Αφιερώματα Ιστορικά

Οι Ηλείοι που κράτησαν στα χέρια τους το φέρετρο του Γιώργου Σεφέρη

Η επιστολή «ντοκουμέντο».
Ακούστε το άρθρο

Πενήντα χρόνια από τον θάνατό του μεγάλου Νομπελίστα ποιητή (20 Σεπτεμβρίου 1971) Γιώργου Σεφέρη, ένα «ντουκουμέντο» βλέπει το φως της δημοσιότητας με την επιστολή δύο χρόνια νωρίτερα φοιτητών της Νομικής και της Φιλοσοφικής Σχολής, που σήμερα είναι πλέον γνωστά ονόματα από τον χώρο της Αντίστασης, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ανάμεσά τους ο πρώην Δήμαρχος του Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, ο καθηγητής που συχνά επισκέπτεται την Ηλεία Νίκος Αλιβιζάτος, ο επίσης πανεπιστημιακός καθηγητής Αριστοτέλης Περάκης, ο Λουκάς Ρούφος κ.ά. οι οποίοι έγραφαν για την «κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης» που είχε περιέλθει η Ελλάδα.

Ειδικότερα στην επιστολή τους σημείωναν:

«Έχοντας την πεποίθηση ότι εκφράζουμε τα συναισθήματα των νέων όλης της Ελλάδας, σας συγχαίρουμε με θαυμασμό για την τόσο μεστή και από παλιά αναμενόμενη δήλωσή σας σχετικά με την σημερινή ελληνική πραγματικότητα.

Ελπίζουμε ότι και άλλοι εκπρόσωποι της πνευματικής ηγεσίας του τόπου μας θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας και δεν θα διστάσουν να πουν τι σκέπτονται γι’ αυτοή την «κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης» που ζούμε όλοι μας.

Ελπίζουμε ακόμη πως και οι άλλοι Έλληνες διανοούμενοι θα κατορθώσουν επιτέλους να λύσουν πρώτα απ’ όλα το πρόβλημα με τον εαυτό τους και θα καταλάβουν τελικά ποιό είναι το χρέος τους απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι σε μας, που δύο χρόνια τώρα αισθανόμαστε προδωμένοι από εκείνου που κανονικά θα έπρεπε να ακολουθούμε».

Οι συγγραφείς εκείνης της επιστολής είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κράτησαν με λεβέντια το φέρετρο του Σεφέρη στην κηδεία του (χαρακτηριστική η φωτο της εποχής).

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στη νεκρώσιμη τελετή και αποχαιρέτησε τον μεγάλο ποιητή στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα του λαού απέναντι στους δικτάτορες της χώρας!

Όλη η επικαιρότητα