Αγροτικά Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Οδηγίες προς κτηνοτρόφους για την προστασία από τον καταρροϊκό πυρετό

Όσα πρέπει να προσέξουν οι κτηνοτρόφοι.
πρόβατο
Ακούστε το άρθρο

Από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνεται ότι έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του νοσήματος του καταρροϊκού πυρετού (ορότυπος 4) των  αιγοπροβάτων σε εκμεταλλεύσεις της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.

Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την εμπειρία από την εμφάνιση του νοσήματος τα προηγούμενα έτη, γίνονται οι κάτωθι ισχυρές συστάσεις:

  • Οι αιγοπροβατοτρόφοι στην ορεινή περιοχή έκταση της Π.Ε Αχαΐας (Δήμος Καλαβρύτων) και Π.Ε Ηλείας (Δήμοι Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων) να προχωρήσουν άμεσα σε εφαρμογή εντομοαπωθητικών –εντομοκτόνων στα ζώα τους και στους στάβλους, λασπώδη εδάφη πέριξ των ποτιστρών των ζώων, κ.α.. Επίσης, προτείνεται ο εμβολιασμός με αδρανοποιημένο εμβόλιο που κυκλοφορεί στην αγορά.
  • Οι λοιποί αιγοπροβατοτρόφοι των Π.Ε Αχαΐας και Ηλείας (και σε δεύτερη φάση και της Αιτωλοακαρνανίας) να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς των ζώων, καθώς η κίνηση των ανέμων διευκολύνει την μεταφορά των εντόμων Culicoides (σκνίπες) και πιθανώς το επόμενο διάστημα να υπάρξει κρούσμα και σε αυτές τις περιοχές. Επίσης, προτείνεται και η εφαρμογή εντομοαπωθητικών –εντομοκτόνων.
  • Οι κτηνοτρόφοι πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση των ζώων τους να ενημερώνουν και να λαμβάνουν σχετική άδεια από τα κατά τόπους Αγροτικά Κτηνιατρεία.

Τονίζεται, ότι το νόσημα του Καταρροϊκού Πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία.

Στοιχεία επικοινωνίας υπεύθυνων κτηνιάτρων για τον Καταρροϊκό Πυρετό:

Π.Ε Αχαΐας: Σπαθή Ασημίνα , τηλ. 2613613726

Κασπίρης Ιωάννης, τηλ. 2613613728

Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας: Στάμος Γεράσιμος , τηλ.263155182

Μπαμπούρη Ιωάννα, τηλ. 2631051638

Π.Ε Ηλείας: Χατζηπανταζής Γεώργιος, τηλ. 2623054212

Γκούβας Γώργιος, τηλ. 2621360173

Όλη η επικαιρότητα