Αχαϊα

Ολομέτωπη επίθεση Κουτσούμπα στην κυβέρνηση από την Πάτρα

Ακούστε το άρθρο

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση – σύσκεψη των οργανώσεων Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Πάνθεον», στην Πάτρα.

Εστιάζοντας στα ζητήματα της οικονομίας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Όταν ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι ‘η Ελλάδα πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους’, ότι ‘η οικονομία αναπτύσσεται ξανά, ‘το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνεται’, ότι ‘οι βαθιές θεσμικές μεταρρυθμίσεις αρχίζουν πλέον να αποδίδουν’, απευθύνεται και στο μεγάλο κεφάλαιο, λέγοντάς του ότι κάνει καλά τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του».

«Απευθύνεται όμως», συνέχισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «και στους εργαζόμενους, καλώντας τους να βάλουν πλάτη στην ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, προκειμένου να μείνει κανένα ψίχουλο για τους υπόλοιπους».

«Όμως, τα γεγονότα είναι πεισματάρικα», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ και εξήγησε:

«Πρώτα – πρώτα, η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν προχωρά τόσο ‘ρόδινα’ όσο θέλει να την εμφανίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η πρόσφατη αναταραχή στο χρηματιστήριο αποδεικνύει πως το κλίμα εφησυχασμού και κανονικότητας, που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, είναι τελείως επίπλαστο. Η καπιταλιστική ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι εύθραυστη και αρκεί ένα ελαφρύ σοκ για να την εκτροχιάσει».

Στην συνέχεια, ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για τον Προϋπολογισμό, λέγοντας ότι «οι δύο αντιλαϊκές εκδοχές του η πρώτη με, και η δεύτερη χωρίς τις επιπρόσθετες περικοπές των συντάξεων, ήταν τουλάχιστον για γέλια» και συμπλήρωσε:

«Η συζήτηση επικεντρώνεται στο αν θα μειωθούν ή όχι οι συντάξεις, γιατί θέλουν να συζητάμε τι δεν θα χάσουμε και όχι τι πρέπει να πάρουμε πίσω, τι πρέπει να κερδίσουμε. Η ουσία όμως είναι, ότι συνολικά το προσχέδιο του Προϋπολογισμού αποδεικνύει περίτρανα πως ο λαός θα συνεχίζει να πληρώνει για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Γιατί τελικά, λίγη σημασία έχει από ποια τσέπη του λαού θα έρθουν οι νέες περικοπές».

Ταυτόχρονα, προχώρησε σε σύγκριση ανάμεσα στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού και σε όλους τους προηγούμενους, σημειώνοντας ότι «όσο κι αν ψάξει κανείς, θα δυσκολευτεί να βρει διαφορές ουσιαστικής ανακούφισης των εργαζομένων».

Σύμφωνα με όσα είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και συνταξιούχοι επωμίζονται τα βάρη με εξαντλητικούς έμμεσους και άμεσους φόρους, με διατήρηση των κουτσουρεμένων συντάξεων και μισθών και με διαιώνιση των ελλείψεων σε σχολεία, νοσοκομεία, δήμους».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο, «αποτελεί πρόκληση για τον λαό, που συνεχίζει να ματώνει, η κυβέρνηση να προβάλλει ως μεγάλη της επιτυχία το πρωτογενές πλεόνασμα και το υπερπλεόνασμα, για να συγκαλύπτει ποιος τελικά το πληρώνει».

Σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης, είπε ότι «δεν αποκαθιστούν τις αδικίες και είναι τουλάχιστον πρόκληση να παρουσιάζονται ως τέτοια». Όπως πρόσθεσε, «είναι το πολύ-πολύ ελάχιστα ψίχουλα σε λίγους, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι έχουν χάσει ήδη, σχεδόν το 50% του εισοδήματός τους και αναμένεται και νέα επίθεση».

Ο κατώτατος μισθός, είπε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, «ακόμα κι αν αυξηθεί κατά 30 ευρώ, έχει ήδη υποχωρήσει κατά 150 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή οι εργοδότες παίρνουν δωράκι τις ασφαλιστικές εισφορές, οπότε η αύξηση του μισθού γίνεται απ’ την τσέπη του λαού, όχι της εργοδοσίας» λέγοντας ότι «γίνεται για μια ακόμα φορά αναδιανομή της φτώχειας».

Όσον αφορά στις μειώσεις των ασφαλίστρων, είπε ότι «συγκαλύπτουν, πως οδηγούν σε κατάρρευση της σύνταξης, δηλαδή πως πρόκειται απλά για μετάθεση του πότε θα πληρώσεις, όπως επίσης , συγκαλύπτουν πως πρόκειται για μικρές αλλαγές στον νόμο-λαιμητόμο Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ, που εκτόξευσε τις ασφαλιστικές εισφορές».

Ουσιαστικά, συνέχισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «είναι μια εξαιρετική εφαρμογή του γνωστού γνωμικού του Χότζα, ότι μια μικρή βελτίωση μπορεί να σβήσει απ’ τη μνήμη την προηγούμενη μεγάλη δραστική επιδείνωση».

Εξάλλου, τόνισε, «η όποια μείωση στις εισφορές θα έχει αρνητική επίδραση στο ύψος των συντάξεων, γι’ αυτό και οι διακηρύξεις του πρωθυπουργού περί ανάκτησης της εργασίας είναι ένα αδειανό πουκάμισο». |

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στον κατώτατο μισθό, λέγοντας ότι «αν ήθελε η κυβέρνηση να αυξήσει πραγματικά τον κατώτατο μισθό, θα ψήφιζε την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για την επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ» και πρόσθεσε: «Τώρα, προεκλογικά, θυμήθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ το αίσχος του υποκατώτατου μισθού, που έδωσε τη δυνατότητα στην εργοδοσία να εκμεταλλεύεται νέα αγόρια και κορίτσια. Όμως η ΝΔ τον νομοθέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ τον υλοποιεί ως κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι «αποδέχονται να αναλαμβάνει η χώρα τον επικίνδυνο ρόλο του σημαιοφόρου των σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την περιβόητη ‘γεωστρατηγική αναβάθμιση’ της αστικής τάξης της χώρας και διακινδυνεύουν τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ενδεχόμενη μεγάλη πολεμική αναμέτρηση για τα συμφέροντα εγχώριων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων».

Όπως συμπλήρωσε, «παίζουν με τη φωτιά, την ώρα που οξύνονται οι αντιθέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας στα Βαλκάνια και επιδεινώνονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Μετατρέπουν την Ελλάδα σε απέραντη αμερικανική βάση, δηλαδή σε στόχο, σε περίπτωση μιας μελλοντικής στρατιωτικής σύρραξης».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας απηύθυνε «κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους άνεργους, όλους τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να γυρίσουν την πλάτη στη μιζέρια, τις μειωμένες προσδοκίες και απαιτήσεις που επιβάλλουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η ΝΔ μέσα από την κάλπικη αντιπαράθεσή τους».

Παράλληλα τόνισε ότι «σήμερα, χρειάζεται ένα ακόμη πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ γιατί τα δύσκολα δεν πέρασαν, όπως λένε, αλλά είναι μπροστά μας και το κόμμα μας μπορεί να είναι δύναμη αντίστασης, διεκδίκησης, συσπείρωσης για να ξεκινήσει μια αντίστροφη πορεία».

Τέλος, με αφορμή την σημερινή επίσκεψή του στην Πάτρα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε λόγο «για νικηφόρα επανεκλογή του Κώστα Πελετίδη, της Λαϊκής Συσπείρωσης, στο δήμο Πατρέων, που σήμερα μετά από μια σχεδόν πενταετή πορεία, εκφράζει και μπορεί να εκφράσει ευρύτερες κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις που εμφορούνται από το ιδανικό να κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών, που διεκδικούν φιλολαϊκά μέτρα που μας πηγαίνουν μπροστά, που παίρνουν μέτρα συνεχούς ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, που αναβαθμίζουν την πόλη, την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, που κινητοποιούν σε καθημερινή βάση τον λαό απαιτώντας ότι ανήκει στους Πατρινούς».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα