Αποδράσεις Ηλεία

Οδοιπορικό στο Λάνθι: Με σύμβολο τη Μονή Κρεμαστής

Ακούστε το άρθρο

Αν και βρίσκεται μόλις 13 χιλιόμετρα απόσταση από τον Πύργο, το Λάνθι δεν ξεφεύγει από τον «κανόνα» που θέλει τα χωριά να αντιμετωπίζουν, έντονα, το πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού.

Χτισμένο σε υψόμετρο 80 μέτρων και με περίπου 350 κατοίκους το Λάνθι σήμερα δεν αντιμετωπίζει κάποιο άλλο σοβαρό πρόβλημα. Η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται με τις αγροτικές καλλιέργειες ιδιαίτερα με την ελαιοπαραγωγή και την σταφίδα…

Στο Λάνθι ανήκει κι ένα από τα πιο γνωστά –θρησκευτικού ενδιαφέροντος- αξιοθέατα του νομού Ηλείας που δεν είναι άλλο από την Μονή της Κρεμαστής. Η Ιερά Μονή Παναγία Κρεμαστή, η οποία υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης αποτελεί προσκύνημα πλήθους πιστών καθ` όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το Λάνθι ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Ώλενας του δήμου Πύργου και ανατολικά του χωριού διέρχεται ο μικρός ποταμός Αλήσιος, ο οποίος εκβάλει στον Ενιπέα -παραπόταμο του ποταμού Αλφειού. Στο κέντρο της κοινότητας υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που εορτάζει στις 9 Μαΐου.

Τόπο καταγωγής από το χωριό Λάνθι έχουν δύο πεσόντες στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ κατά τα «Γεγονότα της Κύπρου» το καλοκαίρι του 1974 κατά την διάρκεια του «Αττίλα ΙΙ» στην «Μάχη του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ», ο δεκανέας (ΠΖ) Θεόδωρος Ξένος και ο στρατιώτης (ΠΖ) Ιωάννης Παπαδόπουλος.

Η τοπική κοινότητα διαθέτει κοινοτικό γραφείο στο οποίο συστεγάζεται κοινοτικό ιατρείο, πνευματικό κέντρο στο διατηρητέο κτήριο του παλαιού δημοτικού σχολείου, κοινοτικό γυμναστήριο – γήπεδο με την ονομασία “Διονύσιος Κ. Φιλιππόπουλος”, αποθήκες γεωργικού συνεταιρισμού, και αρκετά καταστήματα και επιχείρήσεις.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, το Λάνθι διαθέτει δημοτικό σχολείο, στο οποίο σήμερα φοιτούν 13 μαθητές. Οι κάτοικοι λένε πως πρίν 30 χρόνια περίπου οι μαθητές του σχολείου έφταναν τους 150.

Καμάρι του χωριού αποτελεί η ομάδα ποδοσφαίρου “Α.Ο. Άρης Λανθίου” με έτος ίδρυσης το 1969 που φέτος, όμως, δεν αγωνίζεται στα τοπικά πρωταθλήματα…

Νίκος Μπάντος (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Λανθίου)

«Θεωρώ πως είμαστε καλά. Έχουμε επηρεαστεί από τον κορωνοιό αλλά έως τώρα δεν έχουμε κρούσματα και είμαστε καθαροί. Στο Λάνθι είμαστε περί τους 350 μόνιμους κατοίκους, παλιότερα είχαμε περίπου 700. Υπάρχουν μαγαζιά, ο κόσμος έχει κτήματα, λιοστάσια και αμπέλια. Η παραγωγή φέτος πήγε καλά για τη σταφίδα που είχε και καλή τιμή, θα δούμε τι θα γίνει και με το λάδι και τις ελιές.

Οι νέοι μένουν ανύπαντροι αφού δεν υπάρχουν δουλειές για να μείνουν στο χωριό. Ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπάρχουν όσον αφορά οδοποιία, ύδρευση, φωτισμό και ο δήμαρχος προσπαθεί να μας βοηθήσει και υπάρχει πρόβλεψη για κάποια έργα.

Δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα με το γήπεδο κι έτσι ο Άρης Λανθίου δεν κατεβαίνει στο πρωτάθλημα. Γιατρός περνά και συνταγογραφεί.

Θα ήταν καλύτερα αν το Κράτος μεριμνούσε περισσότερο για τον αγροτικό κόσμο δίνοντας οικονομικά κίνητρα».

Θεοδώρα Καραγκούνη

«Η ζωή στο Λάνθι είναι μια χαρά για όσους δουλεύουν… όσοι δεν δουλεύουν δεν είναι καλά, περιμένουν τα επιδόματα. Έχουμε πολλούς νέους ανύπαντρους. Η λύση είναι να βρεθούν δουλειές για τους νέους. Εμείς γεράσαμε, παίρνουμε τις μικρές μας συντάξεις… η Πολιτεία πρέπει να ενδιαφερθεί για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν πεινάγαν αυτοί που πήραν αναδρομικά αλλά οι χαμηλοσυνταξιούχοι».

Σπύρος Καραγκούνης (Ιδιοκτήτης καφενείου)

«Προβλήματα πολλά δεν έχουμε, τα οικονομικά έχουμε. Ω ς πρόεδρος της ομάδας με λυπεί το γεγονός πως δεν παίζουμε φέτος. Και το οικονομικό και η κατάσταση του γηπέδου είναι οι αιτίες γι` αυτό. Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι το πρόβλημα θα λυθεί και του χρόνου θα επιστρέψουμε. Πέρυσι που παίξαμε είχαμε 13-14 παιδιά του χωριού. Είναι έλλειψη για μας αφού κάθε δεύτερη Κυριακή είχαμε κάτι σαν γιορτή στα παιχνίδια μας.

Η παραγωγή στο λάδι φέτος δεν είναι αυτή που έπρεπε να είναι. Το 80% των καλλιεργειών σ` εμάς είναι οι ελιές».

Γιώργος Σταυρόπουλος

«Καλλιεργώ ελιές και σταφίδες. Η σταφίδα φέτος πήγε καλά με τιμή στο 1,80 ευρώ. Όμως οι ελιές δεν έχουν τιμή στο λάδι και δεν βγαίνει τίποτα. Θα πάει μέχρι 2,5 ευρώ, το πολύ, αφού το αγουρέλαιο έχει τιμή 3,30 έως 3,60 ευρώ.

Το χωριό μας έχει ερημώσει όπως όλα τα χωριά. Μερικοί νέοι κατεβαίνουν στα χωράφια, άλλοι δουλεύουν σε άλλες δουλειές αλλά υπάρχει πολύ ανεργία γενικότερα. Αν οι νέοι δεν ασχοληθούν με τα χωράφια δεν θα πάνε καλά τα πράγματα».

Κωνσταντίνος Μπάντος

«Είμαι 85 χρονών, η ζωή εδώ στο Λάνθι είναι καλή αλλά τώρα με τον κορωνοιό είμαστε σαν παράλυτοι όλοι. Τα οικονομικά προβλήματα πρέπει να τα λύσει η Κυβέρνηση. Αναδρομικά μηδέν για εμάς…

Παλιότερα η ζωή στο χωριό μας ήταν πολύ καλύτερη. Γλεντάγαμε, τραγουδάγαμε  στις ταβέρνες. Περνούσαμε δόξα τω θεώ. Τώρα κάτι πρέπει ν` αλλάξει γιατί δεν βλέπουμε τίποτα».

Γιώργος Βλάσσης (Ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου)

«Φέτος η παραγωγή της ελιάς επηρεάστηκε από τον καύσωνα του περασμένου Μαΐου. Επίσης τα δέντρα δεν είναι τόσο προσεγμένα όπως γινόταν παλιότερα. Χρειάζεται φροντίδα η ελιά για να βγει μεγαλύτερη παραγωγή. Η ποιότητα όμως είναι πολύ καλή. Οι τιμές υπολογίζονται στο 2,5 ευρώ κι όσο πιο πάνω πάει τόσο καλύτερα θα είναι. Η τιμή παίζει βασικό ρόλο. Παλιότερα υπήρχε καλό κέρδος και ενδιαφερόταν περισσότερος κόσμος. Τώρα υπάρχουν κόστη, χρειάζεται εργάτες, η τιμές είναι πιο χαμηλές…

Κάποτε ήταν καλύτερη η ζωή στο Λάνθι, τώρα και με τον κορωνοιό είναι αλλιώς».

Όλη η επικαιρότητα