Κόσμος

Ντουμπάι: «Των Ελλήνων οι κοινότητες» χτίζουν τον πιο πολυτελή γαλαξία

Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 8.000 συμπατριώτες μας είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο χρυσό Εμιράτο, όπου οι μισθοί για επιστήμονες και μεγάλα στελέχη είναι τριπλάσιοι και με σχεδόν μηδενική φορολογία – Πιλότοι, ιπτάμενοι συνοδοί, οικονομικοί αναλυτές, μάνατζερ, γιατροί, εκπαιδευτικοί, σεφ, νοσηλευτές και επιχειρηματίες απαρτίζουν την ελληνική παροικία

Πριν από 12 χρόνια πολλοί Ελληνες δεν συζητούσαν καν το ενδεχόμενο να αφήσουν την πατρίδα τους για το Ντουμπάι, στο οποίο αυτοί που αποφάσιζαν να μεταναστεύσουν εξασφάλιζαν τριπλάσιους μισθούς και ουκ ολίγες παροχές. Τότε το «όχι» που έλεγαν στις επαγγελματικές προτάσεις από το «Λας Βέγκας της Ανατολής» -χωρίς τα καζίνο- νέοι επιστήμονες, οικονομολόγοι, γιατροί, σεφ, πιλότοι, ιπτάμενοι συνοδοί κ.ά. ήταν η πιο συνηθισμένη απάντηση. Κι ύστερα ήρθε η κρίση και ο Γιάννης, η Δήμητρα, ο Γιώργος, ο Μιχάλης, η Αννα, ο Κώστας (σ.σ.: τα ονόματα είναι τυχαία) μαζί με άλλους 8.000 Ελληνες άρχισαν να φεύγουν από τη χώρα μας. Προτίμησαν τους 50 βαθμούς Κελσίου και τους μουσουλμανικούς περιορισμούς στην καθημερινότητά τους, αμειβόμενοι όμως με μισθούς που στην Ελλάδα φάνταζαν άπιαστο όνειρο, ζώντας σε όμορφα σπίτια και κυκλοφορώντας σε μια τεχνητή μεν, υπερσύγχρονη δε πόλη.

f2_123343607_10158461222531999_4663520029399978227_o
Ο Παναγιώτης Αζμάνης (κάτω) είναι αποκλειστικός κτηνίατρος γερακιών και άγριων ζώων στο Βασιλικό Νοσοκομείο Γερακιών του Ντουμπάι και ζει στο Εμιράτο τα τελευταία έξι χρόνια

Μια πόλη που τους παρείχε όλες τις ανέσεις, χωρίς γραφειοκρατία και ουρές σε οποιαδήποτε υπηρεσία, όπου μπορούσαν να βρουν τα πάντα, με τους εργοδότες τους να έχουν φροντίσει να μην τους βαρύνει οποιαδήποτε έννοια. Οταν ένας από τους παραπάνω έφυγε πριν από πέντε χρόνια για το Εμιράτο, είχε πει σε συγγενείς και φίλους του ότι το πολύ σε έναν χρόνο θα έχει γυρίσει.

Πλέον, όμως, ζει μόνιμα σε ένα εκπληκτικό διαμέρισμα 300 τ.μ. σε έναν από τους δεκάδες μοντέρνους ουρανοξύστες της πόλης, μαζί με τη γυναίκα του και τα παιδιά τους. Με σπουδές στα Οικονομικά, δουλεύει σε μεγάλο επενδυτικό όμιλο και αμείβεται με 20.000 ευρώ τον μήνα, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όλη την οικογένεια, αυτοκίνητο με οδηγό και εισιτήρια, ως bonus, για να έρχεται στην Ελλάδα όποτε τη νοσταλγεί. Δεν έχει κανέναν λόγο να φύγει, λοιπόν, όπως και χιλιάδες άλλοι Ελληνες που ζουν και εργάζονται στο Εμιράτο της υπερβολής την τελευταία δεκαετία, έχοντας αφήσει πίσω την πληγωμένη από την κρίση χώρα μας.

Όλη η επικαιρότητα