Categories: Ηλεία

Οι κάτοικοι της πυρόπληκτης Ηλείας στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση της φωτιάς (vid)

Share

Εκατοντάδες ήταν οι πολίτες των περιοχών της Ηλείας, από τις οποίες πέρασε η λαίλαπα της φωτιάς, που ρίχτηκαν και αυτοί στην «μάχη» της κατάσβεσης, με οποιοδήποτε τρόπο μπορούσαν.

Με οχήματα και μηχανήματα, με τα λάστιχα έτοιμα για χρήση και φυσικά έχοντας στο μυαλό τους να βοηθήσουν όποιον συνάνθρωπό τους κινδύνευε, να τον απομακρύνουν με ασφάλεια από την φωτιά, να του δώσουν λίγο νερό, μια αλλαξιά ρούχα.

Οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την μανία της φωτιάς, δεν φοβήθηκαν, δεν το έβαλαν κάτω, αλλά προσπάθησαν με όλες τις δυνάμεις τους να σώσουν τις κατοικίες, τόσο τις δικές τους, όσο και των συγχωριανών τους, τις περιουσίες όλων, αφού γνωρίζουν πολύ καλά με πόσο κόπο και ιδρώτα έχουνε γίνει αυτές.

Είναι πολύ μεγάλη η συγκίνηση να βλέπεις απλούς πολίτες, να παίρνουν τα λάστιχα και να προσπαθούν, βάζοντας σε κίνδυνο της ζωής τους να σβήσουν τη φωτιά η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτα και κατακαίει πολύ μεγάλες εκτάσεις. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μικροί και μεγάλοι, είναι «ήρωες» στα μάτια των συμπολιτών τους, αφού δεν το έβαλαν κάτω και προσπάθησαν πολλές φορές ξεπερνώντας τις δυνάμεις τους, να προσφέρουν και αυτοί ότι καλύτερο μπορούν για την κατάσβεση της φωτιάς και να σώσουν ότι περισσότερο μπορούν.

Τους αξίζουν σίγουρα συγχαρητήρια…

Η κραυγή αγωνίας των πυρόπληκτων πολιτών

Η εφ. «Πατρίς» “αλίευσε” την κραυγή αγωνίας κάποιων εκ των πολιτών οι οποίοι ρίχθηκαν στην μάχη της φωτιάς, προκειμένου να σώσουν τις κατοικίες τους, τις περιουσίες τις δικές τους και των συμπολιτών τους, και φυσικά για να βοηθήσουν και τους «ΗΡΩΕΣ» πυροσβέστες που με κίνδυνο τη ζωή τους έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την κατάσβεση της φωτιάς.

Τάσος Καραμέρος

«Εθελοντές πριν λίγα λεπτά στο Λάλα στην θέση Ματσουκά κατάσβεσαν με βυτιοφόρα εστία πυρκαγιάς που απειλούσε το χωριό. Μια άλλη ομάδα εθελοντών επιχειρούσαν την ίδια ώρα με επιτυχία μετά την Αγία Μαύρα προς Μπαστηρά να σωθεί κατοικία. Υποκλινόμαστε για τον αγώνα τους να σώσουν οτιδήποτε και αν σώζεται».

Σάκης Βέρρας

«Με χαρά σας ανακοινώνω ότι η φωτιά που απειλούσε το χωριό μας κατά τις τελευταίες δύο ημέρες και έκαιγε στην ευρύτερη περιοχή της Βαρβάσαινας, πριν λίγα λεπτά έσβησε…

Αν και η φωτιά έσβησε, πρέπει να συνεχίσουμε την περιφρούρηση του χωριού μας και τις επόμενες μέρες.

Συγχαρητήρια σε όλους για την ετοιμότητα και την αυταπάρνηση που επέδειξαν…».

Κώστας Μαραγκός, Τάκης Μαραγκός

«Στην πρώτη γραμμή μάχη όλοι μαζί για να σώσουμε τον τόπο μάς!!!»

Νίκος Τσέλος – Μιχαήλ Μάκαρης- Νίκος Νικολόπουλος

«Γι’ αυτούς που πραγματικά ανησυχούν…

Είμαι στο Αμπάρι Αρχαίας Ολυμπίας είμαστε όλοι καλά, δώσαμε αγώνα να προστατεύσουμε τις περιουσίες μας (εν μέρει τα καταφέραμε) αλλά η μεγάλη ΚΥΡΙΑ δεν μας “είδε” πουθενά, σαν να μην υπήρχαμε…..».

Βασίλης Γιοβάνης

«Αλλαγή βάρδιας στο δάσος πάμε για πρωί..

όλα οκ μέχρι τώρα…»

Ευχαριστώ τα παιδιά της κοινότητας που χάνουν τα μπάνια τους και της βόλτες τους για αυτόν τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου που έχουμε και θέλουμε να τον έχουν και η επόμενοι – μαζί με Pipys Yian στην τοποθεσία ΑΓΙΟΣ ΗΛΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ».