Ποδόσφαιρο

Ξενοφών Μοσχογιάννης: «Ο Πανηλειακός έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου!»

Ακούστε το άρθρο

«Σε αυτό το νομό, όλοι έχουμε υποχρέωση να προσπαθήσουμε για το καλύτερο»!

Η «Πατρίς της Δευτέρας» συνεχίζει σήμερα τα αφιερώματα της , έχοντας καλεσμένο τον  παλαίμαχο Ηλείο κεντρικό αμυντικό Ξενοφώντα Μοσχογιάννη.

Ποιος είναι ο Ξενοφών Μοσχογιάννης

Μετρά πάνω από 300 συμμέτοχες ως ποδοσφαιριστής σε επαγγελματικές κατηγορίες. Έχει αγωνιστεί για χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου και όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του έχουν να λένε για την αξιοπρέπεια και τον επαγγελματισμό του πέρα από τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες που διέθετε ως ποδοσφαιριστής και πλέον, διαθέτει ως προπονητής. Ο Ξενοφώντας Μοσχογιάννης γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1977 στο Πύργο Ηλείας, και ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα από τον Πανηλειακό το 1994, και έμεινε στον Πύργο μέχρι το 2002 αγωνιζόμενος στην Α΄ Εθνική. Αποτελεί δε, έναν από τους τελευταίους μεγάλους που ανέδειξε η Ηλεία και την εκπροσώπησαν επάξια στα σαλόνια της Α’ Εθνικής (μετ’ έπειτα Σούπερ Λιγκ) Συνεχίζοντας  κατόπιν σε ΟΦΗ, Κέρκυρα, Αστέρα Τρίπολης, Εθνικό Πειραιώς, ΠΦΟ Πανόπουλου, Σπάρτη και με συμμετοχές στην Εθνική Ελπίδων! Ξεκίνησε την πρώτη προπονητική απόπειρα στη Νίκη Τραγανού, στην οποία και έμεινε από τον Ιανουάριο του 2015 έως και το φινάλε της σεζόν, πριν μετακομίσει στην Αθήνα όπου εργάστηκε στην Ακαδημία ποδοσφαίρου του Βασίλη Λάκη για να επιστρέψει αργότερα και να εργαστεί στο τεχνικό τιμ του Πανηλειακού αλλά και ως πρώτος προπονητής στον ΑΟ Μακρισίων(σεζόν 2018 – 19). Ενώ τα τελευταία δυο χρόνια βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα, αλλά  λόγω καραντίνας δεν εργάζεται σε κάποια ομάδα!

Αναλυτικά η καριέρα του ως ποδοσφαιριστής !

1994–2002 Πανηλειακός 95 (3)

2002–2005 ΟΦΗ Κρήτης 38 (3)

2006–2007 Κέρκυρα 25 (0)

2007–2009 Αστέρας Τρίπολης 2 (0)

2008–2009 Εθνικός Πειραιά (δανεικός) 8 (1)

2009-2010 Εθνικός Πειραιά 25 (2)

2010-12 Π.Φ.Ο. Πανόπουλου

2012-14 ΑΕ Σπάρτης

Φώντα πως βιώνεις αυτή την καραντίνα, και  πότε βλέπεις την επανέναρξη  των άλλων κατηγοριών;

«Όπως  όλος ο κόσμος, έτσι και εγώ, θεωρώ αναμενόμενη  αυτή τη 2η καραντίνα που βιώνουμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας, με τα πολύ αυστηρά μέτρα από πλευράς πολιτείας! Μια κατάσταση θα έλεγα, «μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα»! Όμως θα πρέπει να αντέξουμε ώστε κάποια στιγμή να επιστρέψουμε στην κανονικότητα!  Με την επιστροφή φυσικά στο ποδόσφαιρο των μικρότερων κατηγοριών, να είναι πολύ δύσκολη! Καθώς  όλη αυτή η κατάσταση, έχει φέρει πολύ πίσω το ποδόσφαιρο, και  χρειάζεται ιδιαίτερη διαχείριση, ώστε να περπατήσει το άθλημα, και  να αποφευχθούν οι  πολλοί τραυματισμοί, τους οποίους βλέπουμε σε μεγάλο ποσοστό ακόμα και στην Σούπερ – Λιγκ, όπου είναι επαγγελματική κατηγορία»!

Πως νιώθεις με την έως τώρα πορεία σου … περίμενες ποτέ ότι θα καταφέρεις όλα αυτά;

«Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος μπορώ να πω που κατάφερα να παίξω σ’ αυτό το επίπεδο.. Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα καθώς την εποχή εκείνη, ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα γιατί η πόλη μας δεν είχες τις υποδομές για να διευκολύνει ένα νέο παιδί να παίξει ποδόσφαιρο, ωστόσο, ήταν ένα όνειρο που προέκυψε μέσα από την επιμονή μου, την υπομονή μου και την διάθεση μου για να προπονούμε και να παίξω ποδόσφαιρο.. Και αυτό ήρθε πολύ ομαλά και φυσιολογικά και μου προέκυψε και σαν επάγγελμα!»

Δύσκολες στιγμές υπήρχαν;

«Πάντα υπάρχουν δύσκολες στιγμές στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή… Οι πιο άσχημες στιγμές, είναι οι τραυματισμοί, που δυστυχώς είχα κι εγώ στην καριέρα μου…
Πρέπει να είσαι έτοιμος, να διαχειριστής κάθε κακή στιγμή, και να προχωρήσεις αήττητος»

Πως βλέπεις σήμερα την «Σούπερ  – Λίγκα» ;

«Είναι γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έχει μια σταθερότητα  στην πορεία του και θωρείται το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο! Σε σχέση με  την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ  και τον Παναθηναϊκό που προβληματίζουν! Όσο για μια παλιά μου «αγάπη» τον ΟΦΗ, από πέρυσι διαθέτη μια ποιοτική ομάδα και όλοι πλέον τον υπολογίζουν, θυμίζοντας την εποχή που έπαιζα εκεί, και το γήπεδό μας ήταν «κάστρο»!

Από όσες ομάδες έχεις περάσει, έχει κερδίσει κάποια ξεχωριστή θέση στην  καρδιά σου;

«Ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, σίγουρα έχει ο Πανηλειακός!… Η ομάδα που με ανέδειξε, που αγωνίστηκα τα περισσότερα χρόνια.. η ομάδα της πόλης μου… Ο Πανηλειακός  μου άφησε μια «κληρονομιά» που δεν εξαγοράζεται με τίποτα άλλο.. Στον Πανηλειακό οφείλω αυτό που είμαι σήμερα! Ειλικρινά με στεναχωρεί το γεγονός ότι πλέον παίζει στην Α1 της ΕΠΣΗ! Καθώς στην Ηλεία υπάρχουν ταλέντα  που μπορεί να στηριχθεί η ομάδα και να προχωρήσει! Όπως επίσης μέσα από τον Πανηλειακό ανεδείχθησαν καλοί προπονητές, στους ποίους μπορεί να στηριχτεί η ομάδα! Εκείνο που λείπει είναι να βρεθεί ένας ισχυρός  οικονομικός παράγοντας , να πάρει την ομάδα  και να  την  οδηγήσει εκεί που τις αξίζει»!

Μέχρι  πότε η Ηλεία  θα είναι  ο «φτωχός» συγγενής  του Ελληνικού Ποδοσφαίρου;

«Όπως  σας προανέφερα, βλέπω τα παιδιά να προσπαθούν για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα… και δεν σας κρύβω πως όλο αυτό  με χαροποιεί ιδιαίτερα! Όταν εγώ ήμουν στον Πανηλειακό, «ήμουν ξένος στο σπίτι μου», καθώς  ήμουν ο μοναδικός Ηλείος . Όσο δεν υπάρχουν ισχυροί οικονομικοί παράγοντες στην Ηλεία να επενδύσουν στο ποδόσφαιρο, η Ηλεία θα βγάζει ταλέντα και θα τα προωθεί σε άλλους νομούς και σε μεγάλους συλλόγους»!

Πως είναι να είσαι ποδοσφαιριστής και πως προπονητής;

«Ο ποδοσφαιριστής έχει να κάνει κυρίως μόνο για το άτομό του… όλα είναι τακτοποιημένα και έτοιμα από τους προπονητές… Τώρα ο προπονητής, έχει να διαχειριστεί πάρα πολλά πράγματα.. Βέβαια και τα δύο έχουν τις δικές τους δυσκολίες… Ωστόσο πιστεύω ότι είναι η φυσική εξέλιξη.. μετά τον ποδοσφαιριστή, να γίνεις προπονητής.»

Είσαι  ευχαριστημένος από την πορεία σου, και αν υπάρχει κάτι που θα άλλαζες;


«Σε γενικές γραμμές είναι ευχαριστημένος από την πορεία μου! Δε νομίζω να άλλαζα κάτι.. απλά θα διαχειριζόμουν λίγο καλύτερα κάποιες καταστάσεις όσον αφορά την καριέρα μου που ίσως διαχειρίστηκα κάποιες φορές λάθος».

Κλείνοντας σκέπτεσαι να επιστρέψεις στην Ηλεία ;

«Εδώ είναι το σπίτι μου! Όπως γνωρίζεται παρακολουθώ πάντα το Ηλειακό Ποδόσφαιρο, και  θέλω να το βοηθήσω και εγώ με τις γνώσεις και την εμπειρία  τόσων χρόνων! Αν υπήρχε μια καλή πρόταση από ένα νοικοκυρεμένο σωματείο, δεν θα έλεγα όχι! Άλλωστε  σε αυτό το νομό, όλοι έχουμε υποχρέωση να προσπαθήσουμε για το καλύτερο. ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ σε όλους και ΥΓΕΙΑ»!

Όλη η επικαιρότητα