Σαν Σήμερα

Ολυμπιακοί Αγώνες Βερολίνο 1936 : Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε πρώτη φορά στην Αρχαία Ολυμπία

Για πρώτη φορά, η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στην Αρχαία Ολυμπία και μεταφέρθηκε με λαμπαδηδρόμους ως το Βερολίνο...
Ακούστε το άρθρο

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 διεξήχθησαν από την 1η έως τις 16 Αυγούστου στο Βερολίνο, την πρωτεύουσα της Γερμανίας. Πήραν μέρος 3.963 αθλητές (3.632 άνδρες και 331 γυναίκες) από 49 χώρες.

Τη Γερμανία κυβερνούσαν οι Ναζί και ο Αδόλφος Χίτλερ, θαυμαστής της Αρχαίας Ελλάδας, βρήκε την ευκαιρία να προβάλει μέσω των αγώνων τη λεγόμενη «Αρία Φυλή» και την κυριαρχία της έναντι των υπόλοιπων πληθυσμών του πλανήτη. Τρία χρόνια αργότερα, ο αυστριακής καταγωγής δικτάτορας έμελλε να γίνει η αιτία για τον πιο αιματηρό πόλεμο που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

Η επιλογή του Βερολίνου για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 έγινε από την ΔΟΕ στις 13 Μαΐου 1931, όταν οι Ναζί δεν είχαν ανέβει ακόμη στην εξουσία και τη Γερμανία κυβερνούσαν οι ασταθείς κυβερνήσεις της λεγόμενης Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Η υποψηφιότητα του Βερολίνου συγκέντρωσε 43 ψήφους έναντι 16 της Βαρκελώνης.

Για πρώτη φορά, η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στην Αρχαία Ολυμπία από την πρωθιέρεια Κούλα Πράτσικα και μεταφέρθηκε από λαμπαδηδρόμους ως το Βερολίνο. Ήταν μία ιδέα του εξέχοντος Ναζί δρος Καρλ Ντιμ. Στο πρόγραμμα των αγώνων προστέθηκαν τα αθλήματα του μπάσκετ, του χάντμπολ και του κανό. Για πρώτη φορά υπήρξε τηλεοπτική μετάδοση μέσω κλειστού κυκλώματος σε κινηματογραφικές αίθουσες της Γερμανίας.

Η Γερμανία κυριάρχησε στα μετάλλια, με 89 (33-26-30), έναντι 56 (24-20-12) των ΗΠΑ και 22 της φασιστικής Ιταλίας (8-9-5). Έχασε, όμως, τις εντυπώσεις, όταν ο μαύρος αμερικανός σπρίντερ Τζέσε Όουενς, με τέσσερα χρυσά μετάλλια στο ενεργητικό του (100 μ, 200 μ, μήκος, 4Χ100 μ.), διέλυσε τα λεγόμενα περί της ανωτερότητας της Αρίας Φυλής και ανάγκασε τον Χίτλερ να αποχωρήσει αγανακτισμένος από το Στάδιο. Η 12χρονη δανέζα κολυμβήτρια Ίνγκε Σέρενσεν με το χάλκινο που πήρε στα 200 μ. πρόσθιο έγινε η νεαρότερη κάτοχος ολυμπιακού μεταλλίου.

Η Ελληνική Συμμετοχή

Η Ελλάδα συμμετείχε με 40 αθλητές, για πρώτη φορά με μία αθλήτρια, την κυπριακής καταγωγής Δομνίτσα Λανίτου­ – Καβουνίδου. Οι αθλητές μας δεν μπόρεσαν για μία ακόμη διοργάνωση να ανέβουν στο βάθρο και αρκέστηκαν σε τρία πλασαρίσματα στην εξάδα, με τον Άγγελο Παπαδήμα στην σκοποβολή (4ος), τον Χρήστο Μάντικα στα 400 μ. μετ’ εμποδίων (6ος) και τον Νίκο Σύλλα στη δισκοβολία (6ος).

Ο σταρ της ελληνικής αποστολής ήταν ο γηραιός ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου Σπύρος Λούης, ο θρύλος του οποίου παρέμενε αναλλοίωτος με το πέρασμα του χρόνου. Προσκλήθηκε από τον Χίτλερ και ντυμένος, όπως το συνήθιζε, φουστανελλάς, συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε μαζί του στην τελετή έναρξης των αγώνων την 1η Αυγούστου. Ο Λούης προσέφερε στον Φύρερ ένα κλαδί ελιάς ως σύμβολο της ειρήνης, που ήδη είχε αρχίσει να μπαίνει σε δοκιμασία και δεν τον χαιρέτησε με τον γνωστό ναζιστικό τρόπο, όπως έκαναν τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής.
Πηγή:sansimera.gr

Όλη η επικαιρότητα