Categories: Πολιτική

Ν.Ηλιόπουλος: «Με εντολή Μητσοτάκη η φίμωση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή»

Share

Για «ξεκάθαρη προσπάθεια φίμωσης του Αλέξη Τσίπρα χθες στη Βουλή με εντολή Κυριάκου Μητσοτάκη», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ρ/σ “Στο Κόκκινο 105.5 FM”.

Είπε πως «είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης ενοχλήθηκε από το θέμα της ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα, που ήταν τα δάνεια των κομμάτων και συγκεκριμένα το γεγονός ότι η ΝΔ είναι με διαφορά το πιο χρεοκοπημένο κόμμα στην Ευρώπη», καθώς, «χρωστά 340 εκατ. ευρώ και από αυτά, τα 118 εκατ. έχουν δημιουργηθεί στη διάρκεια της θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη». Μίλησε για «ντροπιαστική κίνηση του κ. Τασούλα να διαβάζει ένα “σκονάκι” που του έδωσαν, για το ποιες θεσμικές ακροβασίες να επιστρατεύσει προκειμένου να μη δώσει τον λόγο στον Αλέξη Τσίπρα». Είπε ότι επίσης «αποτελεί ένδειξη βαθύτατου αυταρχισμού από την πλευρά του κ. Τασούλα, ότι χαρακτήρισε “πολιτικό ακτιβισμό” το αίτημα το αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής».

Ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι «η χθεσινή στάση της ΝΔ -σε μια στιγμή μάλιστα που έχει τόσο θετικά προσκείμενη  την πλειοψηφία των ΜΜΕ απέναντί της- να στερεί τον λόγο από τον Αλέξη Τσίπρα μέσα στη Βουλή, δείχνει μία βαθύτατα φοβισμένη κυβέρνηση».

Προσέθεσε ότι «ήδη στις περισσότερες μετρήσεις αρχίζει πλέον να αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι η προωθητική δύναμη που είχε η ΝΔ από τις εκλογές αρχίζει να εξαντλείται» και πως «η κοινωνική δυσαρέσκεια φαίνεται περισσότερο σε συγκεκριμένα ζητήματα: στον Πτωχευτικό Κώδικα που ψήφισε η ΝΔ, στο ότι επέλεξε να αποκλείσει φέτος 25.000 μαθητές από την πρόσβαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο για να στηρίξει τα ιδιωτικά κολλέγια -αλλάζοντας τους κανόνες πρόσβασης μέσα στη χρονιά και εν μέσω πανδημίας- και φυσικά στο εργασιακό νομοσχέδιο».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης ήταν η μαζικότερη από τότε που ανέλαβε η ΝΔ και πως φάνηκε ότι «η πλειοψηφία της κοινωνίας αντιδρά σε αυτό το νομοσχέδιο». Ένα νομοσχέδιο, είπε, «που φέρνει ατομικές συμβάσεις παντού, απλήρωτες υπερωρίες, καταργεί την κυριακάτικη αργία σε μία σειρά από κλάδους, νομιμοποιεί το “σπαστό” ωράριο στη μερική απασχόληση, απελευθερώνει τις απολύσεις, διαλύει εντελώς πλέον τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ χτυπά ξεκάθαρα τις συνδικαλιστικές ελευθερίες». Σχολίασε ότι ο κ. Χατζηδάκης «επιλέγει να εμφανίζεται πάντα μόνος του στα κανάλια ως “τηλεπλασιέ” απλήρωτων 10ωρων» διότι η κυβέρνηση «έχει χάσει τη μάχη να πείσει ότι αυτό το νομοσχέδιο δήθεν προστατεύει τους εργαζόμενους».

Σημείωσε ότι η λογική της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και μείωσης των μισθών για να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία δοκιμάστηκε το 2012 και έχει αποτύχει παταγωδώς, ενώ εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε νέο κύμα brain drain και θα χτυπήσει και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα «γιατί μειωμένοι μισθοί σημαίνουν μειωμένη κατανάλωση».

«Αύξηση των μισθών και πρώτα απ’ όλα του κατώτατου μισθού, ισχυρό σύστημα συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί, είναι τρία σημεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας» τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος, μιλώντας για ένα «παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην έρευνα, την καινοτομία, την καλά πληρωμένη και προστατευμένη εργασία και όχι στην κακοπληρωμένη και ευέλικτη εργασία». Επισήμανε ακόμα την αναγκαιότητα ρύθμισης των νέων μορφών ευέλικτης εργασίας, προστασίας των εργολαβικών εργαζόμενων, καθώς και κανόνων στο πεδίο της τηλεργασίας».

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «οι κοινωνικές δυναμικές που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα είναι δύσκολο να αφήσουν ανεπηρέαστες τις πολιτικές εξελίξεις» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει την προσπάθεια «για μία προγραμματική αλλά και κοινωνική, κινηματική αντιπολίτευση και θα είμαστε έτοιμοι για μια ενδεχόμενη εκλογική μάχη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ