλα αυτά πλαισιώθηκαν με τις εξαιρετικές ερμηνείες των Κώστα Κόκλα στο ρόλο του Κλέωνα, του Πάνου Μουζουράκη στο ρόλο του Δημοσθένη, του  Κωνσταντίνου Αβαρικιώτη στο ρόλο του αλλαντοπώλη και του  Στέλιου Ιακωβίδη στο ρόλο του Δήμου.

Στην παράσταση παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας, Νικόλαος Κοροβέσης  που με μεγάλη χαρά αποδέχτηκε την πρόταση του δημάρχου Ήλιδας αλλά και του Εθνικού Θεάτρου να στηρίξει έμπρακτα την υλοποίηση της παράστασης. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για πρώτη φορά φέτος διοργανώνει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και στηρίζει ως συνδιοργανωτής πολλές ακόμα εκδηλώσεις θέλοντας έτσι να προφέρει απλόχερα υψηλής ποιότητας ψυχαγωγία στους πολίτες  αλλά και να δώσει την δυνατότητα στον επαγγελματία καλλιτέχνη και  τον επιχειρηματία να εργαστεί έπειτα από έναν δύσκολο χειμώνα.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Κοροβέσης ενημέρωσε και για τις άλλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο δήμο Ήλιδας και συγκεκριμένα την Πέμπτη 15 Ιουλίου στον πεζόδρομο της Αμαλιάδας θα βρίσκεται  ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος με  ελληνική ροκ μουσική, το Σάββατο 24 Ιουλίου στον πεζόδρομο της Κουρούτας ο Θοδωρής Κοτονιάς με την Ισαββέρια Μαργιολά με έντεχνα τραγούδια δικά τους αλλά και άλλων σπουδαίων  ερμηνευτών, την Κυριακή 22 Αυγούστου, βραδιά Αυγουστιάτικης πανσελήνου στον προαύλιο χώρο του μουσείου Αρχαίας Ήλιδας, σε συνεργασία με τον δήμο Ήλιδας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε για την οικονομική στήριξη της Λευκής Νύχτας που θα διεξαχθεί στις 7 Αυγούστου στην Αμαλιάδα από τον εμπορικό σύλλογο.

Η ΜΟΥΣΙΚΗ «ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ» ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ: ROUTE 55GR ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΑ ΛΕΧΑΙΝΑ ΚΑΙ BANDA MORENA ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΚΟΒΑΤΟ

Εξάλλου, το «ταξίδι» της μουσικής στην Ηλεία συνεχίζεται, μέσα από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το φετινό καλοκαίρι.

Το Σάββατο 10 Ιουλίου και ώρα 21:30 στην πλατεία Λεχαινών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζει τους ROUTE 55GR,  το αγαπημένο συγκρότημα του νομού με  μέλη που διακρίνονται για το αστείρευτο ταλέντο τους, το πάθος τους για την μουσική και το ήθος τους, σε κάθε εμφάνισή τους συγκλονίζουν το κοινό με τις μοναδικές τους ερμηνείες και το κέφι τους. Τα έξι μέλη της μπάντας με καταγωγή από την Ηλεία,  που σε κάθε τους εμφάνιση προκαλούν τον θαυμασμό του κοινού με τα όμορφα τραγούδια τους και το κέφι τους, έρχονται για να χαρίσουν μια αξέχαστη μουσική βραδιά στους θεατές που θα βρεθούν εκεί.

Επίσης, τη Δευτέρα 12 Ιουλίου και ώρα 21:30, στην πλατεία Κακόβατου, η BANDA MORENA θα προσφέρει ένα όμορφο μουσικό ταξίδι. Ο Νικόχρηστος Λαμπαούνας, με μεγάλη θητεία στα μουσικά δρώμενα , αλλά και προερχόμενος από μια πολύ καλή πορεία στο «The Voice of Greece» πλαισιώνεται στα φωνητικά από την λαμπερή «Morena» της παρέας, Εύη Αναστασοπούλου. Την τριάδα των τραγουδιστών συμπληρώνει με ροκ διάθεση, αλλά και εντυπωσιακή ρεπερτοριακή πολυμορφία ο Νίκος Βαμβακάς. Στα πλήκτρα ένας μουσικός-πολυεργαλείο, ο Φώτης Αθανασόπουλος, ενώ στα μετόπισθεν, αξιοσημείωτη είναι η χημεία των Νίκου Χαραλαμπάκη στα τύμπανα και Θεοδωρή Βένδρα στο μπάσο, αποτέλεσμα της συνεργασίας τους σε διάφορα μουσικά σχήματα. Κιθαρίστας της μπάντας είναι ο βενιαμίν της παρέας, Λεωνίδας Βασιλόπουλος. Ο ήχος και οι μελωδίες των Banda Morena ταλαντεύονται ανάμεσα σε : rock, pop, swing, rock n΄ roll, disco, της ελληνικής αλλά και της ξένης μουσικής σκηνής, άλλοτε με ρετρό και άλλοτε με πολύ «σύγχρονη» αισθητική, με ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις και πολύ χορευτική διάθεση.

Σημειώνεται ότι στις εκδηλώσεις θα τηρηθούν  όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όλη η επικαιρότητα