Κόσμος

Οικονομικός πόλεμος Τραμπ: Δασμοί 25% σε κάθε αυτοκίνητο από Ευρώπη

Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος Τραμπ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία δήλωσε μεταξύ άλλων πως οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς της τάξης του 25% σε κάθε αυτοκίνητο που εισάγεται στη χώρα από την Ε.Ε.

Οι δηλώσεις του Τραμπ έρχονται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, ότι θα επιθυμούσε να μετατεθεί η προθεσμία επιβολής δασμών στα αυτοκίνητα που είχε οριστεί για τον Αύγουστο έτσι ώστε να ολοκληρωθούν πρώτα οι διαπραγματεύσεις με τις χώρες κατασκευής οχημάτων από την Ευρώπη.

“Θα βάλουμε φόρο 25% σε κάθε αυτοκίνητο που έρχεται στις ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ μιλώντας στη Δυτική Βιρτζίνια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ που βρίσκεται υπό το βάρος μεγάλης πολιτικής πίεσης το τελευταίο διάστημα, είχε ζητήσει από το Μάιο από το υπουργείο Εμπορίου να εξετάσει κατά πόσο οι εισαγωγές οχημάτων “αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια”.

Με τον ίδιο τρόπο είχε χαρακτηρίσει τις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα πριν επιβάλλει υψηλούς δασμούς.

Σημειώνεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν πέρυσι 8,72 εκατομμύρια αυτοκίνητα αξίας 191,7 δισ. δολαρίων, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονταν από το Μεξικό και τον Καναδά.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν αυτή τη στιγμή δασμούς 2,5% στα εισαγόμενα Ι.Χ., αλλά 25% σε ελαφρά φορτηγά.

Από την άλλη η Ε.Ε. επιβάλλει δασμούς της τάξης του 10% σε όλα τα οχήματα, κάτι που δεν άρεσε εξ αρχής στον Τραμπ.

Οι Βρυξέλλες ανταπάντησαν πως θα επανέλθουν με νεώτερες ανακοινώσεις τους για να απαντήσουν με αύξηση δασμών στην πολιτική Τραμπ.

Δασμοί στις εισαγωγές σωλήνων

Νωρίτερα άλλωστε, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ πως κατέληξε στο προκαταρκτικό πόρισμα πως συγκολλημένοι σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που εισάγονται στη χώρα από τον Καναδά, την Κίνα, την Ελλάδα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία, προσφέρονται σε τιμές πολύ κατώτερες της θεωρούμενης ως δίκαιης με σκοπό “την δόλια απόσπαση μεριδίου αγοράς της χώρας”, ότι δηλαδή επιδοτούνται και ακολουθούνται “πρακτικές ντάμπινγκ” κατά τη διάθεσή τους.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι συμπέρανε πως οι σωλήνες αυτοί, οι οποίοι χρησιμοποιούνται συνήθως για την κατασκευή αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες αυτών που θεωρούνται δίκαιες εκατοστιαία, από 3,45% ως 132,63%.

Τον Ιούνιο, το υπουργείο είχε ανακοινώσει πως κατέληξε στο προκαταρκτικό πόρισμα ότι οι σωλήνες που εισάγονται από τις τέσσερις από τις έξι χώρες -την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία- επιδοτούνται αθέμιτα κι επέβαλε σε πρώτη φάση δασμούς οι οποίοι στην περίπτωση της Ινδίας ξεπέρασαν ακόμη και το 500%.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την Τρίτη, ανέφερε ότι το ντάμπινγκ των εισαγόμενων σωλήνων από τον Καναδά ανέρχεται στο 24,38%· από την Κίνα στο 132,63%· από την Ελλάδα στο 22,51%· από την Ινδία στο 50,55%· από τη Νότια Κορέα μεταξύ ενός 14,97% κι ενός 22,21%· και από την Τουρκία μεταξύ ενός 3,45% και ενός 5,29%.

Οι εισαγωγές των σωλήνων από τις έξι χώρες είχαν αξία που υπερέβη τα 720 εκατομμύρια δολάρια το 2017, διευκρίνισε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Πηγή: NEWS247

Όλη η επικαιρότητα