Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Οικοδομική δραστηριότητα σε Ηλεία και Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας:  Θέλει ν’ ανθίσει αλλά την φρενάρουν οι αυξήσεις!

Ακούστε το άρθρο

Υψηλοί είναι οι ρυθμοί της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), με την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας να βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις. Αισιόδοξα είναι και τα, έως τώρα, στοιχεία για το νομό Ηλείας. Αρνητικό στοιχείο αποτελεί η αύξηση των οικοδομικών υλικών που επηρεάζει το κόστος κατασκευής πλήττοντας όχι μόνο, την οικοδομή (αλλά και το κομμάτι των δημοσίων έργων), «φρενάροντας» σε αρκετές περιπτώσεις την ανέγερση οικοδομικών κτιρίων (και την υλοποίηση έργων)…

Ρεπορτάζ – Επιμέλεια: Γιώργος Γουβιάς, Παναγιώτης Παυλόπουλος, Γιάννης Τσουκαλάς

Η φετινή επιτάχυνση της οικοδομικής δραστηριότητας αποδίδεται στο γεγονός ότι οι αντίστοιχοι μήνες του 2020 είχαν χαρακτηριστεί από επιβράδυνση της έκδοσης νέων αδειών. Η εκρηκτική άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χαμηλή βάση σύγκρισης, καθώς τον Μάιο του 2020 η ελληνική οικονομία βρισκόταν ακόμη στα απόνερα του α’ κύματος της πανδημικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να διατηρηθεί ο έντονα ανοδικός ρυθμός της οικοδομικής δραστηριότητας, ιδίως από τη στιγμή που παραμένει σε ισχύ το μέτρο της αναστολής ΦΠΑ 24% στις νέες άδειες που θα εκδοθούν μέχρι το τέλος του 2022.

Άλμα 122% στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2021, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε αύξηση κατά 41,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 63,2% στην επιφάνεια και κατά 57,9% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του έτους 2020. Η ιδιωτική δραστηριότητα ήταν αυξημένη κατά 41,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 60,9% στην επιφάνεια και κατά 53% στον όγκο, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Σε επίπεδο περιφερειών, η μεγαλύτερη άνοδος για τον συγκεκριμένο μήνα (Μάιος 2021), κατεγράφη στο Βόρειο Αιγαίο, με τις οικοδομικές άδειες να υπερδιπλασιάζονται (+131,3%). Ακολούθησε η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με άλμα 122% και η περιφέρεια Ηπείρου με άνοδο 104,4%. Ακόμη και στην Αττική όμως είχαμε έκρηξη αδειών, με τον αριθμό τους να αυξάνεται κατά 75,3%.

Συνολικά κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Ιούνιο 2020 έως τον Μάιο 2021, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 21.713 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 4.987,9 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 20.944,2 χιλιάδες m3 όγκου. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιουνίου 2019 – Μαΐου 2020 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 18,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 23,1% στην επιφάνεια και κατά 18,2% στον όγκο.

Διάθεση… ζωντάνιας και στην Ηλεία!

Όσον αφορά το νομό Ηλείας μετά από μια περίοδο «ξηρασίας» (σ.σ. λόγω της οικονομικής κρίσης), στην έκδοση οικοδομικών αδειών τα 3-4 τελευταία χρόνια τα πράγματα κινούνται προς το καλύτερο με την οικοδομική δραστηριότητα να δείχνει διάθεση… ζωντάνιας!

Βασίλης Αϊβαλής (Πρόεδρος ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας)

«Μέτρα από την Κυβέρνηση για να μην ανακοπεί ο ρυθμός αύξησης»

«Αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας παρουσιάζεται και φέτος στην χώρα μας ενώ ιδιαίτερα αυξητική είναι και η οικοδομική δραστηριότητα στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας όπου το δωδεκάμηνο Ιούνιος 2020 – Μάιος 2021 παρουσιάζεται μια αύξηση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών της τάξεως του 39,8% και αύξηση σε τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας 37%, σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο Ιούνιος 2020 – Μάϊος 2021.

Παρά την σημαντική ανωτέρω αξιόλογη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, το τελευταίο διάστημα ο τεχνικός κόσμος είναι προβληματισμένος λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών των οικοδομικών υλικών.

Θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση ενσκήψει πρόβλημα και να αναλάβει δράση για τον περιορισμό αυτής της αύξησης των τιμών στα οικοδομικά υλικά έτσι ώστε να μην ανακοπεί ο ρυθμός αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας και να μην αυξηθούν περαιτέρω οι τελικές τιμές των νέων κατασκευών».

Χρήστος Γεωργακόπουλος (Πρόεδρος ΤΕΕ Ηλείας)

«Οι αυξήσεις κατασταλτικός παράγοντας στην ανέγερση και αποπεράτωση νέων οικοδομών»

«Η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται μεγάλη αύξηση στην έκδοση οικοδομικών αδειών με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να βρίσκεται σε πολύ υψηλή θέση.

Αυτό είναι το αισιόδοξο διότι υπάρχει και η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών μια κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες, και το πιο πιθανό είναι ότι θα χειροτερέψει από τον Σεπτέμβριο όπου η οικοδομική δραστηριότητα θα ξεκινήσει εκ νέου, αφού ήδη το κόστος κατασκευής έχει αυξηθεί κατά 20 με 30%.

Δεν είναι μόνο το κομμάτι των δημοσίων έργων, αλλά και η οικοδομή που πλήττεται από την αύξηση των οικοδομικών υλικών, οδηγώντας σε αυξήσεις του κόστους κατασκευής 20-30%. Αυτές οι αυξήσεις θα σταθούν κατασταλτικός παράγοντας στην ανέγερση και αποπεράτωση νέων οικοδομών ενώ ήδη υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι εργασίες σταμάτησαν αφού η επιβάρυνση είναι απαγορευτική. Θα έλεγα ότι πολλοί τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να δουν αν το φαινόμενο των αυξήσεων θα είναι παροδικό και να πράξουν αναλόγως».

 «Μετά από πολλά χρόνια άδειες για 2όροφα και 3όροφα κτίρια»…

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής της Πολεοδομίας Πύργου Γιώργος Αντωνόπουλος μιλώντας στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ, «Από την αρχή του 2021 και μέχρι τα τέλη του περασμένου Ιουλίου εκδώσαμε 37 οικοδομικές άδειες (7 αναθεωρήσεις) και 122 άδειες μικρής κλίμακας. Μέσα στο 2020 εκδόθηκαν από τη Υπηρεσία μας 66 οικοδομικές (9 αναθεωρήσεις) και 183 άδειες μικρής κλίμακας.

Θα έλεγα πως δεν υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις, καταγράφεται όμως μια αυξητική διάθεση τα 2-3 τελευταία χρόνια, σε σχέση με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης όπου οι άδειες ήταν ελάχιστες. Μια τάση που πιστεύω ότι θα συνεχιστεί έως το τέλος του 2022 όσο δηλαδή ισχύουν και τα ευνοϊκά μέτρα.

Για πρώτη φορά όμως, μετά από χρόνια, εκδώσαμε άδειες για 2όροφο και 3όροφο κτίριο, ενώ οι περισσότερες άδειες αφορούν σε ανεγέρσεις ισόγειων κατοικιών.

Επίσης υπάρχει μεγάλη αύξηση στις άδειες για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις θερμοκηπιακού τύπου και ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στις εγκαταστάσεις για φωτοβολταικά.

Δυστυχώς, σε σχέση με άλλους νομούς, υστερούμε αφού οι Υπηρεσίες μας είναι υποστελεχωμένες και η έλλειψη προσωπικού δεν επιτρέπει να προχωρούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες».

Στα ύψη σίδηρος- μέταλλα

«Κόφτης» η ραγδαία αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών

Ανησυχία έχει προκαλέσει στον κλάδο των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται με τα οικοδομικά υλικά, το ντόμινο των ανατιμήσεων, που όπως φαίνεται έχει «ανεβάσει» τις τιμές και στα δικά τους προϊόντα.

Οι τιμές, από το σίδηρο και τους πλαστικούς σωλήνες, μέχρι τα πλακάκια και τις γυψοσανίδες καταγράφουν αδικαιολόγητα μεγάλη αύξηση, πιέζοντας σε πολλές περιπτώσεις τους αρχικούς προϋπολογισμούς μιας κατασκευής.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς το κύμα αυξήσεων μεταφράζεται σε 200 ευρώ με 300 ευρώ επιπλέον αύξησης στην τιμή του τετραγωνικού.

«Οι ανατιμήσεις παρασύρουν όλο τον κλάδο»…

Όπως δήλωσε στην εφημ. «ΠΑΤΡΙΣ», ο επιχειρηματίας Σπύρος Στασινόπουλος «Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ντόμινο ανατιμήσεων στην αγορά και ο κλάδος μας δεν έμεινε ανεπηρέαστος. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα έχουμε πρόβλημα και εμείς, και οι καταναλωτές και οι κατασκευαστικές εταιρίες που αναλαμβάνουν μεγάλα έργα. Αυτό γιατί μεταβάλλονται συνεχώς οι τιμές με αποτέλεσμα να δυσκολεύει ο προγραμματισμός μιας κατασκευής ή ο διαγωνισμός ενός έργου.

Στα περισσότερα υλικά η αύξηση είναι στο 20 με 25%. Στο σίδερο όμως παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση καθώς άγγιξε το 60%. Είχαμε να δούμε τέτοια αύξηση εδώ και έξι χρόνια. Καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για να διατηρήσουμε τις τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά πολλές φορές αυτό δεν είναι δυνατό».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Ρήγας δήλωσε πως «Τέτοια αύξηση είχαμε να δούμε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Σχεδόν σε όλα τα υλικά η τιμή αυξήθηκε. Στα αδρανή υλικά, όπως το τσιμέντο είχαμε τη μικρότερη αύξηση. Στα πέλετ και στο μονωτικά υλικά η αύξηση είναι της τάξης του 30%. Η μεγαλύτερη αύξηση είναι αναμφίβολα στο σίδερο και στα μέταλλα γενικότερα, όπου η τιμή τους ανέβηκε κατά 60-70%, και από αυτό θα επηρεαστούν και οι κατασκευές μεγάλων έργων. Οι ανατιμήσεις θα παρασύρουν όλο τον κλάδο μας αφού ανεβαίνει και το κόστος κατασκευής».

Όλη η επικαιρότητα