Ηλεία

ΟΣΔΕ: Άνοιξε και η πλατφόρμα των πιστοποιημένων φορέων

Ακούστε το άρθρο

Εδώ και τρείς τουλάχιστον ημέρες έχει ανοίξει η πλατφόρμα και για τους πιστοποιημένους φορείς προκειμένου οι αγρότες να υποβάλλουν αιτήσεις στο ΟΣΔΕ, δίνοντας έτσι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τέλος στο κλίμα αβεβαιότητας που υπήρχε σε σχέση με αυτό το θέμα.

Έτσι θα πρέπει οι αγρότες άμεσα να απευθυνθούν στους φορείς προκειμένου να ενημερωθούν για την διαδικασία αλλά και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου οι αιτήσεις που θα υποβάλλουν να είναι ολοκληρωμένες και χωρίς λάθη.

“Ουσιαστικά από το προηγούμενο Σάββατο ξεκίνησε η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ για εμάς τους πιστοποιημένους φορείς, αφού είμαστε πλέον σε θέση να ολοκληρώσουμε την αίτηση, να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου και να γίνει ολοκληρωμένα η διαδικασία για το παραγωγό. Σε κάθε περίπτωση βέβαια επειδή η διαδικασία της υποβολής των δηλώσεων θα φτάσει σίγουρα προς το τέλος του Ιουνίου δεν υπάρχει κανένας λόγος οι παραγωγοί να τρέξουν μέσα σε μία εβδομάδα για να κάνουν τις δηλώσεις τους. Μπορούν μέσω τηλεφώνου να κανονίζουν τα ραντεβού και ότι είναι δυνατό να ολοκληρωθεί απομακρυσμένα είτε με email είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο ηλεκτρονικό μέσο καλό θα ήταν να γίνει έτσι για να αποφύγουμε τον συνωστισμό. Επίσης μην ξεχνάμε ότι δυστυχώς η πανδημία δεν μας έχει εγκαταλείψει”, επεσήμανε μιλώντας στην εφημερίδα “Πατρίς” ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Πύργου Άλκης Κωνσταντόπουλος.

Ενοικιαστήρια και κτηματολόγιο

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι παραγωγοί στην συμπλήρωση των αιτήσεων που θα υποβάλλουν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου αφού ένα πιθανό λάθος μπορεί να έχει επιπτώσεις στο θέμα των επιδοτήσεων που λαμβάνουν. “Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί είναι ότι παίζουν σημαντικό ρόλο οι ιδιοκτησίες των αγροτεμαχίων , η απόδειξη της νόμιμης κατοχής, καθώς επίσης και η σωστή τοποθέτησή τους πάνω στους χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια να βρίσκονται σωστά γραμμένα μέσα στο Ε9 του παραγωγού και προφανώς με την σωστή τους έκταση τους.

Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και με τα αγροτεμάχια που είναι ενοικιασμένα, των οποίων τα στοιχεία που αναφέρονται στο Ε9 του παραγωγού θα πρέπει να συμφωνούν με αυτά στο Ε9 του ιδιοκτήτη που κατέχει τις εκτάσεις αυτές. Καλό θα ήταν, αν υπάρχει δυνατότητα, τα ενοικιαστήρια να γίνονται ηλεκτρονικά. Μέχρι τα εννιακόσια περίπου ευρώ μπορεί να γίνει και χειρόγραφο έχοντας φυσικά τη σωστή θεώρηση, αλλά όμως ένα ηλεκτρονικό ενοικιαστήριο εξυπηρετεί για πολλούς λόγους.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν ο παραγωγός θα πρέπει για κάθε αγροτεμάχιο που θα δηλώσει είτε να είναι σωστά δηλωμένο στο Ε9 είτε να είναι σωστά δηλωμένο στο Ε9 του ιδιοκτήτη του αγροτεμαχίου και ταυτόχρονα να έχει φτιαχτεί ένα σωστό ενοικιαστήριο”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Κωσταντόπουλος, ο οποίος έκανε σαφές πως και στοιχεία από το κτηματολόγιο είναι πολύ χρήσιμα για την συμπλήρωση της αίτησης. “Επίσης επειδή η πλειοψηφία των παραγωγών έχουν κάνει και κτηματολόγιο, πιθανώς να υπάρχουν κάποια τοπογραφικά ή κάποια σκαριφήματα με στίγματα. Αυτά είναι σημαντικά εάν υπάρχουν και σε ηλεκτρονική μορφή να αποσταλούν προκειμένου να γίνει ένας έλεγχος και αν υπάρξουν κάποιες διορθώσεις να γίνουν και αυτές”, επεσήμανε ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Πύργου.

Καταγραφή δέντρων και ζώων

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την αίτηση είναι ο αριθμός των δέντρων που καλλιεργεί ο κάθε παραγωγός και για τους κτηνοτρόφους ο αριθμός των ζώων που φροντίζει.

“Σε κάθε περίπτωση όμως η αίτηση έχει και κάποια άλλα στοιχεία που είναι και αυτά σημαντικά και δεν πρέπει να αγνοούνται όπως είναι ο αριθμός των δέντρων για τα ελαιοστάσια ή τις άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες που δηλώνουμε, γιατί ο μη γένοιτο στην περίπτωση κάποιας ζημιάς ελέγχεται και ο αριθμός αυτός. Επίσης είναι σημαντικό να ξέρουμε για τις καλλιέργειες που έχουν συνδεδεμένες ενισχύσεις αν πρέπει να τις αιτηθούμε και τις προϋποθέσεις έχουν προκειμένου να τις λάβουμε. Οι κτηνοτρόφοι καλό θα είναι να έχουν ενημερωμένο το μητρώο τους, να δηλώσουν όλα τα ζώα και τα ενήλικα και τα μικρά, γιατί όλα μετράνε. Να έχουν κάνει τις απογραφές τους στο τέλος κάθε χρονιάς, να μην το ξεχνάνε. Δεν είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή να κάνουν απογραφή αλλά όμως θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό των ζώων που έχουν.

Σε περίπτωση που έχουν και παράδοση γάλακτος, άρα ζητάν την αντίστοιχη συνδεδεμένη ενίσχυση, καλό θα είναι να γνωρίζουν περίπου πόσο γάλα θα παραδώσουν για να ζητήσουν και επιπλέον συνδεδεμένη ενίσχυση για συγκεκριμένο αριθμό αιγοπροβάτων”, επεσήμανε ο κ Κωνσταντόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα