Categories: Ηλεία

Κρέστενα: «Ξέσπασαν» σε συγκέντρωση τους οι κυνηγοί για τους περιορισμούς του πρ. διατάγματος

Share

Συνάντηση με σκοπό την εύρεση κοινής γραμμής που θα οδηγήσει στην ανατροπή των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε συγκεκριμένο τμήμα στην περιοχή της Στροφυλιάς, είχαν χθες το απόγευμα μέλη της Γ’ ΚΟΠ και εκπρόσωποι των Κυνηγετικών Συλλόγων του Πύργου, της Ζαχάρως, της Κρέστενας, της Ανδρίτσαινας και της Αρχαίας Ολυμπίας.

Κοινό σημείο όλων αποτελεί η επιθυμία τους για κατάργηση της νέας τροποποίησης που υπήρξε πριν λίγες μέρες και η οποία απαγορεύει το κυνήγι σε συγκεκριμένο τμήμα στην περιοχή της Στροφυλιάς, το οποίο διαθέτει άμμο και πεύκα.

Στόχος της συνάντησης ήταν να βρεθεί μια «φόρμουλα» που θα οδηγήσει με νόμιμο τρόπο στην ανατροπή της συγκεκριμένης απόφασης, η οποία έχει φέρει και έντονες αντιδράσεις γενικά στον κόσμο των κυνηγών.

Από κοινού για την ανατροπή

Στην ανακατωσούρα που έχει προκαλέσει μια τροποποίηση στο υπάρχον Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) εστίασε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κρεστένων Γιώργος Ασημακόπουλος, ο οποίος παρ’ όλα αυτά ζήτησε από τους κυνηγούς να το σεβαστούν και παράλληλα υποστήριξε πως Γ’ ΚΟΠ, σύλλογοι και δασαρχείο κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για την ανατροπή του.

Ανταλλαγή ουσιαστικών απόψεων

Ο Αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κρεστένων Παναγιώτης Βασιλόπουλος απευθύνθηκε σε κυνηγούς και φίλους τονίζοντας πως συγκεντρώθηκαν οι περισσότεροι σύλλογοι για να ανταλλάξουν ουσιαστικές απόψεις και να ενημερώσουν τον κόσμο σε ποιες περιοχές επιτρέπεται το κυνήγι και ποιες όχι. Δεν παρέλειψε ακόμα να δηλώσει πως οι απαγορευτικές εντολές είναι ευθύνη άλλων και πως αναγκάζονται να ακούσουν, ενώ σημείωσε πως σε συνεννόηση με την Γ’ ΚΟΠ θα γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει αντίδραση, με τους συλλόγους να τάσσονται στο πλευρό της. Τέλος, πρόσθεσε πως θα υπάρξουν πινακίδες στο δασαρχείο Κρεστένων που θα αναφέρουν τις απαγορεύσεις, ώστε να γνωρίζουν οι κυνηγοί τις περιοχές που θα μπορούν να κυνηγήσουν.

Σημαντικός αγώνας για ανατροπή

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ζαχάρως Αργύρης Χρονόπουλος είπε πως υπάρχουν πολλά προβλήματα με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο όλοι βρίσκονται σε διαρκή πάλη από το 2012 μέχρι το 2015. Επεσήμανε πως είχαν γίνει κάποιες προτάσεις που είχαν γίνει δεκτές από τον κ. Τσιρώνη, ωστόσο στην πορεία κάτι άλλαξε και με το Προεδρικό Διάταγμα του 2018 αυτές ακυρώθηκαν. Θέλησε ακόμα να καταθέσει την απορία του για τους λόγους ακύρωσης των αποφάσεων που τους εξέθεσαν στους κυνηγούς μιας και προσπαθούσαν τελευταία στιγμή να τους εξηγήσουν για ποιο λόγο έγινε αυτό, ενώ τέλος ζήτησε από τους κυνηγούς να σεβαστούν την απόφαση αυτή και πως θα γίνει σημαντικός αγώνας για την ανατροπή της.

Αγώνας για άρση της απόφασης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου Γιάννης Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα που έχει δημιουργήσει η διορθωτική απόφαση του Δασαρχείου Κρεστένων και με την οποία απαγορεύτηκε το κυνήγι σε ένα τμήμα στην περιοχή της Στροφυλιάς, σε σημείο με άμμο και πεύκα.

Όπως επεσήμανε, αυτό προέκυψε μετά από όχληση του Φορέα Διαχείρισης του Κυπαρισσιακού Κόλπου, οδηγώντας το δασάρχη Ολυμπίας σε διόρθωση της απόφασης και απαγόρευση του κυνηγιού στη συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο, εστίασε και στο περιεχόμενο του Π.Δ. και στις αλλαγές που έχουν υπάρξει όλα αυτά τα χρόνια, ενώ επεσήμανε πως θα φροντίσουν να γίνουν μελέτες που θα βοηθήσουν να τροποποιηθεί το Διάταγμα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι καλό για όλους. Τέλος, στάθηκε στις σημαντικές συζητήσεις με την Ομοσπονδία προκειμένου οι μελετητές και οι δασολόγοι της Ομοσπονδίας να κάνουν ότι χρειάζεται για να αρθεί αυτή η απόφαση.

Χρόνια παράβλεψη των κυνηγών

Ο Αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας Ιωάννης Αρέστης θέλησε να απευθυνθεί απευθείας προς τους πολιτικούς εκφράζοντας την άποψη πως παραβλέπουν τους κυνηγούς που αποτελούν όλα αυτά τα χρόνια τους φύλακες του περιβάλλοντος, που το φροντίζουν, πληρώνουν για τους θηροφύλακες, ενώ την ίδια στιγμή η πολιτεία ασχολείται με ΜΚΟ και φορείς που δεν έχουν προσφέρει τίποτα στο περιβάλλον. Επιπλέον, τόνισε πως δεν καλούνται σε συναντήσεις προκειμένου να εκφέρουν άποψη σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη φύση, εκφράζοντας με αγανάκτηση πως σε περίπτωση που οι κυνηγοί χάσουν την επαφή τους με το περιβάλλον, χάνουν αυτόματα και τη ζωή.

Τέλος, ζήτησε από τους πολιτικούς να μην τους παραβλέπουν μιας και οι κυνηγοί είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο μαζί με τις οικογένειές τους, ενώ πρόσθεσε πως έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία του τόπου και παράλληλα ζήτησε τον σεβασμό στο περιβάλλον και στους νόμους.

Προεδρικό Διάταγμα δίχως μελέτη

Ο Αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ανδρίτσαινας και μέλος του Δ.Σ της Γ’ ΚΟΠ Σπύρος Αναστασόπουλος εξέφρασε την άποψη πως το Π.Δ βγήκε δίχως μελέτη, αναγκάζοντας τα μέλη της Ομοσπονδίας να τρέξουν και να κάνουν μελέτες για να αποδείξουν ποια είναι τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μην είναι δεσμευμένος παραπάνω χώρος από ότι χρειάζεται. Επιπλέον, σχολίασε το γεγονός πως οι κυνηγοί αποκαλούνται διαχειριστές του περιβάλλοντος αλλά δεν έχουν κληθεί σε συναντήσεις προκειμένου να εκφράσουν την άποψή τους για σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα.

Κοινή διεκδίκηση του δίκαιου για το κυνήγι

Τελευταίος έλαβε το λόγο ο Αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου και Μέλος του ΔΣ της Γ’ ΚΟΠ Άλκης Κωνσταντόπουλος, που δήλωσε πως πρόκειται για κοινή προσπάθεια για διεκδίκηση του δίκαιου για το κυνήγι και αντίσταση σε οποιεσδήποτε ενέργειες γίνονται που το περιορίζουν και το βλάπτουν. Δεύτερον τόνισε πως οι κυνηγοί είναι οι πραγματικοί προστάτες του περιβάλλοντος και εδώ και δεκαετίες συνυπάρχουν με τις χελώνες, εκφράζοντας παράλληλα πως το κυνήγι αποτελεί μια δραστηριότητα που είναι συμβατή απόλυτα με το περιβάλλον και επιτρέπεται ακόμα και σε περιοχές natura μιας και αποτελεί τρόπο διαχείρισης της πανίδας.

Εστίασε δε στις ενέργειες που έχουν ήδη ξεκινήσει και στόχο έχουν την επίλυση του προβλήματος, με το επόμενο διάστημα να είναι κρίσιμο καθώς θα ολοκληρωθούν οι επαφές με όλους τους τοπικούς φορείς που έχουν σχέση με το θέμα και θα κληθούν να τοποθετηθούν για το ζήτημα μιας και σε λίγο καιρό θα υπάρξει αναθεώρηση του Π.Δ του Κυπαρισσιακού.

Στόχος όλων, όπως επεσήμανε, είναι όταν θα ξαναβγεί σε διαβούλευση το συγκεκριμένο Π.Δ, να κατατεθεί τεκμηριωμένη πρόταση που θα αποδεικνύει πως αδίκως απαγορεύεται το κυνήγι σε αυτή την περιοχή. Έχουν γίνει ήδη επαφές για συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Ταγαρά, έχει κατατεθεί φάκελος με όλα τα στοιχεία στους δικηγόρους της ΚΣΕ.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι το επόμενο διάστημα η θέση τους θα είναι συγκεκριμένη ώστε να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και να ανατραπεί αυτό το ζήτημα με όλες τις νόμιμες ενέργειες, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να στοχοποιούνται πρόσωπα μιας και όλο αυτό είναι ακόλουθο του Π.Δ.