Ηλεία

Ξεκινούν τα έργα της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στο Κατάκολο – Και μια… πικρή… ιστορία

Ακούστε το άρθρο

Με την εγκατάσταση των απαραιτήτων μηχανημάτων που θα προβούν στην κατεδάφιση του πρ. Τουριστικού Περιπτέρου, έγινε χθες η –ουσιαστική- έναρξη των εργασιών του φιλόδοξου έργου «Αναβάθμιση χερσαίας ζώνης του Λιμένα Κατακόλου» προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ.

Ο δήμαρχος Πύργου (και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου) Τάκης Αντωνακόπουλος βρέθηκε χθες το πρωί στο σημείο όπου έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο, Βασίλης Θεοδωρόπουλος, όπου μαζί με τον ειδικό του συνεργάτη Βασίλη Χριστακόπουλο και τον υπεύθυνο Ασφαλείας της Λιμενικής Εγκατάστασης, Γιάννη Καμπιώτη ενημερώθηκαν για την έναρξη των έργων και την οριοθέτηση του εργοταξίου.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Αντωνακόπουλος, εκκρεμούν δύο μικρές λεπτομέρειες, όπως οι εισηγήσεις για την υπογειοποίηση των καλωδίων των δικτύων που περνούν από τον χώρο καθώς και η μεταφορά του οικίσκου των ΕΛΤΑ για να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις των κτιρίων.

«Σύντομα θα εγκατασταθούν και άλλα μηχανήματα»…

O δήμαρχος Πύργου δήλωσε πως «Ουσιαστικά ξεκινούν οι εργασίες για το έργο της ανάπλασης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στο Κατάκολο και σύντομα θα εγκατασταθούν και άλλα μηχανήματα.

Πολύ σύντομα θα κατεδαφιστεί το κτίριο που στέγαζε το παλιό Τουριστικό περίπτερο ενώ φαίνεται να μην επηρεάζεται το κτίριο του Λιμεναρχείου καθώς μετά από δικές μας ενέργειες κινητοποιήθηκαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και εκτιμούν ότι το κτίριο είναι επισκευαστέο.

Επομένως, εμείς ως κύριος φορέας σωστής υλοποίησης αυτού του έργου σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας που επιβλέπουν και έχουν δημοπρατήσει το έργο, πρέπει να είμαστε σε μια δοτική λειτουργία διευκόλυνσης και άμεσης ανταπόκρισης στις ανάγκες που προκύπτουν. Θα κριθούμε από τη γρήγορη και ποιοτική κατασκευή του. Και εμείς θέλουμε να είμαστε λειτουργικοί και αποδοτικοί».

Μεγάλη καθυστέρηση…

Ο κ. Αντωνακόπουλος διευκρίνισε πως και τις προηγούμενες δεκαετίες έγιναν έργα και παρεμβάσεις στο λιμάνι για να φτάσει στο σημείο να δέχεται κρουαζιερόπλοια, υπογραμμίζοντας όμως ότι για το συγκεκριμένο έργο είχε σημειωθεί μεγάλη καθυστέρηση, με ευθύνη παρελθοντικών διοικήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Τα έργα που πρόκειται να γίνουν εδώ, προορίζονταν αρχικά για το Αίγιο. Και επειδή η αρχαιολογική υπηρεσία δεν έδωσε άδεια, μετέφεραν τα χρήματα. Δηλαδή κάποιοι προτιμούσαν έργα στο Αίγιο που δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να γίνει μεγάλο λιμάνι και να δέχεται κρουαζιερόπλοια! Γι’ αυτό υπήρξε και μεγάλη καθυστέρηση», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον χρόνο υλοποίησης του έργου, ο κ. Αντωνακόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα γίνει στον εκτιμώμενο χρόνο καθώς η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

«Η κατασκευαστική εταιρεία έχει πολύ καλό βιογραφικό και μας δημιουργεί αισιοδοξία ότι οι εργασίες θα γίνουν στους σωστούς χρόνους. Πρέπει να επιδειχθεί μεγαλύτερο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων που είναι ο Δήμος Πύργου και το Λιμενικό Ταμείο και η Περιφέρεια που εκτελεί το έργο με χρήματα της Ε.Ε.».

Τέλος ο υπεύθυνος Ασφαλείας της Λιμενικής Εγκατάστασης Γιάννης Καμπιώτης τόνισε ότι το έργο θα είναι φυλασσόμενο και θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται κατά τον χρόνο υλοποίησής του.

Μία μικρή… πικρή… ιστορία

Στην τελική ευθεία μπαίνει το έργο της ανάπλασης της χερσαίας ζώνης του Κατακόλου, αφού πρώτα πέρασε από σαράντα κύματα…που ακόμα και το «γεφύρι της Άρτας θα ζήλευε…».

Η έκδοση της άδειας από το Λιμεναρχείο Κατακόλου για την έναρξη των εργασιών ουσιαστικά είναι αρχή του τέλους της Οδύσσειας ενός πολύπαθου έργου, που πήγε να χαθεί στα μονοπάτια των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και των προσωπικών σκοπιμοτήτων…

Το έργο αυτό επί προεδρίας στο Λιμενικό Ταμείο του Λεωνίδα Βαρουξή δρομολογήθηκε η ένταξή του στο ΕΣΠΑ και η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και Λιμενικού Ταμείου που έγινε το 2019, που έδωσε τη δυνατότητα και της άμεσης δημοπράτησής του.

Για να μπορέσει να γίνει η έναρξη των εργασιών θα έπρεπε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, η οποία είχε διασφαλιστεί έναν χρόνο νωρίτερα, και η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Για το θέμα αυτό είχε υποβληθεί αίτημα από τις τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε. Ηλείας από τον Ιούνιο του 2020 και τελικά το πολυπόθητο χαρτί της έγκρισης έφθασε τον Μάρτιο του ’21.

Στη συνέχεια οι σύμφωνες γνώμες του ΓΕΝ και Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας μαζί με τον φάκελο της μελέτης και τη σύμφωνη γνώμη της Κτηματικής, εστάλησαν στην αποκεντρωμένη διοίκηση στην Πάτρα προκειμένου να δοθεί η έγκριση κατασκευής του έργου. Λίγο πριν λήξει το δίμηνο παραμονής όλων αυτών των στοιχείων στην αποκεντρωμένη, εστάλη μία επιστολή προς τις τεχνικές υπηρεσίες όπου επισημαίνετο ότι για να δοθεί η άδεια έγκρισης έπρεπε να κατατεθεί όλος ο φάκελος της μελέτης, απόφαση της αρχιτεκτονικής επιτροπής και το πρακτικό του συμβουλίου δημοσίων έργων.

Όλα αυτά τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τις τεχνικές υπηρεσίες και στάλθηκαν στην Αποκεντρωμένη στην Πάτρα, που είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί η περιβόητη έγκριση για το έργο. Με αυτή την έγκριση και με τη σύμβαση του έργου επισκέφθηκε ο εργολάβος τον Λιμενάρχη Κατακόλου, δήλωσε την έναρξη των εργασιών, με αποτέλεσμα να εκδοθεί η απαραίτητη Αστυνομικής φύσεως άδεια για την εκτέλεση του έργου.

Μία διαδικασία καθαρά τυπική, ίδια ακριβώς με αυτή που ακολουθείται όταν παίρνει ένας εργολάβος οικοδομική άδεια για να φτιάξει ένα σπίτι και πηγαίνει και το δηλώνει στην αστυνομία προκειμένου να αποφύγει καταγγελίες ότι κάνει αυθαίρετη δόμηση.

Όλη η επικαιρότητα