Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

«Οδικός χάρτης»  για τον μερικό  επαναπλημμυρισμό της πρώην λίμνης Μουριάς

Ακούστε το άρθρο

Η πρόταση για τον μερικό επαναπλημμυρισμό της πρώην λίμνης Μουριάς βρέθηκε στο επίκεντρο της νέας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο μικρό συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας με την συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου και Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρου Δημητρογιάννη.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Παραγωγής και Ανάπτυξης Γιάννης Σπηλιωτόπουλος, ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας και οι εκπρόσωποι από τον Φυσιολατρικό σύλλογο φίλων της λίμνης Μουριάς ο αντιπρόεδρος Νίκος Λίμουρας και ο Γραμματέας Τάκης Αποστολόπουλος.

Εκείνο το οποίο αποφασίστηκε κατά την διάρκεια της σύσκεψης ήταν η διαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη» που θα περιλαμβάνει όλες εκείνες τις ενέργειες και διαδικασίες που απαιτούνται ώστε ένα χρόνιο αίτημα να γίνει πραγματικότητα.

Διατυπώθηκε ξανά η δέσμευση ότι υπάρχει διάθεση από πλευράς της Περιφέρειας με αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων (όπως ΕΣΠΑ κ.α) για το σημαντικό αυτό περιβαλλοντικό έργο που θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να προφυλάσσεται και να αναδεικνύεται η οικολογική της λειτουργία.

Όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα (με ορίζοντα ολοκλήρωσης ενεργειών για την διαμόρφωση συγκεκριμένης πρότασης τα τέλη Αυγούστου) θα βρίσκονται σε επικοινωνία για την συγκρότηση ενός τελικού σχεδίου. Επίσης προτάθηκε να πραγματοποιηθεί και επίσκεψη για την απόκτηση τεχνογνωσίας σε έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της χώρας όπως η λίμνη Κάρλα που είχε αποξηρανθεί και σταδιακά βρίσκει την ζωντάνια της.

Νίκος Λύμουρας Αντιπρόεδρος Συλλ Φίλων Λίμνης Μουριάς
“Θα φέρει οικολογική και οικονομική ανάπτυξη”

Στην σημερινή σύσκεψη διαπιστώσαμε για ακόμα μία φορά πως υπάρχει θετικό κλίμα όσον αφορά το ζήτημα του επαναπλημμυρισμού της Μουριάς και ελπίζουμε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα πετύχουμε τον στόχο μας. Πάντα μιλάμε για μερικό επαναπλημμυρισμό ώστε να περισσεύσει χώρος και για την αξιοποίηση του με άλλους είδους χρήσεις. Πρώτα από όλα θα είναι οικολογική ανάπτυξη και εν συνεχεία θα έρθει και οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να φύγει το σκουπίδι από μέσα που προκαλεί πολύ μεγάλη μόλυνση. Επίσης η διάβρωση των ακτών οφείλεται και στο ότι δεν υπάρχει η λίμνη, άρα με τον επαναπλημμυρισμό θα αντιμετωπίσουμε και ένα ακόμα πρόβλημα.

Γιάννης Βαρελάς Γεν Γραμ του Δήμου Πύργου
“Ο Δήμος εξαρχής είχε θετική στάση”

Για τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης Μουριάς από την αρχή έχουμε εκφράσει την θετική μας στάση. Όπως ξέρουμε όλοι η λίμνη αποξηράνθηκε γύρω στο 1960, δόθηκε στους κατοίκους για καλλιέργεια. Δυστυχώς τώρα λόγω του ακατάλληλου του εδάφους δεν χρησιμοποιείται πλέον για καλλιέργεια . Στόχος μας είναι να βάλουμε ένα νέο πρόγραμμα για να μπορέσουμε να την επαναπλημμυρίσουμε , γεγονός που θα είναι ιδιαίτερα καλό για την περιοχή. Θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη. Τώρα είναι μία νεκρή περιοχή και δεν βοηθάει σε κάτι όπως είναι η σημερινή της κατάσταση.

Παναγιώτης Λάττας Δασάρχης Πύργου
“Θα αποτελέσει βασικό πυρήνα οικονομικής ανάπτυξης”

Η επαναδημιουργία της λίμνης Μουριάς νομίζω ότι αποτελεί στόχο όχι μόνο των δημοσίων υπηρεσιών αλλά και των τοπικών φορέων. Είμαστε αρωγοί καθότι η έκταση αυτή αποτελεί σήμερα μία υποβαθμισμένη δημόσια έκταση, η οποία φέρει δασική βλάστηση χαμηλή και αποτελεί ένα χώρο ο οποίος είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένος γιατί έχουμε συνεχείς πυρκαγιές, καθότι έχουμε και εναπόθεση απορριμμάτων ανεξέλεγκτη.

Νομίζω ότι η δημιουργία ενός υγροβιότοπου που μεταξύ της ακτογραμμής, του οικισμού και του συνεκτικού οικισμού του Δήμου Πύργου θα αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης, όχι μόνο οικοτουρισμού αλλά αναψυχής και οικονομικής. Πρέπει να βάλουμε σωστά τις βάσεις έτσι ώστε να δημιουργηθεί αυτός το φυσικό οικοσύστημα και βέβαια πρέπει να ξεκινήσουμε από το νομικό καθεστώς.

Δηλαδή εκεί που έχουν παραχωρηθεί εκτάσεις αυτές, πως αυτές θα μπορέσουν να επανέλθουν στην αρχική κατάσταση προκειμένου να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό υγροβιότοπο.

Γιατί ο σκοπός μας δεν είναι να δημιουργήσουμε μία φυσική λίμνη που δημιουργήθηκε από τις βροχές αλλά να δώσουμε τις βάσεις για ένα νομικά κατοχυρωμένο υγροβιότοπο ο οποίος θα αποτελέσει και θα αποτελεί στο μέλλον βασικό πυρήνα οικονομικής ανάπτυξης και αναψυχής.

Θοδωρής Βασιλόπουλος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης
“Το χρειάζεται η ευρύτερη περιοχή

Το ζήτημα του επαναπλημμυρισμού της λίμνης της Μουριάς το έχουν θέσει εδώ και 25 χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής το πόσο σπουδαίο θα ήταν στο μη γόνιμα εδάφη που δεν μπορούν να καλλιεργηθούν ούτε να χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε άλλη χρήση να γίνει ο επαναπλημμυρισμός.

Είναι κάτι που χρειάζεται για την ευρύτερη περιοχή και το οικοσύστημα της περιοχής, για την τουριστική ανάπτυξη και στόχος είναι να επαναφέρουμε το κλίμα που υπήρχε τα παλιά χρόνια.

Εκείνα τα χρόνια οι τρείς λίμνες Αγουλινίτσας, Κάστας και Μουριάς προσέφεραν στην τοπική οικονομία αλλά και στο Περιβάλλον. Πιστεύω ότι με την καλή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μαζί με τον Λάμπρο τον Δημητρογιάννη θα επιτύχουμε τον επιδιωκόμενο σκοπό.

Όλη η επικαιρότητα