Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ν. Κοροβέσης: Αποκέντρωση και Αυτοδιοίκηση με «κομβικό ρόλο» και κοινωνικό πρόσωπο

Ακούστε το άρθρο

Δομές και δράσεις για τον πολίτη  – Επενδυτικές πρωτοβουλίες για αγορά και απασχόληση…

Η Αποκέντρωση αποτελεί πάντα ένα χρήσιμο εργαλείο στη σημερινή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης αλλά και των επιπτώσεων της, είτε τώρα, είτε την «επόμενη ημέρα» της πανδημίας. Και η Αυτοδιοίκηση σε πρώτο και δεύτερο βαθμό αποδεικνύει συνεχώς ότι μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο…

Αυτό δήλωσε χθες, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Δυτ. Ελλάδας Νίκος Κοροβέσης τονίζοντας ότι εδώ μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικότητα όπως και άμεση παρέμβαση για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και για τη συνεργασία με επαγγελματικές κατηγορίες πολιτών που δέχθηκαν ηχηρό «χτύπημα» από τις σημερινές συνθήκες αυτής της πρωτόγνωρης και παρατεταμένης κρίσης…

Έχει αποδειχθεί άλλωστε μέχρι τώρα και σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ότι ο Αυτοδιοικητικός ρόλος παραμένει πρωταγωνιστικός και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις με ευρύτερη κοινωνική σημασία γίνεται «κομβικό» στη δρομολόγηση και επίλυση θεμάτων αρωγής και πρόνοιας.

Η πολύ καλή γνώση των ιδιομορφιών και των χαρακτηριστικών του πληθυσμού σε καθε περιοχή, η καθημερινή ενασχόληση με τα προβλήματα και η οικεία επαφή με τους πολίτες, αναπτύσσουν το σημαντικό στοιχείο της αμεσότητας και της αλληλεγγύης είναι συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αυτοδιοίκησης αλλά και τομείς αλληλεπίδρασης σε επίπεδο ατομικής και συλλογικής ευθύνης, αναφέρει εύστοχα  κ. Κοροβέσης και προσθέτει:

KINHΤΡΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Τα παραπάνω αποτελούν βασικό κίνητρο ενίσχυσης αυτοδιοικητικών μορφών και επιπέδων με αναγκαίο ζητούμενο τις δημόσιες επενδύσεις, τα τοπικά αναπτυξιακά σχέδια βάση των σημερινών αλλά και μελλοντικών συνθηκών και φυσικά συνεργασία με τον επιχειρηματικό τομέα για την εμπλοκή και δράση της ιδιωτικής επενδυτικής παρουσίας που θα φέρει δουλειές και θα τονώσει την απασχόληση ενώ θα έχει σταδιακώς ευεργετικά αποτελέσματα για την τοπική αγορά, τις καινοτόμες ιδέες της νεολαίας μας και την ποιότητα της ζωής μας.

Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε ότι μια γενναία αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων με την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και η αξιοποίηση στο έπακρον των Ευρωπαϊκών πιστώσεων θα δώσει «ανάσα» για  να γίνουν τα επόμενα βήματα. Η μετα-covid εποχή πρέπει να βρει Περιφέρειες και Δήμους πολύ καλά προετοιμασμένους στην αντιμετώπιση οποιονδήποτε διαφοροποιήσεων ή επιπτώσεων.

Η διεύρυνση των κοινωνικών ζητημάτων συνηγορεί στην άποψη για εγρήγορση, ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να κινηθούμε, κάτι που ασφαλώς με υψηλό αίσθημα ευθύνης κάνουμε στη Δυτ. Ελλάδα. Για να σταθούμε δίπλα στον πολίτη, να πιέσουμε τις Κεντρικές  Δομές και να σχεδιάσουμε διαβαθμιδικά, μεθοδικά και ουσιαστικά την αντιμετώπιση των αναγκών μας που θα έχουν προκύψει από την πανδημία, κατέληξε στη δήλωσή του με έμφαση ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού ενώ αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο της διαβούλευσης για τη νέα Προγραμματική περίοδο.

Όλη η επικαιρότητα