Ηλεία Τουρισμός

Ξενοδόχοι Ηλείας: Χαμόγελα για το τριήμερο… προβληματισμός για τη συνέχεια…

Ακούστε το άρθρο

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Παυλόπουλος και Κώστας Ζαφειρίου

Η κίνηση και ο μεγάλος βαθμός πληρότητας των ξενοδοχείων το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, κυρίως στις τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές της Ηλείας, δείχνουν μία τάση για το τι είναι πιθανό να συμβεί φέτος το καλοκαίρι από θέμα τουρισμού στην Ηλεία που όπως λένε οι ξενοδόχοι δεν είναι πραγματική. Μπορεί οι εκτιμήσεις να λένε ότι οι προορισμοί που είναι προσβάσιμοι με αυτοκίνητο, προεξάρχουσας της Πελοποννήσου, θα κερδίσουν και το πρώτο στοίχημα της εφετινής τουριστικής σαιζόν, που ανοίγει για τα «καλά πανιά» τις επόμενες ώρες, αλλά οι ενδείξεις δεν συνάδουν με αυτές.

Πάνω 70% πληρότητα έχουν τα ξενοδοχεία σε Αρχαία Ολυμπία για το τριήμερο που από σήμερα αρχίζει ενώ ανάλογη κίνηση παρατηρείται και στην Δυτική Ηλεία.

Εσωτερικός τουρισμός

Πρόκειται για Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας που βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές και προτίμησαν την Ηλεία που είναι προσβάσιμη με το αυτοκίνητο. Δηλαδή η κίνηση που παρατηρείται οφείλεται στον εσωτερικό τουρισμό αφού από το εξωτερικό ακόμα τα πράγματα είναι θολά…

“Είμαστε γεμάτοι περίπου το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με κόσμο που βρήκε την ευκαιρία για ολιγοήμερες διακοπές. Η μεγαλύτερη πλειονότητα των καταλυμάτων έχει κίνηση αυτές τις μέρες, αλλά αυτό δεν είναι ενδεικτικό και για τη συνέχεια”, τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Αρχ. Ολυμπίας κ Γιάννης Μαμούσης.

Παρόμοια κίνηση παρατηρείται και στην Δυτική Ηλεία για το τριήμερο αυτό. “Η κίνηση για το τριήμερo θα έλεγα ότι είναι σχετικά αυξημένη. Αν μιλήσουμε με ποσοστά θα έλεγα ότι η πληρότητα κυμαίνεται κοντά στο 60%.

Όμως τριήμερο είναι αυτό. Μετά τί κάνουμε; Για το επόμενο δίμηνο δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις.

Ξέρω μόνο ότι από τις 20 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου θα υπάρχει μια μικρή κίνηση. Για τον Σεπτέμβριο δεν μπορώ να πω κάτι”, επεσήμανε ο πρόεδρος Ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας κ. Αντώνης Μαυρόπουλος. Τα πράγματα όμως για την περιοχή του Πύργου όσον αφορά το τριήμερο όμως φαίνεται πως είναι διαφορετικά αφού οι ξενοδόχοι μιλούν για υποτονική κίνηση. “Για το τριήμερο όχι δεν έχει κίνηση. Είναι παγωμένα τα πράγματα. Παίρνουν και ρωτούν μόνο δεν υπάρχουν κρατήσεις.

Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή”, υποστηρίζει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Πύργου κ Μάκης Ζαχαρόπουλος. Μπορεί να μην έχουμε άνθιση του οργανωμένου εισερχόμενου τουρισμό προς την Ελλάδα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αλλά «αποδράσεις» Ελλήνων κυρίως στα εξοχικά τους, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι που εμπλέκονται με τον τουρισμό, που υποστηρίζουν πως υπάρχει μια πολύ καλή κινητικότητα στα ξενοδοχειακά καταλύματα.

Έθραυστο κλίμα

Τα χαμόγελα που φέρνει η κίνηση του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος διαδέχεται ο προβληματισμός για την συνέχεια της περιόδου και την κίνηση που θα υπάρχει κυρίως από το εξωτερικό. Όσον αφορά το θέμα των γκρουπ μέχρι στιγμής όπως λένε οι άνθρωποι του τουρισμού δεν υπάρχουν ενδείξεις για τον αριθμό που θα έρθει στην περιοχή μας, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό και εντείνει την ανησυχία για την φετινή περίοδο.

“Οι ενδείξεις δείχνουν πως η φετινή χρόνια θα είναι χειρότερη από την περσινή αφού δεν υπάρχουν κρατήσεις και ιδίως μετά την ανακοίνωση της Αγγλίας.

Μέχρι σήμερα δεν έχει κλείσει κανένα γκρουπ έως τον Σεπτέμβριο για να έρθει. Μόνο οι περιοχές που έχουν απευθείας σύνδεση με το εξωτερικό μπορεί να έχουν κάποια κίνηση.

Και το πρόγραμμα στήριξης που έβγαλε η κυβέρνηση τελευταία εμείς δεν μπορούμε να μπούμε γιατί μας θεωρεί 12μηνης λειτουργίας και είμαστε δύο χρόνια κλειστά”, επισημαίνει ο κ Μαμούσης. Την ίδια ώρα tour operators, που διακινούν στην Ελλάδα μεγάλο όγκο επισκεπτών από το εξωτερικό , έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση τη χρονιά που έρχεται και έχουν κινηθεί εξαιρετικά “συντηρητικά” ως προς τον αριθμό των ταξιδιωτικών πακέτων που έχουν διαθέσει.

Επί του παρόντος, ο προγραμματισμός των επόμενων μηνών, με το βλέμμα στη σεζόν του 2021, γίνεται στα τυφλά.

Οι συνεχείς μεταβολές των επιδημιολογικών δεδομένων σε κύριες τουριστικές χώρες, οι συνεχείς αλλαγές στις ταξιδιωτικές οδηγίες, οι υποχρεωτικές καραντίνες και η αναμονή για το εμβόλιο έχουν δημιουργήσει ένα εύθραυστο κλίμα.

Όλη η επικαιρότητα