Αθλητισμός Αφιερώματα Πολιτισμός

Ολυμπιακοί Αγώνες: Από το «Νησί» στις… «Άγριες Μέλισσες» και στη μέση η Αρχ. Ολυμπία!

Ακούστε το άρθρο

Σπουδαία καριέρα ως ηθοποιοί έχουν να επιδείξουν οι πρωθιέρειες στην τελετή αφής της Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων

Μέσα στην πρωτόγνωρη καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι μας και τον «κατακλυσμό» των ειδήσεων, που χαρακτηρίζει την εποχή μας, υπάρχουν θέματα που περνούν σε δεύτερη μοίρα, αν και είναι πολύ σημαντικά.

Στις 25 Νοεμβρίου «έφυγε» από την ζωή η Μαρία Μοσχολιού, η επί σειρά ετών πρωθιέρεια σε τελετές αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, άλλων εποχών.

Απόφοιτος της σχολής του Εθνικού Θεάτρου, έκανε καριέρα ως ηθοποιός, ενώ χαρακτηρίστηκε «μόνιμη» στις τελετές στην Αρχαία Ολυμπία, διότι διετέλεσε πρωθιέρεια από το 1968 έως το 1980. Δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Εξού και «μόνιμη».

Σε αυτό που οι ρομαντικοί χαρακτηρίζουν «ολυμπιακό κίνημα», η Μοσχολιού αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την εποχή της. Το ίδιο ισχύει και για την προκάτοχό της στις τελετές αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, την Αλέκα Κατσέλη.

Το «γιατί» είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς από τα όσα είπε η Μοσχολιού σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της πριν από πολλά χρόνια, αναφερόμενη στον ρόλο της στην Αρχαία Ολυμπία.

«Είναι απίστευτο το συναίσθημα να “δημιουργείς” το Ολυμπιακό Φως. Είναι απίστευτο στη συνέχεια να βλέπεις τι συμβαίνει στις χώρες, όπου ταξιδεύει η Ολυμπιακή Φλόγα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την υποδοχή που έγινε στο Μεξικό το 1968, όταν η Φλόγα περνούσε σε δρόμους στρωμένους από λουλούδια.

Το 1972, για το Μόναχο, βρέθηκα στα σύνορα Αυστρίας – Γερμανίας, επίσης στην υποδοχή της φλόγας, όπου πραγματοποιήθηκαν απίστευτα όμορφες τελετές. Στο Μόντρεαλ το 1976 η Φλόγα έφθασε με ακτίνες λέιζερ και θυμάμαι που ο πρωθυπουργός Πιέρ Τριντό στην ομιλία του είπε ότι αν οι αρχαίοι Έλληνες μπορούσαν να δουν αυτή την αστραπιαία μετάδοση της Φλόγας τότε θα έλεγαν πώς έγινε με τη παρέμβαση των θεών».

Στον δρόμο… που χάραξαν οι Κατσέλη, Μοσχολιού

Ως πρωθιέρειες έχουμε δει πολύ γνωστές γυναίκες ηθοποιούς, που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν σημαντική καριέρα στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Και αν τα ονόματα των Κατσέλη και Μοσχολιού παραπέμπουν σε άλλες εποχές, τότε αυτά των Λέχου, Ναυπλιώτου, Διδασκάλου, παραπέμπουν στο σήμερα και από… το «Ευτυχισμένοι Μαζί» στην «Μαρία Κάλας» και από εκεί… στις «Άγριες Μέλισσες», για να μιλήσουμε με την γλώσσα της τηλεόρασης και του θεάτρου.

Η τηλεοπτική «Μυρσίνη» των «Άγριων Μελισσών», λοιπόν, η Κατερίνα Διδασκάλου, η οποία διαδέχθηκε την Μαρία Μοσχολιού, επρόκειτο να ήταν πρωθιέρεια το 1984 σε μία τελετή, ωστόσο, που δεν έγινε ποτέ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας των Ελλήνων για την εμπορευματοποίηση της Φλόγας από τους Αμερικανούς διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες. Τέσσερα χρόνια αργότερα άναψε την Φλόγα από το κοίλο κάτοπτρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ.

«Θυμάμαι ότι κατά την παρουσία μου στην Σεούλ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ο σεβασμός των κατοίκων της χώρας προς το πρόσωπό μου, ως πρωθιέρεια, ήταν απίστευτα μεγάλος», είχε δηλώσει πριν από χρόνια η ηθοποιός.

Η Κατερίνα Λέχου ήταν πρωθιέρεια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, αλλά και για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν το 2018 στη Νότια Κορέα. Πασίγνωστη ηθοποιός με σημαντική καριέρα στο θέατρο και πολλές μεγάλες επιτυχίες στην τηλεόραση, αν κρίνουμε και από την τηλεθέαση των σίριαλ, στα οποία πρωταγωνίστησε. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το «Νησί, το «Ευτυχισμένοι Μαζί» και το «Είσαι το ταίρι μου».

Η Μαρία Ναυπλιώτου ανέλαβε το ρόλο της πρωθιέρειας στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (24 Μαρτίου 2008) και για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ (22 Οκτωβρίου 2009). Πολυβραβευμένη ηθοποιός με μεγάλη καριέρα (κυρίως) στο θέατρο. Τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στην θεατρική παράσταση «Master Class», ένα έργο εμπνευσμένο από τη ζωή και την προσωπικότητα της ντίβας της όπερας Μαρίας Κάλλας που έδωσε το βήμα στη Μαρία Ναυπλιώτου για μια καθηλωτική ερμηνεία-κατάθεση ψυχής.

Για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα η παράσταση ήταν sold out.

Ηθοποιοί, με σημαντικές επιτυχές, είναι και οι Μαρία Παμπούκη, Θάλεια Προκοπίου, Ινώ Μενεγάκη και Ξανθή Γεωργίου, οι οποίες διετέλεσαν πρωθιέρειες σε τελετές αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Η πρωτοπόρος

Η πρώτη γυναίκα που έπαιξε τον ρόλο της πρωθιέειας ήταν η Κούλα Πράτσικα, η πρωτοπόρος του κλασικού χορού στην Ελλάδα.

Ήταν αυτή που άναψε την Φλόγα το 1936, στην πρώτη τελετή αφής που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου.

Επί σειρά ετών χορογράφος της τελετής αφής και ο άνθρωπος που επέλεγε τις πρωθιέρειες ήταν η Μαρία Χορς.

Άπειρες οι περγαμηνές της από παραστάσεις που άφησαν εποχή εντός και εκτός Ελλάδας. Ουσιαστικά ήταν αυτή που διαδέχθηκε την Πράτσικα σε όλη την οργάνωση του καλλιτεχνικού κομματιού της τελετής. Πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου του 2015.

Οι πρωθιέρειες σε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Κούλα Πράτσικα (1936)
Μαρία Αγγελακοπούλου (1948)
Ξανθίππη Πηχεών – Θεολογίτη (1852)
Aλέκα Μαζαράκη – Κατσέλη (1956, 1960, 1964)
Μαρία Μοσχολιού (1968, 1972, 1976, 1980)
Κατερίνα Διδασκάλου (1984, 1988)
Μαρία Παμπούκη (1992, 1996)
Θάλεια Προκοπίου (2000, 2004)
Μαρία Ναυπλιώτου: 2008
Ινώ Μενεγάκη: 2012
Κατερίνα Λέχου: 2016
Ξανθή Γεωργίου: 2020

 

Όλη η επικαιρότητα