Αγροτικά Ηλεία

Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας: Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη για ανεξόφλητα χρέη ΤΟΕΒ!

Ακούστε το άρθρο

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ – ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Την άμεση, προσωπική, παρέμβαση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ζητά με χθεσινής της επιστολής προς τον ίδιο η διοίκηση της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, σχετικά με το μείζον θέμα που έχει προκύψει με τα ανεξόφλητα χρέη των ΤΟΕΒ της Ηλείας και την διακοπή νερού, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να καλλιεργήσουν.

Το πλήγμα για τους παραγωγούς είναι τεράστιο, οι οποίοι δεν μπορούν να ξεκινήσουν την καλλιέργεια διάφορων προϊόντων, αλλά και να φροντίσουν και υπάρχουσες καλλιέργειες, με τον φόβο της καταστροφής της παραγωγής να είναι πλέον ορατός, με ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά για την αγροτική οικονομία της Ηλείας!

Η επιστολή

Όπως αναφέρει η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό «σας ενημερώνουμε ότι οι παραγωγοί μας στον Νομό Ηλείας βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, διότι οι ΤΟΕΒ Σαβαλίων, Πύργου και Επιταλίου, δεν δίνουν νερό στους αγρότες  λόγω χρεών στην ΔΕΗ των συγκεκριμένων Οργανώσεων.

Εάν δεν καλλιεργήσουν οι αγρότες, πως θα εξοφληθούν τα χρέη τους (ασφάλειες, ΤΟΕΒ, φορολογία κλπ.;) Πως θα ζήσουν οι οικογένειές τους; Τι κάνουμε; Αφανίζουμε την Οικονομία του Νομού Ηλείας.

Επειδή, λοιπόν, αυτό το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή μας, ως Ομάδα Παραγωγών προτείνουμε η εξόφληση των χρεών να γίνει μέσω  των χρημάτων που εισπράττουν οι παραγωγοί από το ΟΣΔΕ.

Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας, ώστε άμεσα να δοθεί νερό στους παραγωγούς  για να ξεκινήσουν άμεσα οι καλλιέργειες.

Σας επισημαίνουμε και το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες από τις καιρικές συνθήκες».

Η επιστολή κοινοποιείται επίσης στον υπουργό και στους υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, στους βουλευτές Ηλείας και στον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας.

«Θα έχουμε πλήρη και οριστική καταστροφή…»

Μιλώντας χθες στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών κ. Χρήστος Βαλιανάτος, ανέφερε ότι η διοίκηση της Ομάδας μπροστά στην διαφαινόμενη καταστροφή των παραγωγών του νομού, αποφάσισε να θέσει το θέμα σε επίπεδο Πρωθυπουργού, γιατί πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους παραγωγούς. Βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν μπορούν να καλλιεργήσουν, δεν ξέρουν αν και πότε θα ξεκινήσουν. Πρέπει να υπάρξει άμεσα απάντηση, πρέπει να υπάρξει παρέμβαση και μάλιστα εμείς έχουμε πρόταση, η εξόφληση των χρεών να γίνει μέσω των χρημάτων που οι παραγωγοί εισπράττουν από το ΟΣΔΕ.

Δεν πάει άλλο. Θα έχουμε πλήρη και οριστική καταστροφή…», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί, ότι  ο ΤΟΕΒ Σαβαλίων κατέθεσε αίτημα και την Δευτέρα στα Δικαστήρια Αμαλιάδας θα ζητήσουν με προσωρινή διαταγή την επανασύνδεση του ρεύματος ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να καλλιεργήσουν.

Ο συγκεκριμένος ΤΟΕΒ το ίδιο είχε πράξει και τον Αύγουστο του 2018 και είχε δικαιωθεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, το οποίο δεν επέτρεψε την διακοπή του ρεύματος στα αντλιοστάσια λόγω χρεών.

Όλη η επικαιρότητα