Ελλάδα

«Ξηλώνεται» κύκλωμα διακίνησης μεταναστών- Ήταν και η Ηλεία στη… ρότα τους

Ακούστε το άρθρο

Ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης μεταφοράς μεταναστών με το αλιευτικό σκάφος «Nemo» που απέπλευσε στις αρχές του μηνός από τις ακτές της Ηλείας με προορισμό την Ιταλία και λόγω μηχανικής βλάβης έμεινε ακυβέρνητο και κατέληξε μετά την παρέμβαση λιμενικών στο Κατάκολο.

Οι έρευνες που ακολούθησαν οδήγησαν στα ίχνη του κουρδικής καταγωγής Ιρακινού δουλεμπόρου, που διατηρεί κατάστημα στην οδό Αχαρνών. Περιγράφεται ως ο αρχηγός του κυκλώματος και φέρεται να βρίσκεται πίσω από αρκετές υποθέσεις διακίνησης Τούρκων από την Ελλάδα στη Δυτική Ευρώπη. Η πιο πρόσφατη από αυτές κατεγράφη στις 13 Νοεμβρίου, όταν άνδρες του Λιμενικού απέτρεψαν τον απόπλου από τη Λευκάδα με προορισμό την Ιταλία του υπό σημαία Γαλλίας ιστιοπλοϊκού «La Victoire», στο οποίο είχαν επιβιβαστεί 36 αλλοδαποί. Οι περισσότεροι ήταν μετανάστες από την Τουρκία.

Δύο Ουκρανοί ναυτικοί συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν.

Αρκετοί από τους επιβαίνοντες στο «Nemo» είχαν και τον Σεπτέμβριο προσπαθήσει να ταξιδέψουν από την Τουρκία στην Ιταλία. Το σκάφος τους, ωστόσο, είχε και τότε αντιμετωπίσει πρόβλημα με αποτέλεσμα να διασωθούν από το Λιμενικό κοντά στη Γαύδο. Σε εκείνη την υπόθεση παρόντες ήταν και ορισμένοι από τους μετανάστες που τη 13η Νοεμβρίου προσπάθησαν να αποπλεύσουν από τη Λευκάδα στην Ιταλία με το ιστιοπλοϊκό «La Victoire». Στο υπό σημαία Γαλλίας σκάφος επέβαιναν, εκτός από τους τρεις Ουκρανούς ναυτικούς που συνελήφθησαν, 36 μετανάστες, οι περισσότεροι από την Τουρκία και το Αφγανιστάν. Όπως ακριβώς και στην περίπτωση του «Nemo», μεταφέρθηκαν με λεωφορείο από την Ομόνοια και είχαν προορισμό τους την Ιταλία. Τα στελέχη του Λιμενικού και της ΕΥΠ, που παρακολουθούσαν τα ίχνη των δουλεμπόρων, επενέβησαν λίγο πριν το απόπλου του σκάφους. Στην ακτή εντοπίστηκε και συνελήφθη ένα από τα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος, υπήκοος Ιράν. Στο σπίτι του στον Πειραιά βρέθηκαν κινητά, κάρτες SIM, σκληροί δίσκοι, USB, όπως επίσης μία πλαστή ταυτότητα και μία πλαστή άδεια παραμονής.

Όλη η επικαιρότητα