Ηλεία

Νοσοκομείο Πύργου: Δυναμική συγκέντρωση Σωματείων και φορέων – «Η υγεία είναι βασικό αγαθό»

Ακούστε το άρθρο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας είχαμε χθες το μεσημέρι στο Νοσοκομείο Πύργου από Εργατικά σωματεία, φορείς και το Ε.Κ. Πύργου, ενάντια στην υποβάθμιση του τομέα της υγείας στην Ηλεία.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των σωματείων που μίλησαν, η κυβέρνηση έχει … ξεχάσει την δημόσια υγεία στην Ηλεία, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα και ιδίως εν μέσω της πανδημίας κορωνοιού, δεν προχώρησε στις αναγκαίες προσλήψεις, στην κάλυψη σε υποδομές και εξοπλισμό των νοσοκομείων και πολλά ακόμη.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών, όπως αναφέρθηκε, ήταν να χάνονται ανθρώπινες ζωές εκτός ΜΕΘ, να μετατρέπετε το Νοσοκομείο Πύργου σε Νοσοκομείο μιας «νόσου» και να αποχωρούν δεκάδες γιατροί.

Τόνισαν δε ότι απαιτούν:

• Άμεσα προσλήψεις γιατρών στο Γ.Ν. Πύργου.
• Πλήρης στελέχωση του συστήματος ΠΦΥ Ηλείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών- νοσηλευτών και όλων των ειδικοτήτων και κλάδων
• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
• Όχι στην υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση που μετατρέπουν την υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα.
• Εξασφάλιση όλων των ασφαλών εμβολίων για μαζικό-έγκαιρο εμβολιασμό όλου του πληθυσμού.

Μαλβίνα Κερερέ: «Δυστυχώς η υγεία βρίσκεται στο κόκκινο και στα όρια της κατάρρευσης»

Πρώτη πήρε το λόγο η Μαλβίνα Κερερέ πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείου Πύργου που τόνισε μεταξύ άλλων: «Πριν δύο μήνες στον ίδιο αυτό χώρο όλοι μαζί υψώσαμε την φωνή μας ενωμένοι, με σκοπό να αναδείξουμε τα προβλήματα στο χώρο της υγείας, ευελπιστώντας στην άμεση επίλυσή τους. Δυστυχώς η υγεία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο κόκκινο και στα όρια της κατάρρευσης, καθώς μία μόνιμη λύση δεν δόθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου, καθώς και άλλων κλινικών. Σήμερα είμαστε πάλι εδώ και θα συνεχίσουμε μέχρι να δοθεί οριστική και μόνιμη λύση. Τα προβλήματα στο χώρο της υγείας είναι πολλά και διαχρονικά. Υποχρηματοδότηση, μειωμένοι διατιθέμενοι πόροι, σοβαρές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, καλύψεις των κενών με εντέλλεσθε από τις διοικήσεις, φτάνοντας το προσωπικό στα όρια της απόγνωσης, της αγανάκτησης και της εξουθένωσης. Εδώ και ένα χρόνο το νοσοκομείο του Πύργου εξαιτίας της πανδημίας βρίσκεται σε κρίσιμη υγειονομική κατάσταση, καθώς δέχεται αφόρητη πίεση στη μάχη της καταπολέμησης του εχθρού covid. Σε όλη αυτή τη ζοφερή κατάσταση έρχονται να προστεθούν οι 15 παραιτήσεις των ιατρών από το νοσοκομείο μας καθώς και η αποχώρηση άλλων πέντε ιατρών λόγω συνταξιοδότησης το προσεχές διάστημα».

Χρήστος Γαρύφαλλος: «Η υγεία των Ηλείων κινδυνεύει»

Ακολούθως μίλησε ο Χρήστος Γαρύφαλλος πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων Δήμου Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως που τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο σύλλογος εργαζομένων Δήμου Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως συμμετέχει και στηρίζει την κινητοποίηση των Σωματείων και των φορέων ενάντια στην υποβάθμιση της υγείας στο νομό μας και την υποστελέχωση στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου. Το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει ο βασικός πυλώνας περίθαλψης του λαού και τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε τη συστηματική απαξίωση του. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πανδημίας, έχει κρατηθεί όρθιο χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων του. Με λίγα λόγια η υγεία των Ηλείων κινδυνεύει και επειδή η ανθρώπινη ζωή έχει αξία και απαιτεί σεβασμό, δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους γιατρούς και το προσωπικό.
Δωρεάν περίθαλψη για όλους τους πολίτες. Πλήρωση κενών θέσεων μόνιμων ιατρών, νοσηλευτών, τεχνικού βοηθητικού και διοικητικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Αύξηση κρατικών χρηματοδοτήσεων που θα έχει ως αποτέλεσμα πρόσληψη ιατρών και λοιπού προσωπικού, καθώς και σωστή ποιότητα προμήθειας φαρμακευτικού και αναλώσιμου υλικού».

Χρύσα Ζούπη: «Το νοσοκομείο βρίσκεται σε εγκατάλειψη και σε εργοδοτική αυθαιρεσία»

Η Χρύσα Ζούπη αντιπρόεδρος του εργατικού κέντρου Ηλείας από την πλευρά της τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για άλλη μία φορά να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια στο νοσοκομείο του Πύργου. Το νοσοκομείο βρίσκεται σε εγκατάλειψη και σε εργοδοτική αυθαιρεσία, απέναντι στους εργαζόμενους, οι οποίοι ονομάζονται γιατροί, στο νοσηλευτικό προσωπικό, στο παραϊατρικό προσωπικό και γενικά σε όλο το προσωπικό. Όσοι έχουμε εργαστεί σε ιατρεία γνωρίζουμε τι είναι να κάθεσαι 12 ώρες όρθιος και να αντιμετωπίζεις το εκάστοτε πρόβλημα που έχει ο ασθενής, που μπορεί να είναι πολύ σοβαρό. Θέλω να πω ότι κακώς ο Υπουργός και Υφυπουργός υγείας δεν έχουν επισκεφθεί το νοσοκομείο του Πύργου ώστε να συναντηθούν με τους φορείς και να δώσουν μία λύση στα προβλήματα που υπάρχουν».

Ευρυδίκη Παυλόπουλου: «Οι κυβερνητικές επιλογές σχετίζονται με την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων

Ακολούθως η αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ νομού Ηλείας Ευρυδίκη Παυλόπουλου ανέφερε: «Μαζευτήκαμε εδώ για να πούμε για άλλη μία φορά σε όλους τους τόνους, ότι δεν διαπραγματευόμαστε την υγεία μας στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου και παρά τις συνεχείς τοπικές κινητοποιήσεις τα προβλήματα εξακολουθούν να είναι εδώ. Είναι ανοιχτές πληγές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων της Ηλείας. Είμαστε εδώ γιατί οι κυβερνητικές επιλογές επιβεβαιώνουν ότι η διαχείριση της πανδημίας δεν σχετίζεται με τα υγειονομικά κυρίως κριτήρια, αλλά πρωτίστως με την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων και την επιβολή της καταστολής».

Ζωή Τσάση: «Έχουν… σμπαραλιάσει το δημόσιο σύστημα υγείας

Η Ζωή Τσάση αντιπρόεδρος εργατικού κέντρου Αμαλιάδας και πρόεδρος ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου – Κυλλήνης δήλωσε: «Όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας η κυβέρνηση έχει αφήσει γυμνό το δημόσιο σύστημα υγείας, αδύναμο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, αφού τα παγιωμένα κενά και ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό το έχουν …σμπαραλιάσει. Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό κάτω από αυτές τις συνθήκες προσπαθεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες του λαού, πού βρίσκονται παραγκωνισμένες για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με ευθύνη της Κυβέρνησης».

Νίκος Λοχοβίτης: «Παραμένει η ίδια τραγική κατάσταση, τα ίδια χάλια στο δημόσιο σύστημα υγείας»

Ο Νίκος Λοχοβίτης πρόεδρος στο σωματείο ΕΔΟΠ ΔΕΗ νομού Ηλείας τόνισε στην ομιλία του: «Η σημερινή μας συγκέντρωση είναι ελπιδοφόρο μήνυμα που μας γεμίζει όλους με δύναμη και κουράγιο για τους αγώνες που έρχονται. Το πώς έχει η κατάσταση στον τομέα της υγείας είναι γνωστό. Σημασία έχει να δούμε πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και αν η υποστελέχωση και οι μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό και υποδομές οφείλονται σε άστοχες επιλογές προσώπων, σε λανθασμένες αποφάσεις ή σε ανικανότητα. Μετακινήσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου από τις άλλες μονάδες του νομού μας έχουμε τώρα, αλλά είχαμε και στο παρελθόν. Για αυτό λέγονται άλλωστε και διασυνδεδεμένα νοσοκομεία. Εντέλλεσθε έχουμε τώρα αλλά είχαμε και στο παρελθόν από τον εκάστοτε διοικητή που τοποθετεί η κάθε κυβέρνηση. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν όπως επίσης αλλάζουν και οι διοικητές. Αλλά παραμένει η ίδια τραγική κατάσταση, τα ίδια χάλια στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Αλέκος Αρβανιτίδης: «24ωρη απεργία στην Πέμπτη 3 Ιουνίου»

Τέλος ο Αλέκος Αρβανιτίδης μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ τόνισε: «Την Τετάρτη που μας πέρασε συνεδρίασε το γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό δια ζώσης. Πήραμε λοιπόν απόφαση να πάμε όλος ο δημόσιος τομέας σε 24ωρη απεργία στην Πέμπτη 3 Ιουνίου. Η απόφαση αυτή αποτελεί ταυτόχρονα και πρόταση σε εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και ΓΣΕΕ για κοινή ημερομηνία πανεργατικής απεργίας. Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να φτάσει στη Βουλή».

Ποιοι διοργάνωσαν την συγκέντρωση

Τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς που διοργάνωσαν στην συγκέντρωση ήταν:

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥ, ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ, ΖΑΧΑΡΩΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΕΝΟΔΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ
ΕΔΟΠ ΔΕΗ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΥΛΛΗΝΗΣ
ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΥΡΓΟΥ μέλος της ΟΓΕ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στις ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ και στα ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ του νομού ΗΛΕΙΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ΠΥΡΓΟΥ και ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΓΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ νομού ΗΛΕΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΦ. ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

Όλη η επικαιρότητα