Αρθρογραφία

Οι επιδιώξεις της επιστήμη στην εποχή της πανδημίας και των προκλήσεων

Ακούστε το άρθρο

Οι επιδιώξεις της επιστήμης μπορούν να υλοποιηθούν μονό στην περίπτωση που η επιστήμη παίζει ρολό προοδευτικό κι απελευθερωτικό στην κοινωνική εξέλιξη.

Όταν καταβάλλεται προσπάθεια να πιστεύουν οι μάζες υπερφυσικές δυνάμεις κι αλλοπρόσαλλες δοξασίες και να αγνοούν τις επιστημονικής αλήθειες , η επιστήμη δεν πρόκειται ποτέ να φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που κατευθύνει  κάθε σκέψη και δραστηριότητα των εχθρών της κοινωνίας, αφού με την αμάθεια κι αμορφωσιά των μαζών αποτρέπεται έστω  και προσωρινά η ουσιαστική αλλαγή κι η βέβαιη πτώση ολοκλήρου του συστήματος εκμετάλλευσης των μαζών.

Τα επιστημονικά επιτεύγματα μπορούν να δώσουν στους ανθρώπους τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν συλλογική δύναμη, για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της ζωής.

Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μέσο διαφωτισμού, που θα διασκορπίσει τα σύννεφα της πλάνης και της προκατάληψης και θα βοηθήσει τον άνθρωπο στη γνώση του βαθμιαίου ξεκαθαρίσματος των κάθε λογής ανοησιών που επινοούσε η παγκόσμια αντίδραση κι η αντικατάσταση τους με τα φωτοβόλα διδάγματα της αληθείας.

Ατελείωτες σειρές από προσανατολιστικά μυθεύματα, αντιεπιστημονικές θεωρίες, σκοταδιστικές και δραματικές διδασκαλίες αχρηστεύτηκαν κι αμέτρητες άλλες περιμένουν την ιδία τύχη εξαιτίας της επιστημονικής προόδου. Αυτό είναι σίγουρο ότι θα συμβεί, επειδή η αντίδραση στη θέση των γεγονότων και της αληθείας τοποθετεί πάντοτε ακατανόητα μυθεύματα και γεφυρώνει τα πραγματικά κενά με φαντασιώσεις , που η αυτονόητη σαπρότητα τους προδικάζει το άδοξο τέλος τους.

Οι επιστήμονες θεωρούσαν τον εαυτό τους ελεύθερο και χωρίς καμία δέσμευση.

Νόμιζαν ότι ήταν αυτοί οι ίδιοι που κατεύθυναν τις έρευνες τους για το καλό ολόκληρης της ανθρωπότητας ή για να ικανοποιήσουν τη διψά της γνώσης τους κι ότι η κοινωνία ήταν έτοιμη να τους τιμήσει και να τους ανταμείψει για τις ανακαλύψεις τους αυτές που μόλις δίνονταν η ευκαιρία θα έμπαιναν σε πρακτική εφαρμογή.

Η επιστήμη όμως στον καπιταλισμό δουλεύει πιο πολύ για το κέρδος ορισμένων  και λιγότερο για την κοινή ευημερία.

Οι ίδιοι οι επιστήμονες έχασαν την ανεξαρτησία τους και έγιναν υπάλληλοι ή πράκτορες των ισχυρών του κράτους, που και αυτό έχει υποταχτεί στην ολιγαρχία του πλούτου και η δουλειά τους έχει μπει σε κοινωνική πειθαρχία.

Η επιστήμη προωθείται περισσότερο στους τομείς που συμφέρουν τους λίγους και κυρίως στην εξυπηρέτηση στρατιωτικών σκοπών.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να κάνουν την επιστήμη όχι πηγή δύναμης και ελπίδας για τον άνθρωπο αλλά απειλή θανάτου, φόβου και αγωνίας. Αίτημα λοιπόν πρωταρχικό της εποχής μας είναι να μπει η επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και να βοηθήσει την εργασία.

Η επιστήμη με την τοποθέτηση της στο σωστό βάθρο, θα πρέπει  να προκαλέσει το γρήγορο θάνατο κάθε δεισιδαιμονίας  και να βάλει γεγονότα στη θέση των φαινομένων και αποδείξεις στη θέση των εντυπώσεων.

Όλη η επικαιρότητα