Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ν.Φαρμάκης στην εφ.«Πατρίς»: «Αγωνιζόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας – Δεν διοικούμε, υπηρετούμε»

Ακούστε το άρθρο

– Μέχρι το τέλος Μάρτη η εκταμίευση των χρημάτων από το πρόγραμμα ενίσχυσης στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία

– 30+20 εκατομμύρια ευρώ το νέο πρόγραμμα – Σε ένα περίπου οι ανακοινώσεις

– Η Δυτική Ελλάδα δεν είναι τόπος ιθαγενών. Είναι ένας τόπος πολλών δυνατοτήτων που αξίζει καλές και μεγάλες επενδύσεις.

Στις δράσεις της Περιφέρειας για την στήριξη των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων και στο νέο πρόγραμμα στήριξης που θα ανακοινωθεί σε ένα περίπου μήνα αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην εφ. Πατρίς.

Μίλησε επίσης για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην διαχείριση της πανδημίας και το ρόλο της την επόμενη μέρα ενώ μας εξήγησε πως η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας θα γίνει πόλος έλξης σοβαρών επενδυτών.

Απέδωσε το πρόγραμμα ενίσχυσης στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης;

Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής με τους συμπολίτες μας, όπως πάντα. Ξέρω καλά ότι το πρόγραμμα επιχορηγήσεων, ύψους 30 εκ. ευρώ, προφανώς και δεν επαρκούσε για το σύνολο των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία. Ωστόσο, πέρα και πάνω από την όποια κριτική ασκείται γι’ αυτό, υπάρχουν δύο άλλες μεγάλες αλήθειες που ποτέ δεν τις κρύψαμε. Η πρώτη είναι πως το πρόγραμμα ήταν συμπληρωματικό ως προς τα όποια άλλα κυβερνητικά μέτρα γιατί οι πόροι της Περιφέρειας, προφανώς και δεν επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο της ζημιάς στην τοπική οικονομία. Και η δεύτερη αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνδεόταν κυρίαρχα με τις θέσεις εργασίας και τη διατήρησή τους, αλλά και με τους τζίρους. Δηλαδή, όσο περισσότερες οι θέσεις εργασίας και όσο μεγαλύτερη η απώλεια του τζίρου, τόσο πιο μεγάλη η ανάγκη να δοθεί μια «ανάσα» ρευστότητας. Πάνω σε αυτή τη δίκαιη και εύλογη αρχή «πατήσαμε» και υπό αυτή την οπτική, ασφαλώς και πιστεύω πως απέδωσε, αφού πίσω από τα 30 εκ. ευρώ βρίσκονται κάπου 4.500 θέσεις εργασίας, οι οποίες διατηρούνται. Αν πετύχαμε λοιπόν να σωθούν 4.500 θέσεις εργασίας, πιστεύω πως το πρόγραμμα απέδωσε. Προφανώς, επαναλαμβάνω, δεν επαρκούσαν τα χρήματα για όλους. Έχοντας όμως στο νου μας τις δουλειές και εκείνους που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες, νομίζω ότι πετύχαμε τον στόχο μας. Και επιτρέψτε μου να πω και κάτι ακόμα: Δεν είμαι από εκείνους που θα βλέπουν την καταιγίδα να πλακώνει τον τόπο μας και θα μείνω αδρανής για να μην υποστώ πολιτικό κόστος ή να μην αντιμετωπίσω την καλόπιστη – ή ακόμα και κακόπιστη – κριτική. Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε την κοινωνία. Και θα το κάνουμε με κάθε δυνατότητα που έχουμε, μικρή ή μεγάλη. Θα το κάνουμε, όμως! Δεν θα κρυφτούμε, δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια…

Αντιλαμβάνομαι πως δέχεστε και εσείς ότι δεν επαρκούν μόνο αυτοί οι πόροι για να καλύψουν το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει στην περιοχή;

Το είπα πολλές φορές και πολύ καθαρά. Ασφαλώς και δεν επαρκούν. Η ζημιά που έχει γίνει στην τοπική οικονομία είναι πολύ μεγάλη. Φάνηκε και από το ύψος των αιτήσεων του συγκεκριμένου προγράμματος, ότι χρειαζόμασταν κάπου το μισό ΠΕΠ, πάνω από 200 εκ. ευρώ, για να καλυφθεί το σύνολο των απαιτήσεων. Προφανώς όμως, η Περιφέρεια δεν διαθέτει αυτά τα χρήματα. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω, ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δρα συμπληρωματικά ως προς τα μέτρα της κεντρικής εξουσίας και με γνώμονα να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί στην τοπική κοινωνία.

Σας στεναχωρεί (προβληματίζει) το γεγονός ότι στο πρόγραμμα μπήκε μικρός αριθμός επιχειρήσεων;

Πιστεύετε ότι δεν θα ήθελα να μπορούν να χρηματοδοτηθούν όλοι; Και όχι μόνο εγώ… Οποιοσδήποτε Περιφερειάρχης και οποιοσδήποτε πολιτικός, δεν θα ήθελε να μπορεί να διαθέσει χρήμα στο σύνολο της κοινωνίας; Ασφαλώς και με προβληματίζει το γεγονός πως δεν μπορέσαμε να ικανοποιήσουμε τους πάντες. Ακολουθήσαμε όμως τις αρχές που σας προανέφερα, πιστεύοντας ότι υπηρετούμε το δίκαιο. Και επειδή υπηρετούμε το δίκαιο, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε δύο ακόμα ενέργειες: Η πρώτη είναι να εντάξουμε στο πρόγραμμα των 30 εκ. ευρώ και όποια άλλη επιχείρηση ενδεχομένως δικαιωθεί μετά από ένστασή της, χωρίς να τεθεί εκτός προγράμματος καμία από τις ήδη ενταγμένες επιχειρήσεις. Και η δεύτερη αφορά το νέο πρόγραμμα, ύψους 20 εκ. ευρώ, που πολύ σύντομα θα δημοσιοποιηθεί.

Πότε θα γίνει η εκταμίευση των χρημάτων;

Η εκταμίευση των χρημάτων έχει άμεση σχέση με την κατάθεση και επαλήθευση των απαραίτητων δικαιολογητικών από τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν και την ευχέρεια να κρίνουν πότε θα υποβάλλουν αίτημα εκταμίευσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων των Επιμελητηρίων, εκτιμάει πως μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει εκταμιευθεί το σύνολο των χρημάτων, δεδομένου ότι κάθε επιχείρηση πρέπει να αναλώσει την επιχορήγηση εντός του 2021

Ένα νέο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ θα ανοίξει σύντομα με κατεύθυνση τις μικρές επιχειρήσεις. Τι διαφορετικό θα έχει από το προηγούμενο (των 30 εκατ. ευρώ);

Το είπατε και εσείς. Αυτό το νέο πρόγραμμα, θα έχει κατεύθυνση τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Δεν θα έχει την ίδια διασύνδεση με τις θέσεις εργασίας και θα περιλαμβάνει το σύνολο των ΚΑΔ, ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει αίτηση. Επειδή όμως θα απευθύνεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, γι’ αυτό και οι επιχορηγήσεις θα είναι πιο μικρές σε απόλυτους αριθμούς. Νομίζω ότι και αυτό εντάσσεται στο πνεύμα λογικής και δικαιοσύνης που όπως ήδη ανέφερα, θέλουμε να υπηρετείται. Πιο μεγάλες επιχειρήσεις, πιο μεγάλες ανάγκες. μικρές επιχειρήσεις, πιο μικρές ανάγκες.

Ποιο το χρονοδιάγραμμα και ποια η στόχευση του νέου προγράμματος;

Εκτιμούμε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Όσο για τη στόχευση, να διαθέσουμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούμε, στην τοπική αγορά. 30+20 εκατομμύρια ευρώ, δεν λύνουν το μεγάλο πρόβλημα. Προσφέρουν όμως κάποιες «ανάσες» σε πολλούς. Και αυτός είναι ο ρόλος μας. Να αγωνιζόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας και της τοπικής επιχείρησης. Να μην διοικούμε, αλλά να υπηρετούμε!

Ποιες άλλες δράσεις σχεδιάζετε για την στήριξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας;

Όπως ήδη έχουμε πει, μέσα στους δέκα πρώτους μήνες της πανδημίας κινητοποιήσαμε το 26% του ΠΕΠ και το σύνολο σχεδόν του κομματιού που αφορά την στήριξη της επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για μία μεγάλη «κινητοποίηση» πόρων και προγραμμάτων, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, που μάλλον δεν έχει προηγούμενο. Επιπλέον, χορηγήσαμε 15 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για το «Εξοικονομώ», γνωρίζοντας ότι αποτελεί ένα πρόγραμμα που δημιουργεί προστιθέμενη αξία σε πληθώρα επαγγελμάτων και επαγγελματικών της αγοράς. Και φυσικά, δεν σταματάμε… Με κάθε τρόπο που έχουμε στη διάθεσή μας, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την τοπική επιχειρηματικότητα.

Είπατε πρόσφατα πως η  Δυτική Ελλάδα αποκτά το δικό της επενδυτικό προφίλ  για να έλκει επενδύσεις. Τι προβλέπει ο σχεδιασμός σας;

Η Δυτική Ελλάδα ποτέ δεν είχε ένα δικό της portfolio. Δεν είχε ένα «προφίλ» με τις δυνατότητες, τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματά της, καθώς και τους παραγωγικούς και επενδυτικούς άξονες που θέλει να ακολουθήσει. Αυτό, ακριβώς, θα αποκτήσει πολύ σύντομα. Ένα σχέδιο, πολύτιμο για εμάς, πολύτιμο και για εκείνους που θέλουν να επενδύσουν στον τόπο μας. Στη σημερινή εποχή, οι επενδύσεις δεν προσελκύονται και δεν διεκδικούνται επειδή… «είμαστε ωραίοι» ή επειδή έχουμε «μέσο». Επενδύσεις στη Δυτική Ελλάδα θα έρθουν, επειδή θα μπορούμε να αποδείξουμε ότι τις αξίζουμε και μπορούμε να τις στηρίξουμε. Με άλλα λόγια, επειδή η Δυτική Ελλάδα θα διασφαλίζει τις προϋποθέσεις που θέλει ένας σοβαρός επενδυτής. Και αναφέρομαι σε σοβαρούς επενδυτές γιατί κατά καιρούς έχουμε δει και έχουμε ακούσει πολλά για επενδύσεις και επενδυτές, όμως τίποτα δεν είδαμε και σε κάποιες περιπτώσεις, οι δήθεν επενδύσεις αποδείχθηκαν… φούσκες. Όμως η Δυτική Ελλάδα δεν είναι τόπος ιθαγενών. Είναι ένας τόπος πολλών δυνατοτήτων που αξίζει καλές και μεγάλες επενδύσεις. Αυτό θα το δείξουμε και θα το αποδείξουμε. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε σοβαροί και να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον…

Πως βλέπετε την αυτοδιοίκηση μετά την πανδημία; 

Μπορώ να σας αναφέρω μόνο πως θα ήθελα την αυτοδιοίκηση μετά την πανδημία… Θα την ήθελα πολύ πιο ισχυρή. Γιατί η αυτοδιοίκηση απέδειξε μέσα στην πανδημία τον πολύ σημαντικό, σχεδόν καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, όχι από την Περιφέρεια, αλλά από τους Δήμους: Ας σκεφτούμε όλοι πως όλο αυτό το διάστημα της μεγάλης υγειονομικής ανασφάλειας, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων ήσαν κάποιοι από τους πιο μεγάλους αφανείς ήρωες. Οι άνθρωποι που δεν σταμάτησαν ποτέ να δουλεύουν, ερχόμενοι οι ίδιοι αντιμέτωποι με πολλαπλάσιους κινδύνους, για να μην αντιμετωπίσει η κοινωνία μας και άλλες υγειονομικές απειλές εκτός του Covid19. Η αυτοδιοίκηση ως πολιτικός φορέας που βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, αναδείχτηκε σε καθοριστικό κρίκο διαχείρισης της κρίσης. Οφείλει λοιπόν και η Ελλάδα, όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να προχωρήσει ακόμα πιο τολμηρά στην ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με πόρους και αρμοδιότητες. Ο δρόμος προς την περιφερειακή διακυβέρνηση πρέπει να συνεχιστεί, με μεγαλύτερα βήματα. Κυρίως γιατί ακόμα και η ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας μετά την κρίση, θα προέλθει από κάτω προς τα πάνω.

Όλη η επικαιρότητα