Categories: Ηλεία

Ξυλοκέρα: Ο κορωνοϊός «θεριό», οι αγρότες τα «θύματα»

Share

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των αγροτών της τοπικής κοινότητας Ξυλοκέρας, αφού οι άσχημες καιρικές συνθήκες το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην καλλιέργεια των εσπεριδοειδών που παραμένουν στα αζήτητα και σαπίζουν πάνω στα δέντρα.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει καταφέρει να προκαλέσει κρίση σε πολλούς κλάδους. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει και ο αγροτικός τομέας, στα προβλήματα του οποίου έρχεται να προστεθεί και η κρίση που θα υπάρξει στην αγορά λόγω ιού. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι εμφανή, αφού ελάχιστοι έμποροι έχουν δώσει το παρόν στην τοπική κοινότητα Ξυλοκέρας προκειμένου να αγοράσουν ποσότητες εσπεριδοειδών.

Οι εικόνες που αντικρίζει κάνεις είναι σπαρακτικές, αφού μία μόνο βόλτα σε μερικές γεωργικές εκτάσεις είναι αρκετή προκειμένου να αντικρίσει κάνεις τα εσπεριδοειδή να βρίσκονται ακόμα στα δέντρα ή στο έδαφος έχοντας σαπίσει από τον καιρό και τη μη συγκομιδή τους τη στιγμή που έπρεπε.

Ζητείται άμεσα ενίσχυση

Την ανάγκη οι αρμόδιοι φορείς της περιφέρειας και του δήμου να κοιτάξουν το πρόβλημα και να δώσουν λύση, τόνισαν επανειλημμένα οι αγρότες της περιοχής. Ζητούμενο τους είναι η ένταξή τους στην οικονομική ενίσχυση λόγω κορωνοϊού που έχουν λάβει και άλλοι κλάδοι, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν και να συνεχιστεί η παρουσία τους στο επαγγελματικό αυτό μονοπάτι.

Παρακάτω οι δηλώσεις αγροτών της περιοχής στην «Π»:

Γιώργος Πανουτσόπουλος-Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ξυλοκέρας

«Αυτά που ζούμε σήμερα είναι κάτι πρωτόγνωρο. Ο κορωνοϊός έχει πάρει τη μορφή του θεριού και εμείς είμαστε θύματα που μας έχει κατασπαράξει. Ακολουθούμε την ίδια μοίρα που έχουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Ζούμε ένα δράμα, πονάει η ψυχή μας και είμαστε έξω από όλα. Τον αγροτικό κόσμο δεν τον υπολογίζει κανείς. Θα μιλήσω όμως και για την περιφέρεια, την οποία ψηφίσαμε και αγνοεί τα πάντα. Μας θεωρούν πολίτες τρίτης κατηγορίας. Έχουμε υποστεί μεγάλη καταστροφή. Λόγω κορωνοϊού έχουν μείνει τα εσπεριδοειδή στα αζήτητα, με τις τιμές να είναι κάτω από τα 0,10€/κιλό. Τι θα πουλήσουμε προκειμένου να βγουν τα έξοδα μας και να συνεχίσουμε στο ίδιο είδος καλλιέργειας; Ζητάμε άμεση αποζημίωση, όντας θύματα του ιού. Να συμπεριληφθεί στις αποζημιώσεις. Όχι του ΕΛΓΑ στους οποίους πληρώνουμε για ασφάλεια και ασφάλεια δεν έχουμε, αλλά στα μέτρα ενίσχυσης που μπαίνουν οι άλλοι κλάδοι. Δεν θέλουμε αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ. Αργούν χρόνια. Χρειαζόμαστε άμεσα ενίσχυση πριν το Μάρτιο, διότι μετά δε θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε».

Διονύσης Νικολόπουλος-Πρώην πρόεδρος της ΤΚ Ξυλοκέρας και αγρότης

«Η Ξυλοκέρα είναι χωριό με παραγωγή πάνω από 20.000 τόνους, από τους οποίους τώρα δεν πρέπει να έχει φύγει πάνω από 10%. Τα υπόλοιπα είναι ή πάνω στα δέντρα ή κάτω στη γη. Τα πορτοκάλια έχουν φουσκώσει από την κακοκαιρία, με αποτέλεσμα οι ελάχιστοι έμποροι που έρχονται να επιθυμούν να αγοράσουν με όσο το δυνατόν μικρότερη τιμή. Πώς θα καλλιεργήσει ο κόσμος με πορτοκάλια και λάδι να έχουν τόσο χαμηλές τιμές; Ας το ακούσει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης και να φροντίσει με το υπουργείο να λάβουμε την απαραίτητη ενίσχυση. Ειδάλλως, κάποια μέρα μπορεί να βρει την πόρτα της περιφέρειας κλειδωμένη».

Αγησίλαος Κωτσόπουλος-Αγρότης

«Είχαμε άσχημο χειμώνα και τα πορτοκάλια είχαν μεγάλη καρπόπτωση. Επιθυμία μας να μας εντάξουν στο επίδομα του κορωνοϊού ως προϊόν, διότι έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τον ιό. Με κλειστές αγορές δεν μπορεί να απορροφηθεί το προϊόν και μένει στα αζήτητα, υποβαθμιζόμενο μέρα με τη μέρα. Σκοπός μας να απευθυνθούμε σε φορείς και να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο, αλλά και να μαθευτεί ότι υπάρχει πρόβλημα και χρίζει άμεσης επίλυσης. Η μικρομεσαία τάξη αποτελεί χρόνια τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν».

Βασίλης Μπαχός-Αγρότης

«Υπάρχει μεγάλη καταστροφή στα εσπεριδοειδή οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, αλλά δεν υπάρχουν και έμποροι. Όσοι έρχονται, παίρνουν ότι χρειάζονται και στο τέλος δεν σου δίνουν τα χρήματα που πρέπει. Αποτέλεσμα να μην μπορώ πλέον να πληρώσω ούτε την ασφάλεια. Τα χρήματα είναι λίγα, οι έμποροι δεν πληρώνουν, το προϊόν είναι κατεστραμμένο τελείως και έχουμε μείνει στην τύχη μας. Κανένας δεν έχει έρθει να δει τι συμβαίνει».

Ιωάννης Δημόπουλος-Αγρότης

«Τα πορτοκάλια έχουν μείνει απούλητα και οφείλουν να τα εντάξουν στη στήριξη λόγω κορωνοϊού. Δίχως αυτό βλέπω δύσκολα τα πράγματα. Κανείς αρμόδιος φορέας δεν έχει έρθει να εξετάσει την κατάσταση και ευτυχώς χάρη σε σας θα ακουστεί η φωνή μας. Ακούμε γενικότερα για λεφτά και λεφτά δεν βλέπουμε. Να έρθουν να δουν τη ζημιά που έχει γίνει. Ακόμα και για το λάδι η τιμή είναι μικρή, ενώ εργάτες γης φέτος δεν υπήρχαν και καθυστέρησε έτσι η διαδικασία της ελαιοσυγκομιδής. Το κράτος ζητάει πάντα από τους αγρότες να είναι συνεπείς, αλλά αυτό είναι απέναντί τους; Όλοι ζούμε από αυτό το προϊόν και αν δε βοηθήσει το κράτος, μην περιμένει συνέπεια».