Κόσμος

Οργισμένη η αντίδραση της Τουρκίας στις κυρώσεις των ΗΠΑ

Ακούστε το άρθρο

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να απειλεί την Ουάσινγκτον με αντίποινα για αυτήν την κίνηση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απέρριψε και καταδίκασε τις κυρώσεις, καλώντας τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν το «σοβαρό λάθος» τους και να ανακαλέσουν την απόφασή τους το συντομότερο δυνατό.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι οι S-400 θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα συστήματα του ΝΑΤΟ, στερείται τεχνικής βάσης. Επίσης κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι αρνήθηκε να αποδεχθεί «την πρότασή μας για επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου και διπλωματίας».

Η Τουρκία προειδοποίησε επίσης ότι «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε αυτήν την απόφαση», η οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις.

Νωρίτερα, παρά το ράπισμα από τις ΗΠΑ και τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε να απαντά στη διεθνή πολιτική κοινότητα σε προκλητικό τόνο.

Σε ομιλία του μετά το υπουργικό συμβούλιο, διεμήνυσε ότι οι κυρώσεις δεν αποθαρρύνουν την Τουρκία από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της.

«Μας θλίβει η ενίσχυση της ρητορικής των κυρώσεων, όμως οι πιέσεις δεν θα σταματήσουν την Άγκυρα από την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της», διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Τα μέτρα δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές μας να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας», προσέθεσε.

Όπως ήταν φυσικό, προς στήριξη της Άγκυρας έσπευσε η Μόσχα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι κυρώσεις για την αγορά των S-400 είναι παράνομες και οι ΗΠΑ επιδεικνύουν αλαζονεία προς το διεθνές δίκαιο.

via

Όλη η επικαιρότητα