Ηλεία

Νεκτάριος Φαρμάκης- Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας: «Θέλουμε έργο, κάνουμε έργο»

Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη στην Εφημερίδα «Πατρίς»

Για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της περιφερειακής διακυβέρνησης, τη σχέση Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ Βαθμού και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων τα επόμενα χρόνια μιλά στην εφ. Πατρίς ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν στο σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το νέο ΕΣΠΑ, τις οικονομικές παρενέργειες της πανδημίας και τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησε επισημαίνοντας την ανάγκη κινητοποίησης πόρων για την ανάπτυξη καινοτόμων και αποτελεσματικών λύσεων.

Εξηγεί πώς εξασφάλισε επιπλέον χρηματοδότηση και περιγράφει τους βασικούς στόχους του Περιφερειακού Σχεδίου Στήριξης και μοιράζεται μαζί μας το όραμά του για τη Δυτική Ελλάδα.

Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της περιφερειακής διακυβέρνησης, αποτελούν το αντικείμενο του νέου νομοσχεδίου το οποίο το υπουργείο Εσωτερικών θα θέσει τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση. Μνημειώδες κεφάλαιο για την αυτοδιοίκηση. Ποιες είναι οι θέσεις σας για τις αρμοδιότητες που πρέπει να έχουν οι Περιφέρειες; Ποιες πρέπει να είναι αυτές τόσο θεμελιακά, όσο και ως πρώτες σκέψεις;

Προκειμένου να είμαστε ακριβείς πρέπει να πούμε ότι στόχος όλων των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης είναι η περιφερειακή διακυβέρνηση, η οποία όμως στην χώρα μας δεν υπάρχει ακόμα. Και περιφερειακή διακυβέρνηση σημαίνει πως η αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού θα μπορεί να αποφασίζει για το σύνολο σχεδόν των ζητημάτων, με εξαίρεση βέβαια τα θέματα εθνικής στρατηγικής όπως είναι η εξωτερική πολιτική, η άμυνα, η παιδεία, κλπ. Το νομοσχέδιο στο οποίο αναφέρεστε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, ενισχύοντας τις Περιφέρειες με αρμοδιότητες που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πολλές από τις αρμοδιότητες στις οποίες υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις. Νομίζω πως η μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες που αφορούν την πρωτοβάθμια υγεία ή την επαγγελματική εκπαίδευση είναι πολύ σημαντικές καθώς δίνουν τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να αναπτύσσουν τις στρατηγικές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, καλύπτοντας παράλληλα με πολύ πιο άμεσο τρόπο τα χρόνια ελλείμματα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ο «δρόμος» δεν τελειώνει εδώ. Έχουμε αρκετά «μίλια» να διανύσουμε ακόμα προκειμένου να φτάσουμε στο απαιτούμενο σημείο ωριμότητας, ως χώρα, ο βασικός άξονας της αναπτυξιακής πολιτικής να διαμορφώνεται από τις τοπικές κοινωνίες.

Σχέση Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ Βαθμού. Πιστεύετε ότι μπορεί αυτή να διαρρηχθεί κατά τον επιμερισμό αρμοδιοτήτων;

Πιστεύω ότι μπορεί – και πρέπει – να συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Το νέο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης να αναπτύξουν πολύ πιο ξεκάθαρες και ουσιαστικές σχέσεις και συνεργασίες. Και ως περιφερειακή Αρχή που έχουμε ήδη αποδείξει ότι πιστεύουμε βαθιά και ουσιαστικά στη συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, πιστεύουμε πως ο σαφής διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε πολύ καλύτερες μέρες. Υπό μία προϋπόθεση: Τόσο η Περιφέρεια όσο και οι Δήμοι, προσπερνώντας άλλου τύπου ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, να δρουν με γνώμονα το καλό της τοπικής κοινωνίας. Και νομίζω πως αυτό είναι κάτι που στην Δυτική Ελλάδα το έχουμε ήδη πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων τα επόμενα χρόνια αποτελεί πρόκληση για την Περιφέρεια. Κι αυτό γατί μιλούμε για μοναδικό ιστορικά ύψος πόρων που θα αφιερωθεί για επενδύσεις, ενισχύσεις και επιχορηγήσεις. Ποιος ο σχεδιασμός και πώς θα αποφευχθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις;

Ο μηχανισμός λειτουργίας των κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων της επόμενης περιόδου, δηλαδή του επόμενου ΕΣΠΑ αλλά και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν αποτελεί ευθύνη ή αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Ούτε καν οποιασδήποτε κυβέρνησης σε εθνικό επίπεδο. Αποτελεί ένα ζήτημα που αφορά την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την πλευρά μας, όλες οι ελληνικές Περιφέρειες έχουμε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την μέγιστη δυνατή απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών προκειμένου οι πόροι να φτάνουν άμεσα στην αληθινή οικονομία, η οποία ειδικά μετά την πανδημία θα έχει άμεση ανάγκη από κάθε ισχυρή «ανάσα» προκειμένου να ξεπεράσει το σοκ. Νομίζω πως και η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει αυτή την ανάγκη αλλά και πως οι ευρωπαϊκές ηγεσίες στο σύνολό τους έχουν αντιληφθεί ότι σε εποχές έκτακτης ανάγκης απαιτούνται έκτακτες και άμεσες λύσεις.

ΕΣΠΑ. Ποιο πρέπει να είναι το παρόν και το μέλλον του; Συμφωνείτε με την απευθείας διαχείριση Κοινοτικών κονδυλίων από τους Δήμους; Σε ποιο σημείο βρίσκεται ο σχεδιασμός σας για το νέο ΕΣΠΑ;

Ήδη, ένα σημαντικό κομμάτι του ΕΣΠΑ ουσιαστικά κατευθύνεται στους Δήμους μέσα από τα προγράμματα που και σήμερα υπάρχουν. Το ζήτημα είναι εάν επιθυμούμε την επέκταση των προγραμμάτων και των τομέων στους οποίους θα μπορούν να διαχειρίζονται ευρωπαϊκά κονδύλια οι δήμοι; Αν με ρωτάτε σε προσωπικό επίπεδο, θεωρώ πως κάτι τέτοιο θα ήταν ευχής έργο. Και όχι μόνο γιατί, όπως ήδη ανέφερα, οι στρατηγικές ανάπτυξης πρέπει να χαράσσονται σε τοπικό επίπεδο, αλλά και γιατί οι τοπικές ηγεσίες πρέπει να είναι υπεύθυνες και υπόλογες έναντι των τοπικών κοινωνιών για αυτές τις στρατηγικές και τα αποτελέσματά τους. Στην Ελλάδα έχει φτάσει η ώρα, όλοι να καταλάβουμε πως η αύξηση των αρμοδιοτήτων σημαίνει και αύξηση ευθύνης. Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το νέο ΕΣΠΑ, έχουμε ήδη ολοκληρώσει την διαδικασία που έχει συμφωνηθεί και πλέον είμαστε σε διαδικασία αναμονής για τον καθορισμό των αξόνων προτεραιότητας από την Ε.Ε. και την κεντρική εξουσία.

Πώς προσαρμόστηκε η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Περιφέρειας στις έκτακτες ανάγκες που έφερε η πανδημία;

Η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, όπως και όλες οι στρατηγικές της Περιφέρειας προσαρμόστηκαν σύμφωνα με τις προτεραιότητες της τρέχουσας περιόδου, τοποθετώντας στο επίκεντρο την επιχειρηματικότητα και τις  ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, οι οποίες έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα από την συνεχή δραματική μείωση των εισοδημάτων και της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, οφείλουμε να προσθέσουμε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία και κυρίως αυτά που σχετίζονται με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, όπως η Βιώσιμη Ανάπτυξη, προϋπήρξαν της πανδημίας και δεν διαθέτουν την ευελιξία άμεσης προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Η πανδημία έδειξε σε όλους ότι στο μέλλον, τα συστήματα συλλογής και αξιοποίησης δεδομένων πρέπει να αναβαθμιστούν και να εφαρμοστεί οριζόντια στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Η περιφέρεια πρέπει να γίνει ανοικτή και δυναμική και να έχει την δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις και να σχεδιάζει πολιτικές βασιζόμενη σε μετρήσιμα δεδομένα, στην διαφάνεια και την υπευθυνότητα.

 Σε τι βαθμό οι οικονομικές παρενέργειες της πανδημίας έχουν μετατοπίσει το κέντρο βάρους της στρατηγικής της Περιφέρειας σε νέους τομείς;

Έχω υπογραμμίσει πολλές φορές ότι το «τσουνάμι» του κορωνοϊού ασφαλώς και έθεσε νέες προτεραιότητες. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά καθώς η εξαιρετικά αυτή κρίσιμη κατάσταση επηρεάζει δραματικά όλο το φάσμα της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών και βεβαίως κάθε έκφανση της οικονομικής δραστηριότητας. Με δεδομένο ότι τα πρώτα μαζικά κρούσματα COVID-19 διαγνώστηκαν στην Περιφέρεια μας, αντιλαμβάνεστε ότι ήμασταν από τις πρώτες Περιφέρειες της χώρας που έπρεπε πολύ άμεσα να επανασχεδιάσουμε την στρατηγική μας με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια αλλά και την οικονομική καχεξία που θα προκαλούσε η υγειονομική κρίση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι πολύ άμεσα μετά το ξέσπασμα του πρώτου κύματος συστήσαμε επιτελική ομάδα διαχείρισης κρίσης με σκοπό την επίλυση θεμάτων και προβλημάτων. Επίσης, προχωρήσαμε σε ενίσχυση των νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδας, ιδιαίτερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με το ποσό των 554.000 ευρώ, ενώ διαθέσαμε και το ποσό των 21.743.206 ευρώ για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στους φορείς υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Επιπλέον, από τον τακτικό προϋπολογισμό της ΠΔΕ προχωρήσαμε σε πρόσληψη 32 ατόμων των απαραίτητων ειδικοτήτων (ιατροί, νοσηλευτές κ.λπ.) για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών της Περιφέρειας, ενώ από την επιχορήγηση ύψους 300.000 ευρώ που λάβαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη αναγκών, διαθέσαμε 55.000 στην προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, 130.000 ευρώ σε Δήμους και Μητροπόλεις για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών τους, 50.000 ευρώ για την προμήθεια και διενέργεια 1.000 μοριακών τεστ, καθώς και 50.000 ευρώ για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στην εκστρατεία «Μένουμε σπίτι». Και επιπλέον, προμηθεύσαμε με μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, θερμόμετρα και άλλα υλικά, τα σώματα ασφαλείας, συλλόγους και φορείς της περιοχής μας. Από αυτά και μόνο, γίνεται σαφές ότι στεκόμαστε με πράξεις στο πλευρό των ανθρώπων του συστήματος υγείας που μάχονται στην πρώτη γραμμή, αλλά και θωρακίζουμε το σύνολο των πιο ευαίσθητων τομέων της τοπικής κοινωνίας. Από την πρώτη στιγμή αποδείξαμε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι αποφασισμένη να στρέψει όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που διαθέτει προκειμένου να κρατήσει όρθιο τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Υπάρχουν δράσεις που θέλατε να είχατε προωθήσει, αλλά δεν σας επέτρεψαν οι συνθήκες να το κάνετε;

Η ένταση εργασίας υπό συνθήκες μεγάλης πίεσης που επιδείξαμε όλο αυτό το διάστημα για την διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού δεν αποπροσανατόλισε καθόλου το όραμά μας για τη Δυτική Ελλάδα και δεν άλλαξε τον στρατηγικό μας στόχο για μία Περιφέρεια με ισόρροπη ανάπτυξη και με κοινωνική δικαιοσύνη που θα καλύψει τάχιστα τα ελλείμματα του  χθες και θα προχωρήσει με τόλμη και ταχύτητα προς το αύριο. Γι’ αυτό και πρόσφατα, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το πλήρες σύνολο των έργων που προωθούμε και τα οποία έχουν μεγάλη ωριμότητα, τον εξορθολογισμό που πετύχαμε στην διαχείριση των πόρων, ενώ καθημερινά δίνουμε μάχες και κερδίζουμε. Κερδίζουμε ακόμα και αυτά που κάποιοι θεωρούσαν άπαξ δια παντός χαμένα… Όπως την έλευση φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα μέσω αγωγού. Κατά συνέπεια, ενώ θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε τις έκτακτες συνθήκες, εμείς όχι μόνο δεν θα το κάνουμε, αλλά επαναλαμβάνουμε προς κάθε κατεύθυνση: Οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας μας εξέλεξαν να αλλάξουμε ρυθμούς και νοοτροπίες και αυτό θα κάνουμε. Και το αποτέλεσμα θα είναι ορατό και μετρήσιμο σε όλους στη λήξη της θητείας μας.

Πώς αποτιμάται σήμερα η κατάσταση; Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα και με ποια εργαλεία τα διαχειρίζεται η Περιφέρεια;

Πρώτον, η χρονική συγκυρία επιβάλει  συνεχή προσαρμογή της στρατηγικής μας καθώς οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας μας κρατούν σε κόκκινο συναγερμό. Η εξέλιξη των κρουσμάτων στο 2ο κύμα της πανδημίας, όπως διαμορφώνεται, αποτελεί έναν ανηφορικό δρόμο. Δεύτερον, όσο παραμένει ο υγειονομικός κίνδυνος τόσο μεγαλώνει ο οικονομικός κίνδυνος. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι χρειάζονται μέτρα άμεσης δράσης τα οποία αγωνιζόμαστε να έχουμε στη διάθεσή μας, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον, ακριβώς αυτή η κατάσταση που περιέγραψα δημιουργεί την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης επιτάχυνσης όλων των έργων και των δράσεων. Και αυτό ήδη το κάνουμε. Επιταχύνουμε όλα τα έργα και όλες τις δράσεις. Η Δυτική Ελλάδα πρέπει να καλύψει το έλλειμμα υποδομών που έχει αλλά και το έλλειμμα εξωστρέφειας.  Για τον λόγο αυτό τετραπλασιάσαμε τους πόρους προβολής της Δυτικής Ελλάδας, ώστε η «γη της φλόγας» να επιτύχει να δείξει το πραγματικό, γοητευτικό και δυναμικό πρόσωπό της, παντού. Και στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι η «γη της φλόγας» ξεκινάει από την Ηλεία, την κοιτίδα του Ολυμπισμού, που αποτελεί και έναν από τους μεγαλύτερους πρεσβευτές μας στο διεθνές στερέωμα, παρέχοντας τη δυνατότητα για την ανάπτυξη πολλών τομέων της τοπικής οικονομίας.

Μπορούμε να αναφέρουμε κάποια ενδεικτικά προγράμματα που σχεδιάστηκαν ειδικά για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες; Επίσης είναι σημαντικό το βάρος της Περιφερειακής Αρχής για τη στήριξη των επιχειρηματιών. Τι πράξατε, τι πράττετε;

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απαντά στις ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες προκλήσεις που έχει επιφέρει η νέα πραγματικότητα με το Περιφερειακό Σχέδιο Στήριξης «Η απάντηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις προκλήσεις της πανδημίας», ένα ολιστικό, δυναμικό και πάνω από όλα στρατηγικό σχέδιο. Βασικοί στόχοι του Περιφερειακού Σχεδίου Στήριξης, είναι η άμεση εφαρμογή μιας συστημικής προσέγγισης που θα καλύψει σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας αλλά και της κοινωνικής συνοχής. Οι δράσεις που έχουν σχεδιαστεί θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο πρόγραμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης και η χρηματοδότηση, η οποία προβλέπει απελευθέρωση κονδυλίων που ξεπερνούν τα 65 εκατομμύρια ευρώ, βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στους πόρους της Περιφέρειας.  Το σχέδιο αυτό στηρίζεται σε τρεις άξονες. Την Στήριξη και Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας, τις Εξ Αποστάσεως Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και την Ένταξη και Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα σχέδιο που ενώ προσφέρει μεγάλες «ανάσες» και καλύπτει μέρος των «πληγών» που δημιούργησε η πανδημία, συνιστά παράλληλα ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Ένα μοντέλο που προσαρμόζεται, ανατροφοδοτείται, μεταβάλλεται σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες και επιδιώκει να καλύψει ένα κενό προτείνοντας συγκεκριμένες δράσεις για την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε τον αντίκτυπο που έχει η υγιής οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα σε τοπικό επίπεδο, καθώς και κοινωνική συνοχή στο σύνολο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό σχέδιο έρχεται να θέσει γερά θεμέλια στην Περιφέρεια, αλλά παράλληλα αποτελεί και ένα λιθαράκι για την εθνική οικονομία.

Διανύουμε ήδη το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και θέλω να ρωτήσω πώς προχωράει ο σχεδιασμός σας όσον αφορά τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στη Δυτική Ελλάδα για τον εορτασμό των 200 ετών από την Εθνική Επανάσταση του 1821;

Ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί και περιλαμβάνει δράσεις και εκδηλώσεις που θα «ξεδιπλωθούν» κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, σε συνεργασία με πλήθος φορέων και συλλόγων του τόπου μας. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που ένα μεγάλο πλήθος εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας μετέχουν σε αυτές τις δράσεις που περιλαμβάνουν και τις τρεις περιφερειακές ενότητες και είμαι βέβαιος ότι παράλληλα με τις άλλες δράσεις που θα διοργανωθούν από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και την κυβέρνηση, η Δυτική Ελλάδα αφενός θα αναδείξει το μοναδικό ιστορικό και πολιτισμικό της υπόβαθρο ενώ παράλληλα θα κάνει ένα σημαντικό βήμα ανάδειξης της σύγχρονης δυναμικής της. Μόνη μας αγωνία, και πιστεύω όλων, η εξέλιξη της πανδημίας. Θέλω να πιστεύω πως το νέο έτος θα φέρει και το εμβόλιο ή τα εμβόλια που θα λύσουν τον «γόρδιο δεσμό» και θα καταφέρουμε να χαρούμε με την λάμψη που αξίζει αυτή την μεγάλη επέτειο.

Ποια θα θέλατε να είναι η εικόνα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο άμεσο μέλλον; Ποιο είναι το όραμά σας;

Προεκλογικά είχα παρομοιάσει τη Δυτική Ελλάδα με ένα άρμα που το σέρνουν τρία άλογα. Και είχα τονίσει ότι αυτό το άρμα παραμένει κολλημένο στον βούρκο της υπανάπτυξης και της καχεξίας γιατί αυτά τα τρία άλογα δεν συμβαδίζουν, ενώ δεν έχουν και ανοικτό δρόμο για να τρέξουν. Το όραμά μου λοιπόν, αυτό που εδώ και έναν χρόνο έχει αρχίσει να γίνεται πράξη, είναι μια Δυτική Ελλάδα χωρίς υδροκεφαλισμούς και ανισότητες. Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη: Το κέντρο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την περιφέρεια. Και αυτό ισχύει τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ο τρόπος για να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη και να μπορεί η Δυτική Ελλάδα να κρατήσει τα παιδιά της, αλλά και – γιατί όχι – να έλξει και άλλα παιδιά, είναι ο εξής: Αποκατάσταση των αδικιών του χθες, έργα που θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται στην ώρα τους, ολοκλήρωση των υποδομών και δυνατότητες ανάπτυξης ιδιαίτερα της περιφέρειας, η οποία με τη σειρά της θα στηρίξει το κέντρο. Μέσα από αυτή την διαδικασία θα προκύψει και μία ουσιαστική περιφερειακή συνείδηση, ώστε να καταλάβουμε όλοι πως είμαστε τρεις νομοί με κοινή μοίρα. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πάμε ψηλά, να ομορφύνουμε και να μεγαλώσουμε τον τόπο μας. Σε αυτή την πορεία έχουμε βάλει την Δυτική Ελλάδα εδώ και έναν χρόνο. Κλείνοντας εκκρεμότητες του παρελθόντος, παρουσιάζοντας ώριμα έργα απ’ άκρη σε άκρη, συνεργαζόμενοι με όλες τις δημοτικές αρχές και όλους τους φορείς, δίνοντας έμφαση στις πιο μειονεκτικές περιοχές και ευρισκόμενοι κάθε μέρα μέσα στην πραγματική κοινωνία. Γιατί το όραμα δεν αρκεί… Για να γίνει πράξη χρειάζεται πραγματικό έργο. Διαφορετικά παραμένει όνειρο. Όνειρο θερινής νυκτός. Και εμείς δεν θέλουμε να μείνουμε στα όνειρα, ούτε η Δυτική Ελλάδα να μείνει άλλο στα μεγάλα πλην όμως «κούφια» οράματα. Θέλουμε έργο, κάνουμε έργο!

Όλη η επικαιρότητα