Ηλεία Συνεντεύξεις

Νίκος Κοροβέσης στην εφ. «Πατρίς»: Με κουλτούρα έργων και όχι λόγων

Ακούστε το άρθρο

ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Κ. ΝΙΚΟΥ ΚΟΡΟΒΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦ. «ΠΑΤΡΙΣ»

– «Οι πολίτες της Ηλείας πρωταγωνιστές της νέας αναπτυξιακής εποχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» 

– Έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες για «να γίνει η Ηλεία ένας πιο φιλικός Νομός τόσο για τους πολίτες της, όσο και για τους επισκέπτες, αλλά και δυνητικούς επενδυτές»

-«Η ΠΔΕ  θα αποκτήσει μια γαστρονομική ταυτότητα που θα είναι αναγνωρίσιμη και θα αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες»

-«Τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μας μνημεία θα αξιοποιηθούν ακόμα καλύτερα παρέχοντας ολοκληρωμένες εμπειρίες»

Μετρώντας έναν χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού και τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης μιλάει στην εφ. «Πατρίς» για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τον τρόπο του να διαχειρίζεται την καθημερινότητα προκειμένου να φέρνει εις πέρας το έργο του εν μέσω πανδημίας.

Μας μιλά  μεταξύ άλλων για τα έργα που έγιναν στον πρώτο δύσκολο και λόγω πανδημίας χρόνο της Περιφερειακής Αρχής του Νεκτάριου Φαρμάκη αλλά και  για αυτά που έχουν δρομολογηθεί για άμεσο μέλλον με στόχο να γίνει η Ηλεία ένας πιο φιλικός Νομός τόσο για τους πολίτες της, όσο και για τους επισκέπτες, αλλά και δυνητικούς επενδυτές.

Απαντά σε ερωτήσεις  για τα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και στήριξης της τοπικής οικονομίας καθώς για τις πρωτοβουλίες ανάδειξης του γαστρονομικού και Προσκυνηματικού (θρησκευτικού) τουρισμού

  • Η μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων αποτελεί το πρώτο και κυρίαρχο βήμα για τη συνολική ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Πως θα επιτευχθεί η ισόρροπη ανάπτυξη ώστε οι Ηλείοι να πάψουμε να αισθανόμαστε πολίτες β’ κατηγορίας; 

Σας ευχαριστώ για την ερώτηση που μου κάνετε γιατί μου δίνετε αμέσως τη δυνατότητα να απαντήσω παρουσιάζοντας τα σημαντικά επιτεύγματα της Περιφερειακής Αρχής του Νεκτάριου Φαρμάκη, μόλις ένα χρόνο μετά την εκλογή της. Εμείς οι Ηλείοι δεν πρέπει και δεν είμαστε πια πολίτες β΄ κατηγορίας. Και θα σας το τεκμηριώσω. Ο Περιφερειάρχης, από την προεκλογική κιόλας περίοδο, όχι μόνο είχε ενσωματώσει στην προεκλογική του εκστρατεία σημαντικά στοιχεία της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, αλλά και αφού ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Περιφέρειας έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον τόπο μας και τους ανθρώπους της.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, μάλιστα, ήταν στον Πύργο όπου παρουσίασε τα σημαντικά έργα που έχουν προγραμματιστεί για τον Νομό μας, σε στενή συνεργασία με τους Δήμους. Και αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο που θέλω να τονίσω. Εμείς, και εγώ προσωπικά, δεν ασκούμε εξουσία από το γραφείο, αλλά σε καθημερινή βάση ερχόμαστε σε επικοινωνία με θεσμικούς παράγοντες, αλλά και απλούς πολίτες, ώστε να γνωρίζουμε άμεσα τα όποια προβλήματα προκύπτουν, αλλά και να συζητάμε τους όποιους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς προγραμματίζουμε.

Ο Περιφερειάρχης, λοιπόν, στην πρόσφατη επίσκεψη του στον Πύργο ανακοίνωσε ότι για την Ηλεία έχουν προκριθεί 40 έργα, που προτάθηκαν από όλους τους Δήμους, συνολικού προϋπολογισμού € 48 εκ. Μάλιστα, τα έργα αυτά θα συμπληρωθούν από 31 έργα αρμοδιότητας των τεχνικών υπηρεσιών της ΠΔΕ συνολικού προϋπολογισμού περίπου 55 εκ ευρώ. Και αυτό είναι το νέο στίγμα της θητείας μας, επαναλαμβάνω μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη της θητείας μας. Έχουμε μια νέα φιλοσοφία, τόσο ως προς την αξιοποίηση των πόρων που διαθέτουμε, όσο και στον τρόπο με τον οποίο ακούμε τους πολίτες (θεσμικούς και μη) και προγραμματίζουμε τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιοχής. Άρα για να ξανά απαντήσω στην ερώτηση σας, οι πολίτες της Ηλείας πρέπει όχι μόνο να μην αισθάνονται πολίτες β’  κατηγορίας, αλλά αντίθετα πρωταγωνιστές της νέας αναπτυξιακής εποχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

  • Τα προβλήματα και τα ελλείμματα του νομού μας είναι ακόμα μεγάλα.

Ποιοι οι επόμενοι στόχοι;

Ναι συμφωνώ μαζί σας ότι τα προβλήματα του Νομού μας είναι σημαντικά εξαιτίας της χρόνιας εγκατάλειψης που έχει βιώσει. Και φυσικά δεν μπορούν να λυθούν με ένα μαγικό ραβδί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ας μην έχουμε αυταπάτες σε αυτό. Από την άλλη όμως, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία μας ίσως, η Ηλεία είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων τόσο σε κεντρικό Κυβερνητικό επίπεδο, όσο φυσικά και σε Περιφερειακό. Όπως σας απάντησα και στην προηγούμενη ερώτηση σας, έχουμε δρομολογήσει σημαντικά έργα που θα επιτρέψουν να γίνει η Ηλεία ένας πιο φιλικός Νομός τόσο για τους πολίτες της, όσο και για τους επισκέπτες, αλλά και δυνητικούς επενδυτές. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, ο τόπος μας χρειάζεται επενδύσεις και αυτός είναι ο μεγάλος μας στόχος. Η ανεργία είναι υψηλή και τα μεροκάματα χαμηλά, ενώ οι δουλειές υψηλής προστιθέμενης αξίας λίγες με αποτέλεσμα πολλά μορφωμένα παιδιά μας να μεταναστεύουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Άρα στόχος μας είναι ακριβώς να δημιουργήσουμε μία Ηλεία που θα αποτελεί τόπο ελκυστικό για επενδύσεις, προσφέροντας ταυτόχρονα μια υψηλή ποιότητα ζωής.

  • Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας.

Ποια τα σχέδιά σας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας;

Νομίζω ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι από τους πρωταγωνιστές σε εθνικό επίπεδο ως προς την ενημέρωση και στήριξη των επιχειρήσεων και των πολιτών της από τις συνέπειες της πανδημίας του COVID 19. Και είμαστε πρωταγωνιστές γιατί από την πρώτη στιγμή αντιληφθήκαμε το μέγεθος των συνεπειών και ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό δράσεων, αρχικά ενημερωτικών για την προστασία των πολιτών, και αμέσως μετά στήριξης της επιχειρηματικότητας. Γνωρίζω ότι αυτή την περίοδο όλοι αναφέρονται στο νέο πρόγραμμα που μόλις άνοιξε και αφορά τη «Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 στην Δυτική Ελλάδα» με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στόχος του οποίου είναι η στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και υφίστανται σημαντικές ζημίες λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της έξαρσης της νόσου COVID-19. Και από τα μηνύματα που παίρνω η συμμετοχή θα είναι πάρα πολύ μεγάλη, γεγονός που καταδεικνύει την ορθότητα του προγράμματος αυτού.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η πρωτοβουλία μας. Για να μιλήσω λίγο και για το πεδίο αρμοδιότητας μου, τον τουρισμό που αποτελεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα στην Ηλεία, από την οποία χιλιάδες οικογένειες ζουν, αναλάβαμε την πρωτοβουλία δωρεάν εκπαίδευσης των επιχειρηματιών στα πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων από τον COVID 19. Επίσης, αναπροσαρμόσαμε, δύο φορές μάλιστα το ετήσιο σχέδιο δράσεων τουρισμού ώστε και οι πόροι να μη χαθούν, αλλά και να είμαστε στην πρώτη γραμμή των πολιτικών προσαρμογής με βάση τις εξελίξεις κάθε φορά, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, από την πανδημία του COVID 19. Και νομίζω τα πήγαμε αρκετά καλά, αφού τα ξενοδοχεία μας, και εν γένει ο τουριστικός κλάδος στην Ηλεία λειτούργησε ικανοποιητικά προσφέροντας στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να περιορίσουν τις ζημιές τους, σε μια τουριστική χρονιά που ξεκίνησε με σημαντική καθυστέρηση και έμοιαζε να είναι καταστροφική. Και θέλω να διαβεβαιώσω τους αναγνώστες αυτό: ότι οι πρωτοβουλίες μας για στήριξη της επιχειρηματικότητας δεν θα σταματήσουν εδώ, αλλά θα συνεχίσουν έως ότου επανέλθουμε οριστικά και αμετάκλητα στην κανονικότητα.

  • Ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος, ειδικά για τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Ποιο το σχέδιο για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας;

Ότι σας περιέγραψα στην προηγούμενη ερώτησή σας έχει να κάνει με τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, άρα και της τοπικής οικονομίας. Αποτελεί καθημερινή μας έννοια πως θα μπορέσουμε ο χειμώνας αυτός να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπιος για τους πολίτες, και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους από αυτούς. Όπως είπα οι πρωτοβουλίες μας δεν θα σταματήσουν, αλλά θα είναι συνεχείς.

  • Ο Υπ. Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» τόνισε πως: «οφείλουμε να αναδείξουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού».

Εκτιμώ ότι είστε ο πλέον αρμόδιος για να μας μιλήσετε  σχετικά!

Από την πρώτη στιγμή που ο Περιφερειάρχης με εμπιστεύτηκε και μου ανέθεσε τη σημαντική θέση του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού ήξερα ότι για να μπορέσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να κάνει βήματα προς τα μπρος ως προς την τουριστική της ανάπτυξη έπρεπε να δώσει έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Όμως, ήξερα επίσης, ότι η έμφαση αυτή δεν θα έπρεπε να είναι μέσω μονομερούς σχεδιασμού της Περιφερειακής Αρχής με τους επαγγελματίες του κλάδου ως θεατές, αλλά σε συνεργασία μαζί τους. Και αυτό κάναμε.

Έτσι, ξεκινήσαμε δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες ανάδειξης του γαστρονομικού και προσκυνηματικού (θρησκευτικού) τουρισμού της ΠΔΕ, όμως, όπως σας ανέφερα σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και τους συλλόγους εστίασης για το πρώτο, και την εκκλησία για το δεύτερο. Διότι πιστεύω ακράδαντα ότι η όποια αναπτυξιακή πρωτοβουλία πρέπει να αποτελεί προϊόν συλλογικής προσπάθειας των τοπικών φορέων, με συμμετοχή των επαγγελματιών αλλά και πολιτών σε πολλές περιπτώσεις, αλλιώς είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Αυτή τη στιγμή η πρωτοβουλία μας για την ανάδειξη του γαστρονομικού προϊόντος, με σημαντικά οικονομικά οφέλη και για τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, βρίσκεται σε αρκετά ώριμο στάδιο και προχωράει βάση σχεδιασμού έχοντας τη θετική ανταπόκριση των επαγγελματιών. Όπως ανέφερα και στην παρουσίαση που έγινε πριν δύο εβδομάδες στην Πάτρα, ενώ τον επόμενο μήνα θα γίνει και στον Πύργο, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που απαντά στις ανάγκες των κλάδων του τουρισμού, της εστίασης και της αγροδιατροφής.  Με βάση τον σχεδιασμό μας για το 2021 είμαι πολύ αισιόδοξος ότι σύντομα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα αποκτήσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό μια γαστρονομική ταυτότητα που θα είναι αναγνωρίσιμη και θα αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες, ενώ τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μας μνημεία θα αξιοποιηθούν ακόμα καλύτερα παρέχοντας ολοκληρωμένες εμπειρίες.

  • Η φετινή τουριστική χρονιά ολοκληρώθηκε με σημαντικές απώλειες για τον κλάδο και για την Ελληνική οικονομία γενικότερα, εξαιτίας των επιπτώσεων από τον COVID-19.

Πώς θα διαμορφωθεί ο σχεδιασμός  της ΠΔΕ με βάση τις νέες συνθήκες;

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, η τρέχουσα Περιφερειακή Αρχή έχει δώσει έμφαση στον τουρισμό προωθώντας μια νέα κουλτούρα έργων και όχι λόγων. Για πρώτη φορά, κατευθείαν με το που ανέλαβα τον τομέα του τουρισμού, έδωσα εντολή να καταρτισθεί ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο στη λεπτομέρεια του ετήσιο πρόγραμμα δράσεων τουριστικής προβολής, το οποίο τέθηκε προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία. Όμως, ακόμα πιο σημαντικό, σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη, ζητήσαμε και πετύχαμε να δεσμευθούν από το ΕΣΠΑ για την τουριστική προβολή της περιόδου 2021- 2023  4 εκ ευρώ, τα οποία θα μας επιτρέψουν να αναδιαμορφώσουμε το σύνολο της τουριστικής μας ταυτότητας. Ήδη αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε φάση ολοκλήρωσης των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε σύντομα να δημοσιευτεί η σχετική προκήρυξη. Και θέλω να πω ότι, μέσα στην ατυχία του COVID-19, είμαστε και τυχεροί ως προς τη χρονική συγκυρία αφού ο σχεδιασμός της επόμενης τριετίας θα ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις και συνήθειες που έχουν διαμορφωθεί. Είμαι σίγουρος ότι στη μετά COVID εποχή ο τουριστικός χάρτης θα αναδιαμορφωθεί, αφού η υγεία και η ασφάλεια, σε συνδυασμό με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τη διαθέσιμη τεχνολογία, πλέον θα αποτελούν σημαντικό στοιχείο επιλογής του τόπου διακοπών. Και σε αυτή τη νέα εποχή έχουμε την ευκαιρία να είμαστε πρωταγωνιστές μέσω του σωστού προγραμματισμού, των κατάλληλων συνεργασιών αλλά και των απαραίτητων κονδυλίων…

Όλη η επικαιρότητα