Ελλάδα

Ξεκινά αύριο η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

Ακούστε το άρθρο

Ξεκινά αύριο Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου έξω από κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος, στην Ομόνοια το μεσημέρι της 21ης Σεπτεβρίου 2018.

Ενώπιον του δικαστηρίου παραπέμπονται να δικαστούν δύο καταστηματάρχες, ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης που καταγράφηκαν σε βίντεο να χτυπούν βάναυσα τον 33χρονο, ο οποίος -για άγνωστο λόγο- είχε μπει στο κατάστημα του πρώτου, καθώς και τέσσερις αστυνομικοί που είχαν μεταβεί στο σημείο.

Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

Το δικαστικό συμβούλιο, που αποφάσισε πριν λίγο καιρό την παραπομπή των έξι για την υπόθεση του 33χρονου, είχε απορρίψει τις αιτιάσεις της οικογένειας του ακτιβιστή, η οποία ζητούσε την αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Το αίτημα της οικογένειας είχε ως βασική επίκλησή του την ιατροδικαστική έκθεση που συνέδεσε τον θάνατο με τον άγριο ξυλοδαρμό του 33χρονου από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη.

Όπως γίνεται γνωστό ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών απέρριψε τη μήνυση της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου για ανθρωποκτονία, τόσο κατά του συνόλου των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στη θανατηφόρα “σύλληψη” του ακτιβιστή, όσο και κατά του διασώστη του ΕΚΑΒ για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης.

Μετά αυτή την εξέλιξη, στις 21 Οκτωβρίου θα κάτσουν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας μόνο οι τέσσερις αστυνομικοί οι οποίοι κατηγορούνται για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης, εκτός βέβαια από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη που τον βοήθησε στον ξυλοδαρμό.

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε τότε διακρινόταν ο Ζακ, στο εσωτερικό του κοσμηματοπωλείου, να προσπαθεί με ένα πυροσβεστήρα να σπάσει την πόρτα και όλα όσα ακολούθησαν.

Κινητοποίηση ενόψει της δίκης για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

Κινητοποίηση αντιφασιστικών, αντιρατσιστικών οργανώσεων και ακτιβιστών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, με αφορμή την έναρξη της δίκης

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, ζήτησαν “δικαίωση” για τoν Ζακ Κωστόπουλο και την καταδίκη των υπαιτίων.

Στη συγκέντρωση που έγινε το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου συμμετείχαν, επίσης, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, με επιστροφή και κατάληξη στον ίδιο σημείο, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Να σημειωθεί ότι έγινε προβολή του προσώπου του Ζακ στο κτίριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση ενόψει της αυριανής έναρξης της δίκης

8 ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις ζητούν δικαιοσύνη

Με κοινό κείμενο οκτώ ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις ενημερώνουν για την έναρξη της δίκης “για την άγρια δολοφονία του φίλου και συντρόφου μας Ζακ Κωστόπουλου” την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020.

Στο κοινό κείμενο τονίζεται ότι “η δολοφονία του Ζακ παρουσιάστηκε σχεδόν ως ατύχημα, ενώ υπήρξε συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας και σπίλωσης του ονόματός του”.

“Ο Ζακ Κωστόπουλος, μέλος και ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ+ και οροθετικής κοινότητας, εμβληματική drag queen με το όνομα Zackie Oh, αρθρογράφος, ηθοποιός και youtuber, δολοφονήθηκε βίαια πριν δύο χρόνια, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια. Δύο χρόνια και ένα μήνα μετά, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας καλείται να αποδώσει ευθύνες για τη δολοφονία αυτή” επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Και προστίθεται: “Ήδη από την πρώτη στιγμή, η δολοφονία του Ζακ παρουσιάστηκε σχεδόν ως ατύχημα, ενώ υπήρξε συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας και σπίλωσης του ονόματός του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι δύο έτη μετά τη δολοφονία δεν έχει ολοκληρωθεί η ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ), η οποία διατάχθηκε σε βάρος των αστυνομικών που τον χτύπησαν και τον συνέλαβαν βίαια παρά την ημιθανή του κατάσταση”.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

via

Όλη η επικαιρότητα