Αρθρογραφία

«Να έρθει το ρεύμα στο χωριό!»

Ακούστε το άρθρο

Με χαρά παρακολουθούμε στο σπιράλ, το τελευταίο διάστημα, την ευαισθητοποίηση και άλλων δημοτικών παρατάξεων στο θέμα της τοποθέτησης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε εγκαταστάσεις και κεντρικά σημεία της πόλης.

Το Μάιο του 2019, στο πρόγραμμά μας για μια «Πάτρα – πόλη για τους πολίτες», δεσμευόμασταν για την εφαρμογή της οδηγίας του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και το σχετικό νόμο που υποχρεώνει την εγκατάσταση των απινιδωτών σε οργανωμένους χώρους άθλησης, σταθμούς, πύργους ναυαγοσωστών και υπηρεσίες που καθημερινά επισκέπτονται πολλοί άνθρωποι.

Το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, στο Ιδρυτικό μας Συνέδριο και στην  παρουσίαση της Ομάδας Εργασίας #υγεία, που εργάζεται με στόχο να είναι η Πάτρα μας πόλη υγιής, αναφερθήκαμε και πάλι στην ανάγκη εγκατάστασής των απινιδωτών, υπογραμμίζοντας και την ευτυχή συγκυρία να έχει η πόλη αρκετούς πιστοποιημένους ανανήπτες, λόγω της λειτουργίας σχολών Ιατρικής και Νοσηλευτικής και της ύπαρξης τοπικών  παραρτημάτων του Ερυθρού Σταυρού, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, της Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης.

Η απλή εγκατάσταση, όμως, δεν είναι το όριο για την δημοτική μας παράταξη. Η υγεία, ως ύψιστο αγαθό, αποτελεί απόλυτο στόχο, όπως άλλωστε και η δημιουργία ενεργών πολιτών.

Συγκεκριμένα: η εκ περιτροπής εκπαίδευση όλων των δημοτικών υπαλλήλων σε προγράμματα επανέναρξης καρδιάς και βασικής υποστήριξης της ζωής και η στήριξη από τον Δήμο, με όποιον τρόπο μπορεί, των φορέων που υλοποιούν αυτά τα προγράμματα, θα είναι το πρώτο βήμα.

Η επαφή του Δήμου με όλους τους φορείς, συλλόγους, εθελοντές που δραστηριοποιούνται στην πόλη και παλεύουν για την πρόληψη, την προαγωγή και την εκπαίδευση σε ζητήματα υγείας, η συνεργασία μαζί τους και η οργάνωση υπό την αιγίδα του εκδηλώσεων για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, θα αποτελέσει τη συνέχεια.

Τέλος, ο περιοδικός έλεγχος της υγείας όλων των δημοτικών υπαλλήλων, η τήρηση ατομικών φακέλων που θα ενημερώνονται τακτικά, η παρότρυνση για προληπτικές εξετάσεις και εμβολιασμούς με γιατρό εργασίας δίπλα στον εργαζόμενο, τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για ασφάλεια και υγεία στην εργασία θα συμπληρώσουν το τρίπτυχο, ώστε να… έρθει το ρεύμα στο χωριό.

Ευαγγελία Βαβαρούτα

Νοσηλεύτρια,

Μέλος Πολιτικής Γραμματείας σπιράλ

Παρατηρητής ΚΟΔΗΠ


Η παρουσίαση της Ομάδας Εργασίας #υγεία στο Ιδρυτικό Συνέδριο του σπιράλ για την ανάγκη εγκατάστασης απινιδωτών σε κεντρικά σημεία της πόλης:  

Όλη η επικαιρότητα