Οικονομία

 Ξεν. Βεργίνης-“EUROFOOD: Επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ “EUROFOOD” ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΠΑΤΡΙΣ»

 Ξεν. Βεργίνης: Επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ηλεία

Σημαντικές ομιλίες για το ελληνικό γάλα και το μέλλον του

Δεν απέκλεισε την προοπτική να επενδύσει στην Ηλεία ο καθηγητής Οικονομικών, κ. Ξενοφών Βεργίνης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Εταιρείας Eurofood Ποιότητα Α.Ε. ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα με θέμα «Το Γάλα, η παραγωγή του, τα οφέλη και το μέλλον του στη Δυτική Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Ιουνίου.

Ο καθηγητής καθήλωσε το κοινό με την ομιλία του στο Κουρβισιάνειο. Λίγο πριν την έναρξη της Ημερίδας και σε ερώτηση της «Πατρίς» αν υπάρχει από την πλευρά του επενδυτικό ενδιαφέρον,  χαμογέλασε και απάντησε: «Δεν το αποκλείω…Θα το δούμε, ναι θα το δούμε». Σημειώνεται ότι ο κ Βεργίνης δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και με τυροκομικές μονάδες στην Αττική, την Θεσσαλονίκη, την Καστοριά και τα Χανιά.

Νέο ξεκίνημα

Ο κ. Ξενοφών Βεργίνης καθηγητής Οικονομικών με λόγο χειμαρρώδη, τεκμηριωμένο αναφέρθηκε στα προβλήματα των κτηνοτρόφων και πως μπορούν να επιλυθούν, αλλά και στο μέλλον των μονάδων επεξεργασίας γάλακτος. Ο κ. Βεργίνης τόνισε μεταξύ άλλων:  «Το γάλα πρέπει να το κρατήσουμε ψηλά ως σημαία. Είναι προιόν από το οποίο προέρχονται πολλά άλλα προιόντα  και πολλές επιχειρήσεις το επεξεργάζονται  προκειμένου να έχουμε ένα σημαντικό εθνικό προϊόν και κυρίως μια δραστηριότητα δυναμική  στην Ηλεία και όχι μόνο. Θα περίμενα η Ηλεία να είχε πιο δυναμική ανάπτυξη  στον τομέα της κτηνοτροφίας. Ίσως να χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα οργανωτικό, διαχειριστικό και κυρίως επιχειρηματικό. Και όταν λέω επιχειρηματικό εννοώ βαριά χρηματοδότηση από την πλευρά της Πολιτείας, ιδιαίτερα τώρα μάλιστα με τις χρηματοδοτήσεις , τα 21 δισ. ευρώ στον αγροτικό τομέα, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης και γενικότερα από τα προγράμματα της ΕΕ. Πρέπει να στηρίξουμε τον αγρότη  κυρίως να έχει την αντίληψη  της νέας τεχνολογίας, άρα και ο ίδιος να οργανωθεί , δηλαδή να συμβάλλει η Πολιτεία με ένα πρόγραμμα δυναμικό , αναπτυξιακό αλλά παράλληλα θα πρέπει να δούμε και την ανάπτυξη  του ίδιου του αγρότη. Δηλαδή την εκπαίδευσή του, την δυνατότητά του και την ικανότητά του να χρησιμοποιεί  την τεχνολογία. Εννοώ να μπορεί να χρησιμοποιεί το προϊόν και να παράγει προστιθέμενη αξία»

Σατολιάς: Καμπάνια για το γάλα

Ο δεύτερος ομιλητής ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ και του ΑΓΣ Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς, τόνισε μεταξύ άλλων: « Υπάρχουν δύο σημαντικά εργαλεία: το Ταμείο Ανάκαμψης και η ΚΑΠ. Τα χρήματα αυτών των εργαλείων να στραφούν σε αυτούς που πραγματικά παράγουν» και συνέχισε: «Για το γάλα και τη φέτα πρέπει να γίνει καμπάνια για τα οφέλη των προϊόντων με ταυτότητα. Τα εισαγόμενα τυροκομικά από τα πέρατα του κόσμου, είναι άμυλο δεν είναι ποιοτικά προιόντα. Αυτά πρέπει να γίνουν γνωστά με καμπάνιες. Αν όλοι μαζί συντάξουμε ένα Εθνικό σχέδιο τότε ναι υπάρχει μέλλον.»

Ο κλάδος έχει μέλλον

Η κ. Παναγιώτα Σκουρφούντα κτηνίατρος στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα τελευταία χρόνια η κτηνοτροφία έπεσε πολύ χαμηλά. Δυστυχώς φθάσαμε σε ένα σημείο να σφαγούν πάνω από 30.000 ζώα κάτι που είχε άμεσα αντίκτυπο στην παραγωγή γάλακτος» και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή έχουν μειωθεί οι ελληνοποιήσεις και υπάρχει ενδιαφέρον από τους έλληνες κτηνοτρόφους. Πρέπει να υπάρχει οικονομική στήριξη από την Πολιτεία γιατί ο κλάδος έχει μέλλον».

Κατά του στρες

Τελευταίος ομιλητής ο ιατρός γαστρεντερολόγος και πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Πηνειού αναφέρθηκε στην θρεπτική αξία του γάλακτος: «Το γάλα είναι το μοναδικό τρόφιμο στη φύση που περιέχει την υψηλής σημασίας πρωτεΐνη, γνωστή ως καζεΐνη.Τα πεπτίδια που προέρχονται από την καζεΐνη ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού, ρυθμίζουν τη σωστή πίεση του αίματος, βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες και έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες»

Όλη η επικαιρότητα