WEB tv Αγροτικά

ΟΣΔΕ: Ξεκίνησε από την Πέμπτη η υποβολή δηλώσεων ενιαίας ενίσχυσης (vid)

Ακούστε το άρθρο

Η εκκίνηση της διαδικασίας υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2021 μέσω της οποίας χορηγούνται όλες οι άμεσες ενισχύσεις,  καθώς και εκείνες των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης που συνδέονται με εκτάσεις ή ζωικό κεφάλαιο, έγινε την Πέμπτη.                

Αυτό αναφέρεται σε  ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων.

Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 (ΕΑΕ 2021) υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τον ίδιο το δικαιούχο ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του:                                    

-είτε με απευθείας χρήση της εφαρμογής κατόπιν εγγραφής στο online σύστημα στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ

-είτε μέσω Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που έχει πιστοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ειδικά για τον σκοπό αυτόν και δραστηριοποιείται στην περιοχή που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσής του, αφού εκδώσει το μοναδικό «κωδικό υποβολής»

” Προς το παρόν αυτό βέβαια φαίνεται να ισχύει μόνο για τις online αιτήσεις καθώς δεν έχουμε σαν πιστοποιημένοι φορείς κάποια επίσημη  ενημέρωση για το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία και για εμάς. Υποθέτουμε όμως ότι αφού έγινε αυτή η εκκίνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο  ή το πολύ τις  πρώτες μέρες της ερχόμενης εβδομάδος θα ξεκινήσει η διαδικασία κανονικά και σε όλους τους πιστοποιημένους φορείς”, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Υπεύθυνος του ΚΕΑ Πύργου Άλκης Κωνσταντόπουλος .

Όχι άλλες επιπλοκές…

Με την ελπίδα ότι δεν  υπάρξουν πολλές άλλες επιπλοκές φέτος από την ερχόμενη εβδομάδα οι αγρότες θα μπορούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες που συνδέονται με την υποβολή των δηλώσεων.  Αυτό που χαρακτηρίζουν πολύ σημαντικό οι υπεύθυνοι του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών Πύργου είναι το γεγονός ότι πρέπει όλη η διαδικασία να ολοκληρωθεί επιτυχώς και στην ώρα της αν και ακόμα δεν ανακοινωθεί η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας της υποβολής δηλώσεων, καθώς αυτό συνεπάγεται και καταβολή των χρημάτων στην ώρα τους.

Η ρευστότητα για τους παραγωγούς είναι μείζον θέμα όπως τονίζουν ειδικά αυτή την περίοδο όπου έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.

“Η ολοκλήρωση αυτή έχει να κάνει και με το πότε θα γίνει η πληρωμή. Αν λοιπόν καλύψουμε το διάστημα και του Ιουλίου ή μπούμε και στον Αύγουστο πιθανώς να υπάρξει ένα σημαντικό πρόβλημα στο να μπουν οι προκαταβολές και οι εξοφλήσεις των επιδοτήσεων τον Οκτώβρη και το Δεκέμβρη όπως γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η ρευστότητα για τους παραγωγούς είναι πολύ κρίσιμη. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση που έχουν περιέλθει οι γεωργοί μας λόγω της πανδημίας και πραγματικά και μία μέρα να γίνουν νωρίτερα οι πληρωμές είναι για αυτούς σημαντικό.  Εξάλλου μη ξεχνάμε ότι μέσα από την διαδικασία των αιτήσεων ΟΣΔΕ λειτουργούν και ένα μεγάλο φάσμα άλλων διαδικασιών, όπως είναι για παράδειγμα τα καλλιεργητικά δάνεια που παίρνουν, η κάρτα αγρότη και διάφορες άλλες παράπλευρες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τις άδειες λαϊκής, με τα προγράμματα και άλλα. Επιπλέον φέτος, επειδή έχει βγει προδημοσίευση για τα προγράμματα των Νέων Αγροτών,  σχέδια βελτίωσης και βιολογικά, που θα πατήσουν στο ΟΣΔΕ με αποτέλεσμα να αυξάνεται  η πίεση στους πιστοποιημένους φορείς που έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διανύουμε μία περίοδο πανδημίας, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει μία καλή οργάνωση και με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας, για  να φθάσουμε έως το τέλος αυτού του δύσκολου έργου με τη συνεργασία και των αγροτών. Φυσικά ελπίζουμε χωρίς κανένα πρόβλημα να ολοκληρωθεί επιτυχημένα αυτή η διαδικασία”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Κωνσταντόπουλος.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα καθοριστεί με σχετική Υπουργική Απόφαση. Για κάθε εργάσιμη ημέρα καθυστέρησης, επιβάλλεται ποινή 1% επί της δικαιούμενης ενίσχυσης (εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων). Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

Η ορθή συμπλήρωση της αίτησης, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του δικαιούχου. Τυχόν λανθασμένη δήλωση των στοιχείων της εκμετάλλευσης, θα έχει ως συνέπεια την επιβολή κυρώσεων. Για το λόγο αυτό καλούνται οι δικαιούχοι να συμπληρώνουν τις αιτήσεις τους με τη δέουσα προσοχή και να προχωρούν σε οριστική υποβολή αυτών στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου της ορθότητας των δηλούμενων στοιχείων.

Όλη η επικαιρότητα