Ποδόσφαιρο

Ντέιβιντ Μπέκαμ: Αυτή ήταν η καθοριστική στιγμή της καριέρας του

Ποια ήταν όμως η πρώτη φορά που ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, έδειξε στον κόσμο πώς να «το κάνει όπως ο Μπέκαμ»
Ακούστε το άρθρο

«Κάντο όπως ο Μπέκαμ!»

Όταν έχεις αναγάγει αυτή την φράση σε παγκόσμιο brand name, τότε κάτι έχεις κάνει σωστά. Ή μάλλον, είσαι απλώς σταρ.

Ποια ήταν όμως η πρώτη φορά που ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, έδειξε στον κόσμο πώς να «το κάνει όπως ο Μπέκαμ» και άλλαξε για πάντα την πορεία του ποδοσφαίρου και της κουλτούρας των διασημοτήτων;

Κατά τη διάρκεια του αγώνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Γουίμπλεντον το 1996, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ πέτυχε ένα εντυπωσιακό γκολ.

Ένα νέο ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Fever Pitch: The Rise Of The Premier League», δείχνει πώς μια γενιά παικτών, από τους οποίους ο Ντέιβιντ Μπέκαμ έγινε ο πιο διάσημος, έγιναν σούπερ σταρ στη δεκαετία του ’90.

Και ναι, αυτή ήταν η καθοριστική στιγμή της καριέρας του!

Ο παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιριστής επιμένει ότι δεν είχε ιδέα περί αυτού.
Ίσως επειδή ο τότε 21χρονος Μπέκαμε έπαιζε σε παιχνίδια χαμηλού προφίλ για χρόνια. Αλλά ο διάσημος προπονητής Άλεξ Φέργκιουσον, το γνώριζε εξ αρχής.

«Ήταν ενστικτωδώς κάτι που ήξερα ότι το είχα κάνει πολλές φορές ως παίκτης ομάδας νέων. Θυμάμαι ότι (η μπάλα) πήγαινε πολύ αριστερά και μετά ξαφνικά άρχισε να πηγαίνει μέσα και σκέφτηκα: “Αυτό είναι μια ευκαιρία!”», ανέφερε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ.

«Στη συνέχεια, το αφεντικό μου, μου είπε: “Μπες στο λεωφορείο, μη μιλάς στα ΜΜΕ”. Αυτός ήταν ο τρόπος του να με προστατεύσει, γιατί πιθανότατα ήξερε τι επρόκειτο να συμβεί μετά από ένα τέτοιο γκολ.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που να σε προετοιμάζει για την προσοχή των ΜΜΕ σε τόσο μικρή ηλικία και πιστεύω ότι για μερικούς ανθρώπους ήταν πάρα πολύ».
Μάλιστα, ανέβασε και ο ίδιος στιγμιότυπο με αυτή την καταπληκτική φάση, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, γράφοντας: «25 χρόνια μετά … ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι εδώ ξεκίνησαν όλα. Τη στιγμή που εκείνη η μπάλα χτύπησε στα δίχτυα, η ζωή μου άλλαξε για πάντα».

Η περίπτωση του Ντέιβιντ Μπέκαμ, ήταν η τυπική περίπτωση μεταγραφών νεαρών παικτών, των οποίων η καριέρα σημείωνε άνοδο χάρη στην άνθηση της Premier League. Αφού υπέγραψε στη Νεανική Ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1991, ήταν ένας από μια ομάδα νέων παικτών, συμπεριλαμβανομένων των Γκάρι Νέβιλ και Ράιαν Γκιγκς, οι οποίοι προκάλεσαν αίσθηση στο σύλλογο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη David Beckham (@davidbeckham)


«Από τη στιγμή που ξεκινήσαμε να παίζουμε για την ομάδα Νέων καταλάβαμε ότι είχαμε κάτι ξεχωριστό. Αντιμετωπίζαμε ομάδες όπως η Λίβερπουλ, η Έβερτον και δεν τις κερδίσαμε μόνο 1 ή 2-0, τις νικήσαμε με 7-2 και κερδίσαμε εύκολα αυτά τα παιχνίδια.

Είχαμε όλοι καταγωγή από την εργατική τάξη και όταν ήμασταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γνωρίζαμε ότι είχαμε μία ευκαιρία. Αυτό δεν επρόκειτο να ξαναγίνει».
Μετά την ένταξη του Μπέκαμ στη βασική ομάδα το 1995, η ομάδα κατέκτησε έξι φορές τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ, δύο φορές το FA Cup και το UEFA Champions League το 1999.

Στη συνέχεια, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, έγινε το απόλυτο παράδειγμα ενός σούπερ σταρ ποδοσφαιριστή όταν ξεκίνησε να βγαίνει με το Spice Girl, Βικτόρια Άνταμς, η οποία αργότερα έγινε σύζυγός του.

«Όπου πηγαίναμε ήταν έτοιμο ένα κύμα φωτογράφων. Η παγκόσμια φήμη των Spice Girls και η επιτυχία τους ήταν κάτι που δεν είχα ξαναδεί», λέει ο ίδιος.

Ο γάμος του με την Βικτόρια Μπέκαμ το 1999 δεν τον ευλόγησε μόνο με μια οικογένεια τεσσάρων παιδιών, αλλά του έδωσε και την ευκαιρία να κερδίσει πολλά χρήματα και εκτός γηπέδου.

Ως μέλος ενός «χρυσού» ζευγαριού, βρέθηκε με διαφημιστικές προσφορές για διάφορες εταιρείες, ενώ η εντυπωσιακή του εμφάνιση, τον οδήγησε να ποζάρει ως μοντέλο σε εξώφυλλα πασίγνωστων περιοδικών.

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ έφυγε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2003 – κυρίως λόγω μιας θυελλώδους σχέσης με τον Άλεξ Φέργκιουσον.

Μέχρι τότε είχε 265 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ και είχε σημειώσει 61 γκολ!
Αλλά η φήμη του συνέχισε να ανεβαίνει την πρώτη δεκαετία του 2000, με την ιδιαίτερη ικανότητά του, να απαθανατίζεται στη ρομαντική κομεντί του 2002 με θέμα το ποδόσφαιρο, «Bend It Like Beckham» («Κάν’ το όπως ο Μπέκαμ»), με πρωταγωνίστρια την Κίρα Νάιτλι.

Ο «Μπεκς» φέρεται να αξίζει τώρα 329 εκατομμύρια λίρες, εν μέρει ως αποτέλεσμα των διαφημίσεων για τα πάντα, από εσώρουχα Armani και προϊόντα Adidas, έως ουίσκι Haig Club και ρολόγια Breitling.

Το φαινόμενο Μπέκαμ δεν αποτέλεσε έκπληξη για τον Γκάρι Νέβιλ, ο οποίος γνώριζε τον Ντέιβιντ για χρόνια. Επιμένει ότι ήταν γεννημένος να γίνει σούπερ σταρ. «Ο Ντέιβιντ ήθελε να γίνει σταρ, το πιστεύω ειλικρινά – ήταν γραφτό να γίνει σταρ», είπε χαρακτηριστικά ο Νέβιλ.

Όλη η επικαιρότητα