Ηλεία

Οινοποιεία Ηλείας: Ο φετινός καλός τρύγος δεν αρκεί για να κλείσουν οι πληγές του Covid 19

Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε –σε πολύ μεγάλο ποσοστό- ο τρύγος στην Ηλεία φέτος με τους εκπρόσωπους των οινοποιείων της Ηλείας να μιλούν για πολύ καλή έως εξαιρετική ποιότητα σταφυλιών έστω και σε λίγο μικρότερη ποσότητα από τις προηγούμενες χρονιές. Ωστόσο η επιδημία του Covid 19 συνεχίζει να πλήττει τον κλάδο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ενώ η αβεβαιότητα κυριαρχεί, χωρίς πάντως να εκλείπει η αισιοδοξία για αλλαγή των δεδομένων τη νέα χρονιά…

Το σοβαρότερο πλήγμα δεν είναι άλλο από την πτώση του τζίρου, λόγω χαμηλότερης κατανάλωσης από το lockdown της περασμένης Άνοιξης και την υποτονική τουριστική σεζόν… μικρή ανάσα έδωσαν τα μέτρα στήριξης του κλάδου, χωρίς όμως να λύσουν το πρόβλημα. Μάλιστα οι ντόπιοι οινοπαραγωγοί ζητούν οι χρηματοδοτήσεις να δοθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Γενικότερα οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν να αντιμετωπίσουν ένα απρόβλεπτο περιβάλλον ενώ η αδυναμία προγραμματισμού έχει φέρει περίπλοκα προβλήματα καθώς η εστίαση κινείται πολύ αργά και με μεγάλη επιφυλακτικότητα…

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στην Ηλεία δεν υπήρξαν οινοποιεία που συμμετείχαν στο μέτρο του πράσινου τρύγου (σ.σ. ολική καταστροφή ή απομάκρυνση των σταφυλιών που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει), ενώ το γεγονός πως οι οινοποιητικές μονάδες του νομού δεν χαρακτηρίζονται «μεγάλες» είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που στην μετά-κορωνοιό εποχή αναμένεται να αποτελέσει θετικό πλεονέκτημα…

Εκπρόσωποι οινοποιείων της Ηλείας μας δίνουν σήμερα μια εικόνα της δύσκολης –λόγω κορωνοιού- κατάστασης που βιώνουν απαντώντας για τον φετινό τρύγο, για το τι συμβαίνει με τα αποθέματα της προηγούμενης χρονιάς, την πτώση της κατανάλωσης (και των εξαγωγών) αλλά και για τα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει για τον κλάδο η Κυβέρνηση…

«Κτήμα Μερκούρη» (Κορακοχώρι)

Ο εκ των ιδιοκτητών του κτήματος Μερκούρη Βασίλης Κανελλακόπουλος, τόνισε πως «Δεν είχαμε ασθένειες και το γεγονός ότι ήταν ένα ξηρό -και χωρίς καύσωνες- καλοκαίρι καθώς και το ότι όλη η παραγωγή μαζεύτηκε χωρίς να βραχεί ήταν θετικοί παράγοντες για να έχουμε έναν εξαιρετικό τρύγο.

Όσον αφορά τα αποθέματα έχει να κάνει με τις καταναλώσεις που ήταν πάρα πολύ χαμηλές γενικώς. Νομίζω ότι ο μέσος όρος της πτώσης του τζίρου ήταν από 40 έως 50%. Προφανώς αυτή τη στιγμή όλα τα οινοποιεία είναι φουλ από αποθέματα. Συνήθως κανένα οινοποιείο δεν έχει χώρους για να μπορεί να φιλοξενήσει μία παραγωγή δύο έως τριών ετών. Πρέπει να φύγει ένα μεγάλο μέρος από την προηγούμενη χρονιά και φέτος δεν συνέβη αυτό.

Υπήρξε ένα δίμηνο από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου που χάρις στον εσωτερικό τουρισμό κινήθηκε λίγο η αγορά. Η Ηλεία φέτος πρέπει να δέχτηκε τους περισσότερους επισκέπτες που έχει δεχτεί ποτέ από το εσωτερικό. Από την άλλη δεν υπήρχε καθόλου τουρισμός, κρουαζιέρα και τα λοιπά.  Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου ξαναγυρίσαμε σε μία κατάσταση σχεδόν απραξίας, ενώ προφανώς θα υπάρξει μία μικρή κίνηση ένεκα των Χριστουγέννων. Οι εξαγωγές για ένα πεντάμηνο σχεδόν ήταν μηδενικές, ξανάρχισαν να κινούνται αλλά σε πολύ συντηρητικό πλαίσιο.

Τα μέτρα είναι θετικά, με την επιδότηση που θα αρχίσει να αποπληρώνεται από το 2021-22, έδωσαν ένα μικρό κεφάλαιο κίνησης που έλειπε. Ήταν μία ανάσα που όμως δεν λύνει το πρόβλημα.

Ελπίζω ότι κάποια στιγμή μετά το Πάσχα του 2021 θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε μία κανονικότητα και αφού υπάρξει εμβόλιο. Μέχρι τότε θα εξακολουθήσει να είναι μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδος για τα Οινοποιεία και το ελληνικό κρασί».

Κτήμα «Μπριντζίκη» (Λατζόι)

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του κτήματος «Μπριντζίκη», Μάρτιν Μακ Ντάρρεν δήλωσε πως «Την φετινή χρονιά είχαμε εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια και σε αυτό βοήθησε ο καιρός. Το τέλος του τρύγου δυσκόλεψε κυκλώνας Ιανός και κάποιες ποικιλίες που ωριμάζουν αργά μαζεύτηκαν με δυσκολία, αλλά η ποιότητα των σταφυλιών ήταν απλά εξαιρετική. Το κτήμα μας έχει υιοθετήσει μία τακτική δυναμικών εξαγωγών οίνου που δεν επιτρέπει να μένουν περσινά φρέσκα κρασιά όπως είναι τα λευκά, γιατί όσο αφορά στα κόκκινα η αλήθεια είναι ότι όσο παλιώνουν τόσο καλύτερα γίνονται.

Το καλοκαίρι υπήρξε μεγάλη πτώση στην κατανάλωση. Ο τουρισμός ήταν πολύ λιγότερος, οι ξενοδοχειακές μονάδες που λειτούργησαν ήταν λίγες, οι ξένοι τουρίστες ελάχιστοι, και οι Έλληνες εξαιρετικά επιφυλακτικοί στις οποίες εξόδους και αγορές τους από την τοπική αγορά.

Οι εξαγωγές έδειξαν μία μικρή πρόσκαιρη πτώση αλλά ευτυχώς δεν ήταν η απόλυτη κατάρρευση που περιμέναμε. Μας δόθηκε η ευκαιρία να διαθέσουμε κρασιά στο εξωτερικό που σε άλλη περίπτωση θα έμεναν στις δεξαμενές.

Τα μέτρα που πάρθηκαν εξυπηρέτησαν μόνο τις πολύ μεγάλες μονάδες οινοποίησης και στην πραγματικότητα δεν ευνόησαν καθόλου μικρά οινοποιεία. Το κτήμα Μπριντζίκη δεν συμμετείχε στον Πράσινο τρύγο και στην απόσταξη οίνου όπως βεβαίως έπραξαν τα μεγάλα οινοποιεία. Τα σταφύλια που καλλιεργούμε στους αμπελώνες μας είναι ειδικές ποικιλίες, εξαιρετικά σπάνιες και πολύ υψηλής ποιότητας και δεν συνέφερε με κανένα τρόπο να υιοθετήσουμε αυτές τις τακτικές.

Από την άλλη μεριά το Κτήμα Μπριντζίκη είναι το πρώτο πράσινο οινοποιείο στη νότια Ευρώπη -διαθέτει εναλλακτικές πηγές ενέργειας- και έχει τη δυνατότητα να συντηρήσει το κρασί στις θερμοκρασίες που πρέπει χωρίς τεράστιο ενεργειακό κόστος που ενδεχομένως να μας οδηγούσε σε ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις».

Κτήμα «Ολύμπια Γη» (Κοσκινά Ολυμπίας)

Ο υπεύθυνος λειτουργίας του κτήματος Γιώργος Λιαρομμάτης τόνισε πως «Εμείς έχουμε δικά μας αμπέλια αλλά συνεργαζόμαστε και με αμπελουργούς, φέτος όμως δεν πήραμε σταφύλια. Τα αποθέματα που έχουμε δεν είναι τεράστια και λογικά μέχρι του χρόνου θα έχουν φύγει, αν τα πράγματα δεν συνεχίσουν προς το χειρότερο. Η χρονιά φέτος θα έλεγα ότι ήταν καλή με ποιοτικά σταφύλια σε σχέση με άλλες χρονιές.

Λόγω της πανδημίας πάντως η πτώση της κατανάλωσης ήταν πάρα πολύ μεγάλη και ίσως φτάσει πάνω από το 70%. Σε όλη τη χώρα ο κλάδος έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά αφού τουλάχιστον 45.000 τόνοι είναι αδιάθετοι στα κελάρια οινοποιείων. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, άμεσα ή έμμεσα, εξάγεται ενώ και η πτώση του τουρισμού, το κλείσιμο της εστίασης και τα ξενοδοχεία που άνοιξαν για πολύ λίγο ή και καθόλου είχαν σαν αποτέλεσμα να καταναλωθεί ελάχιστη ποσότητα.

Τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί σταδιακά γίνονται καλύτερα αν δοθούν κάποια χρήματα στον κλάδο θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Το θέμα όμως είναι ότι καθυστερούν πάρα πολύ… αν τα χρήματα δοθούν, όπως ακούγεται, την Άνοιξη του 2021, ίσως να είναι αργά για κάποιες επιχειρήσεις. Οινοποιεία σαν το δικό μας και τα περισσότερα της Ηλείας δεν έχουν πρόβλημα επιβίωσης… οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι αυτές που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα».

 

Κτήμα Σταυρόπουλου (Παλαιοχώρι Γαστούνης)

Ο οινολόγος του κτήματος Φώτης Παναγοπουλος δήλωσε πως «Τα σταφύλια που μαζέψαμε στο φετινό τρύγο ήταν πάρα πολύ καλής ποιότητας και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Σίγουρα το lockdown επηρέασε και εμάς όπως όλο τον κόσμο και προσπαθούμε να διαχειριστούμε τις περυσινές ποσότητες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα μέτρα στήριξης βοήθησαν στο μέτρο του δυνατού για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον κορονοϊό και ήταν προς την θετική κατεύθυνση.

Από τη στιγμή που δεν ξέρουμε ποια θα είναι η εξέλιξη της πανδημίας κι αν θα συνεχιστούν τα lockdown, αν θα παραχθεί εμβόλιο ή κάποια θεραπεία για τον ιό, και εμείς θα πηγαίνουμε βλέποντας και κάνοντας μιας και δεν μας επιτρέπεται, λόγω της μέχρι τώρα εμπειρίας, να κάνουμε μακροπρόθεσμα σχέδια.

Το γεγονός ότι λειτούργησε φέτος ο τουρισμός, όπως λειτούργησε, απορρόφησε ένα μέρος της παραγωγής. Οι παραγγελίες ήταν σίγουρα πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές αφού ήταν πολύ μικρή η σεζόν και αναγκαστικά είχαμε πτώση».

«Κτήμα Κωνσταντινόπουλου» (Μαραθιά)     

O Κωνσταντίνος Λουρίδας, εκπρόσωπος του κτήματος, ανέφερε ότι «Ο τρύγος φέτος είχε μία πολύ καλή χρονιά από άποψη ποιότητας.  Αντιμετωπίζουμε ότι σχεδόν αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα οινοποιεία που είναι ένα αρκετά μεγάλο απόθεμα στις δεξαμενές μας από πέρυσι λόγω της πανδημίας. Αυτό που κάναμε σαν επιχείρηση ήταν να αναγκαστούμε να επενδύσουμε σε παραπάνω δεξαμενές για να καλύψουμε τους αμπελουργούς που συνεργαζόμαστε και για να μπορέσουμε να αγοράσουμε τα σταφύλια τους και να μην τους αφήσουμε έκθετους. Αγοράσαμε καινούργιες δεξαμενές για να αποθηκεύσουμε το προϊόν, περίπου 30 – 40% όσο ήταν το στοκ.  Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης έχουμε ήδη πάρει κάποια χρήματα αλλά αυτά δεν μπορούν να καλύψουν την αδυναμία να πουλήσεις το προϊόν. Υπάρχει και το εγγενές πρόβλημα της οικονομίας που δεν δίνονται πιστώσεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν έχουμε πρόσβαση σε κεφάλαια κίνησης. Εμείς διοχετεύαμε πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής στα Ιόνια νησιά και είχαμε σχεδόν 100% πτώση από το πλήγμα στον τουρισμό».

Όλη η επικαιρότητα