Ποδόσφαιρο

Νίκος Φρούσος: «Η παιδεία και ο αθλητισμός μπορεί να φέρει την ανάπτυξη»

Ακούστε το άρθρο

«Χρειάζεται νέο «αίμα» τόσο στην ΕΠΟ, όσο και στη δική σας ΕΠΣΗ, για να γίνει  η επανεκκίνηση στο Ερασιτεχνικό  Ποδόσφαιρο»!

Η «Πατρίς Σπορ » συνεχίζει τα αφιερώματα της , έχοντας καλεσμένο σήμερα τον  παλαίμαχο Μεσσήνιο διεθνή επιθετικό Νίκο Φρούσο!

Ποιος  είναι ο Νίκος Φρούσος ;

Ο Νίκος Φρούσος είναι Έλληνας ποδοσφαιριστής, γεννημένος στα Φιλιατρά στις 29 Απριλίου 1974. Αγωνιζόταν  στη θέση του επιθετικού.

Ξεκίνησε την καριέρα του από την Εράνη Φιλιατρών, με την οποία αγωνίστηκε στη Δ΄ Εθνική και συνέχισε στον Ιωνικό και εκτός από μία χρονιά (περίοδος 1993-94), τις υπόλοιπες χρονιές έπαιζε στην Α’ Εθνική. Στον Ιωνικό συμπλήρωσε 190 συμμετοχές μέσα σε 7 χρόνια και σκόραρε 64 φορές.

Από τον Ιωνικό πήρε μεταγραφή στον ΠΑΟΚ το 2000. Με τον ΠΑΟΚ κέρδισε 2 φορές το Κύπελλο Ελλάδος (2001, 2003). Εκεί παρ’ ότι αγωνίστηκε για 3 χρονιές, δεν πήρε τις συμμετοχές που θα έλπιζε και έτσι αποφάσισε να επιστρέψει στον Ιωνικό και στη συνέχεια να αγωνιστεί στο κυπριακό πρωτάθλημα και συγκεκριμένα στην Ανόρθωση.

Με την Ανόρθωση κατάκτησε και τα μοναδικά τρόπαια στην καριέρα του: 2 φορές το πρωτάθλημα (2005, 2008) και μία φορά το κύπελλο Κύπρου (2007). Επίσης στις 9 Ιουλίου 2009 έγινε ο πρώτος σκόρερ της Ανόρθωσης στα ευρωπαϊκά της παιχνίδια σκοράροντας 10 φορές. Τον Ιανουάριο 2010 αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο και να ασχοληθεί με την προπονητική και την αναζήτηση ταλέντων (σκάουτιν).

Έχει αγωνιστεί και 7 φορές με τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας.

Νίκος Φρούσος
Ημερ. γέννησης 29 Απριλίου 1974 (46 ετών)
Τόπος γέννησης Φιλιατρά, Ελλάδα
Ύψος 1,82 μ.
Θέση Επιθετικός
Επαγγελματική καριέρα*
Περίοδος Ομάδα Συμμ. (Γκ.)
1992-1999 Ιωνικός Νίκαιας 165 (54)
1999-2003 ΠΑΟΚ 76 (26)
2003-2004 Ιωνικός Νίκαιας 27 (5)
2004-2010 Ανόρθωση 112 (50)
Εθνική ομάδα
Περίοδος Ομάδα Συμμ. (Γκ.)
1999-2001 Ελλάδα 7 (0)
Προπονητική καριέρα
Περίοδος Ομάδα
2009-2010 Ανόρθωση
2012 Ιωνικός Νίκαιας
2013-15 Εράνη Φιλιατρών

 

Νίκο πως βιώνεις αυτή την καραντίνα, και  πότε βλέπεις την επανέναρξη  των άλλων κατηγοριών;

«Όπως  όλος ο κόσμος, έτσι και εγώ, θεωρώ αναμενόμενη  αυτή τη 2η καραντίνα που βιώνουμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας, και τα μέτρα από πλευράς πολιτείας! Όμως θα πρέπει να αντέξουμε ώστε κάποια στιγμή να επιστρέψουμε στην κανονικότητα!  Με την επιστροφή φυσικά στο ποδόσφαιρο των μικρότερων κατηγοριών που είναι και ο βασικός πυρήνας του ποδοσφαίρου στη χώρα μας, , να είναι πολύ δύσκολη! Καθώς  όλη αυτή η κατάσταση, έχει φέρει πολύ πίσω το ποδόσφαιρο, και  χρειάζεται ιδιαίτερη διαχείριση, ώστε να περπατήσει το άθλημα, και  να αποφευχθούν οι  πολλοί τραυματισμοί, τους οποίους βλέπουμε σε μεγάλο ποσοστό ακόμα και στην Σούπερ – Λιγκ, όπου είναι επαγγελματική κατηγορία»!

Για το καινούριο σου ξεκίνημα στην πολιτική  τι θα έλεγες ;

«Δεν μου αρέσει η προπονητική. Πλέον ασχολούμαι με την πολιτική και κατέβηκα στις δημοτικές εκλογές στην Τριφυλία και πλέον είμαι Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού. Είναι κάτι καινούριο για εμένα, αλλά μου αρέσει πολύ και έχω μεγάλο κίνητρο. Πιστεύω ότι το μέλλον είναι τα παιδιά και σε συνδυασμό με την παιδεία και τον αθλητισμό πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη».
Περίμενες ποτέ ότι θα καταφέρεις όλα αυτά, ξεκινώντας 16 χρονών από την Εράνη Φιλιατρών;
«Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος μπορώ να πω που κατάφερα να παίξω σ’ αυτό το επίπεδο, έχοντας  ωραίες αναμνήσεις.  Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα καθώς την εποχή εκείνη, ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα γιατί η πόλη μας δεν είχες τις υποδομές για να διευκολύνει ένα νέο παιδί να παίξει ποδόσφαιρο, ωστόσο, ήταν ένα όνειρο που προέκυψε μέσα από την επιμονή μου, την υπομονή μου και την διάθεση μου για να προπονούμε και να παίξω ποδόσφαιρο, ξεκινώντας  16 ετών!  Και βέβαια ήμασταν  τυχεροί τότε που ξεκινήσαμε από την Εράνη Φιλιατρών, που  συνεχώς εβγαζε ταλέντα, και τα προωθούσε»!

Δύσκολες στιγμές υπήρχαν;
«Πάντα υπάρχουν δύσκολες στιγμές και θα υπάρχουν στην καριέρα κάθε  επαγγελματία ποδοσφαιριστή… Οι πιο άσχημες στιγμές, είναι οι τραυματισμοί, που δυστυχώς είχα κι εγώ στην καριέρα μου… , δυο φορές  ρήξη χιαστών! Πρέπει να είσαι έτοιμος, να διαχειριστής κάθε κακή στιγμή, και να προχωρήσεις αήττητος»

Πως βλέπεις σήμερα την «Σούπερ  – Λίγκα» ;

« Δεν μπορώ να δω πρωτάθλημα χωρίς κόσμο!  Όμως επειδή με ρωτάτε θα σας πω ότι,   ο Ολυμπιακός έχει μια σταθερότητα  στην πορεία του και θωρείται το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο! Σε σχέση με  την ΑΕΚ, τον Άρη και τον Παναθηναϊκό που προβληματίζουν! Όσο για μια παλιά μου «αγάπη» τον  ΠΑΟΚ, από τότε που την ομάδα ανέλαβε ο Σαββίδης από, ανέβηκε  ποιοτικά  ως  ομάδα και όλοι πλέον τον υπολογίζουν, θυμίζοντας την εποχή που έπαιζα εκεί, και το γήπεδό μας ήταν «κάστρο. Και θα είναι το αντίπαλο δέος του Ολυμπιακού, όσο υπάρχει Σαββίδης»!

Νίκο παρακολουθείς το Ηλειακό Ποδόσφαιρο, και ιδίως τον Πανηλειακό;


«Θα σας έλεγα ψέματα, αν έλεγα ότι δεν παρακολουθώ το Ηλειακό Ποδόσφαιρο! Άλλωστε έχω σπουδαίες αναμνήσεις από τα ματς που έπαιξα κόντρα στην πρώτη ομάδα της Ηλείας τον Πανηλειακό, με τους: Εράνη Φιλιατρών σε επίπεδο Δ΄ εθνικής, και κατόπιν με Ιωνικό Νίκαιας και ΠΑΟΚ, σε επίπεδο τότε Α΄ Εθνική! Ειλικρινά με στεναχωρεί το γεγονός ότι πλέον παίζει στην Α1 της ΕΠΣΗ! Καθώς στην Ηλεία υπάρχουν ταλέντα  που μπορεί να στηριχθεί η ομάδα και να προχωρήσει! Όπως επίσης μέσα από τον Πανηλειακό ανεδείχθησαν καλοί προπονητές, στους ποίους μπορεί να στηριχτεί η ομάδα! Εκείνο που λείπει είναι να βρεθεί ένας ισχυρός  οικονομικός παράγοντας , να πάρει την ομάδα  και να  την  οδηγήσει εκεί που τις αξίζει, κάτι ανάλογο που συμβαίνει και με την ομάδα  της Καλαμάτας. Αυτές οι δυο ομάδες θα έπρεπε  να βρίσκονται πάντα στην «Σούπερ – λιγκ»!

Πως  βλέπεις γενικότερα το ποδόσφαιρο της ΕΠΣ  Ηλείας,  και τι θα έλεγες και για το αντίστοιχο της ΕΠΣ Μεσσηνίας;

«Παρακολουθώντας  κάποιους αγώνες στην Ηλεία, άλλωστε ως Αντιδήμαρχος Αθλητισμού που είμαι στο Δημ. Τριφυλλίας με έδρα την Κυπαρισσία, έχω την δυνατότητα αυτή! Η Ηλεία έχει ταλέντα, και  ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στην Α1 κατηγορία, με πολύ καλές ομάδες! Παράγοντες δεν έχει! Όσο δεν υπάρχουν ισχυροί οικονομικοί παράγοντες στην Ηλεία να επενδύσουν στο ποδόσφαιρο, η Ηλεία θα βγάζει ταλέντα και θα τα προωθεί σε άλλους νομούς και σε μεγάλους συλλόγους»! Αντίθετα στην Μεσσηνία, το ποδόσφαιρο έχει πέσει κάπως…, δεν βγαίνουν παίκτες για μεγάλη καριέρα όπως στην εποχή μου, καθώς το  ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχει γίνει περισσότερο επαγγελματικό,  και το βασικότερο τα μικρά παιδιά δεν ασχολούνται με τη μπάλα, όπως εμείς, που κάθε μέρα ήμασταν στο γήπεδο»!

Νίκο δυο λόγια για την ομάδα της «καρδιά» σου την Εράνη Φιλιατρών;

«Είναι μια πολύ ιστορική ομάδα της ΕΠΣ Μεσσηνίας, με πολύ οργάνωση και νοικοκυριό, και η πρώτη ομάδα στη Δ΄ εθνική σε ότι αφορά τις συμμετοχές! Φέτος έχει ξεκινήσει πολύ καλά, έχοντας και  τρείς πρώην «Ηλείους» στο δυναμικό της,  που την βοηθούν πάρα πολύ, όπως είναι οι: Κώστας Βλαχόπουλος, Νίκος Χρονόπουλος και Κώστας Μπέγκλεντζης. Αν συνεχιστούν τα πρωταθλήματα, θα είναι το αντίπαλο δέος… της Κυπαρισσίας, που  δουλεύει σε επαγγελματικά  όμως πρότυπα, έχοντας πολλά παιδιά από  την Ηλεία, καθώς και προπονητή, έχοντας ως μοναδικό στόχο το πρωτάθλημα και την άνοδο, σε σχέση με την Εράνη, η οποία δεν «καίγεται» και πολύ»

Κλείνοντας Νίκο Φρούσο αυτή την κουβέντα μας, δυο λόγια  για τις επερχόμενες εκλογές της ΕΠΟ, αλλά και της ΕΠΣ Ηλείας;

«Πάντα  είμαι υπέρ  της ανανέωσης  των προσώπων, είτε στην ΕΠΟ, και ακόμα περισσότερο στις κατά τόπους ποδοσφαιρικές ενώσεις της χώρας! Άλλωστε ένας  παλιός παράγοντας , ότι είχε να προσφέρει , το πρόσφερε! Επειδή πέρυσι είχα την τύχη να συνεργαστώ ως τεχνικός διευθυντής του Ολυμπιακού Ζαχάρως με τον πρόεδρο του Γ. Μπάδα, και μαθαίνω ότι θα είναι υποψήφιος για την ΕΠΣΗ, του εύχομαι κάθε επιτυχία, θεωρώντας ότι τέτοιους παράγοντες χρειάζεται πλέον το Ηλειακό Ποδόσφαιρο, για να κάνει την δική του επανεκκίνηση!  ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ σε όλους και ΥΓΕΙΑ»!

Όλη η επικαιρότητα