Κόσμος

ΟΗΕ: Στους 70 οι νεκροί μετά το πραξικόπημα στη Μιανμάρ

Ακούστε το άρθρο

«Πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» διαπράττει η στρατιωτική χούντα σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη – 2.000 άτομα έχουν συλληφθεί σε τουλάχιστον 28 πόλεις

«Η χούντα της Μιανμάρ «διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» από τότε που κατέλαβε την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα ο Τόμας Άντριους, ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την ασιατική χώρα.

«Υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις» ότι ο στρατός και τα κορυφαία στελέχη του «πιθανότατα διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, αναγκαστικών εξαφανίσεων, διώξεων, βασανιστηρίων και φυλακίσεων κατά παράβαση των θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο Άντριους μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Με βάση εκτιμήσεις του, οι δυνάμεις της τάξης έχουν «δολοφονήσει» 70 ανθρώπους μέχρι σήμερα, στη βίαιη καταστολή κατά των διαδηλωτών που ζητούν επιστροφή στη δημοκρατία.

23891182

«Κοιτάξτε τα γεγονότα», είπε. Για να υπάρξει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, οι εγκληματικές ενέργειες «πρέπει να διαπράττονται στο πλαίσιο μιας μεγάλης κλίμακας ή συστηματικής επίθεσης εναντίον οποιουδήποτε άμαχου πληθυσμού και με πλήρη γνώση», υπενθύμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον του πληθυσμού στη Μιανμάρ αποτελούν μέρος μιας συντονισμένης εκστρατείας, στοχεύουν άμαχο πληθυσμό, είναι διαδεδομένα με περίπου 2.000 άτομα να έχουν συλληφθεί σε τουλάχιστον 28 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, είναι καλά οργανωμένα και διατάσσονται «με πλήρη γνώση» των ηγετών.

23891248

Ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε ότι εναπόκειται στο δικαστήριο να κρίνει, ωστόσο, σημείωσε ότι επί του παρόντος συγκεντρώνονται αποδεικτικά στοιχεία από τον ανεξάρτητο μηχανισμό έρευνας για τη Μιανμάρ που συγκροτήθηκε το 2018 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα, ζήτησε την επιβολή πολυμερών κυρώσεων εις βάρος των ηγετών της στρατιωτικής χούντας και της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μιανμάρ –ιδιοκτησίας του στρατού– τα έσοδα της οποίας αναμένεται να φτάσουν φέτος το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

23893878

Αναφερόμενος στα δεινά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, ο Άντριους τόνισε ότι «η Μιανμάρ ελέγχεται από ένα δολοφονικό και παράνομο καθεστώς του οποίου οι σημερινοί ηγέτες έχουν διαπράξει τις φρικαλεότητες που αποτελούν αντικείμενο κατηγοριών γενοκτονίας που ερευνά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

23893880

Ο αντιπρόσωπος της Μιανμάρ, Τσαν Αι, από την πλευρά του, απέρριψε την ίδια την αρχή ενός ειδικού εισηγητή για μια συγκεκριμένη χώρα, πριν αρχίσει να δικαιολογεί το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, που οδήγησε στη σύλληψη πολλών πολιτικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένης της δημοκρατικά εκλεγμένης Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Η καταστολή των διαδηλώσεων συνεχίζεται σε ολόκληρη τη χώρα και είναι σφοδρή.

23891249

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα