Διατροφή

Νηστίσιμα φαγητά που δεν μας παχαίνουν

Ακούστε το άρθρο

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύουμε, τις ημέρες της νηστείας όχι μόνο δεν είναι εύκολο να αδυνατίσουμε, αλλά πολλοί βλέπουμε το βάρος μας να αυξάνεται.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι μειώνουμε τις πρωτεΐνες στη διατροφή μας (το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά), ενώ παράλληλα τρώμε περισσότερους υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, πατάτα, λαδερά, ζυμαρικά, παξιμάδι κ.ά.).

Έτσι, πολύ εύκολα μπορεί να παχύνουμε, εκτός αν βάλουμε στο νηστίσιμο μενού μας τα σωστά τρόφιμα.

Μανιτάρια

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε θερμίδες, τα μανιτάρια είναι ίσως τα πιο διαιτητικά τρόφιμα στη φύση. Μάλιστα, αποτελούν ένα φυτικό τρόφιμο με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών σε συνδυασμό με τις φυτικές τους ίνες, καθιστούν τα μανιτάρια μια ιδανική επιλογή τόσο για τη νηστεία όσο και την απώλεια βάρους.

Τρόφιμα ολικής άλεσης

Επιλέγουμε τρόφιμα ολικής άλεσης αντί για απλά, καθώς οι φυτικές ίνες που περιέχουν μας χορταίνουν γρηγορότερα και για περισσότερη ώρα. Το μαύρο ψωμί, τα παξιμάδια ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και γενικά οι τροφές ολικής άλεσης μπορούν να μας χορτάσουν κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Θαλασσινά

Ίσως η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης στη νηστεία, τα θαλασσινά μάς χορταίνουν και εμποδίζουν τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου μας. Ωστόσο, φροντίζουμε να αποφεύγουμε το τηγάνισμά τους και τα απολαμβάνουμε σε σαλάτα με βραστά ή ψητά λαχανικά. Ένας άλλος τρόπος να τα απολαύσουμε είναι σε ένα μαγειρευτό (π.χ. σουπιές με σπανάκι ή χταπόδι με μακαρονάκι) προσέχοντας πάντα την ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιούμε.

Όσπρια

Τα όσπρια μας τροφοδοτούν με πρωτεΐνες, οι οποίες μας βοηθούν να διαχειριστούμε την πείνα μας και να κατ’ επέκταση το βάρος μας. Μάλιστα, συνδυάζοντας τα όσπρια με ρύζι (π.χ. φακόρυζο ή ρεβιθόρυζο), αναβαθμίζουμε τη διατροφική αξία του γεύματός μας.

Ξηροί καρποί

Χάρη στα καλά λιπαρά και τις πρωτεΐνες που περιέχουν, οι ξηροί καρποί μάς βοηθούν να χορταίνουμε καλύτερα, ενώ παράλληλα μας βοηθούν να καλύψουμε ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, έχουμε κατά νου ότι μια χούφτα αρκεί.

Κινόα

Δεν είναι τυχαίο ότι η κινόα γίνεται ολοένα και πιο γνωστή στην Ελλάδα. Η πρωτεΐνη που περιέχει, αν και φυτικής προέλευσης, είναι ανάλογης βιολογικής αξίας με αυτήν των πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης. Όσον αφορά στο θερμιδικό της περιεχόμενο, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα μάς δίνει περίπου 220 θερμίδες.

via

Όλη η επικαιρότητα