Αθλητισμός Ηλεία

Ο Αλέξης Kάτζος από τον Κόροιβο Αμαλιάδας σε ομάδα του Kansas στις Η.Π.Α.

Ακούστε το άρθρο

Με προσπάθεια και θέληση κατακτά το όνειρό του -Σπουδαία αθλητική υποτροφία για το 19χρονο άσσο του Κοροίβου..

Με μια βαλίτσα όνειρα και πάθος για την κατάκτησή τους, ετοιμάζεται να φύγει σε λίγες ημέρες ο νεαρός αθλητής Αλέξης Κάτζος από την Αμαλιάδα, καθώς επιλέχθηκε από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Κάνσας Baker University για μια πλήρη αθλητική υποτροφία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια με δυνατότητα επέκτασης για έναν ακόμα χρόνο αν χρειαστεί 4+1, μια επιτυχία που χαροποιεί ιδιαίτερα τον Αθλητικό Σύλλογο Κοροίβου Αμαλιάδας από τον οποίο ξεκίνησε ο νεαρός αθλητής.

Το συγκεκριμένα πανεπιστήμιο είναι το αρχαιότερο του Kansas και κατέχει υψηλή θέση στη λίστα αξιολόγησης μεταξύ 5.000 και παραπάνω Πανεπιστημίων των ΗΠΑ (254).

Ο Αλέξης ήρθε σε επαφή με το basket από νηπιακή ηλικία, καθώς ο πατέρας του Σάκης Κάτζος είναι βασικό στέλεχος της ομάδας του Κοροίβου από την ίδρυσή της. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δοθεί η ευκαιρία στον Αλέξη να ανακαλύψει το ταλέντο του και ταυτόχρονα  να αγωνιστεί σε όλα τα τμήματα υποδομής όπως το Παμπαιδικό, το Παιδικό και το  Εφηβικό.

Αθλητική υποτροφία στο Κάνσας των Η.Π.Α, πόσο δύσκολη ήταν η επίτευξη αυτού του στόχου;

Σίγουρα ήταν ένας πολύ δύσκολος στόχος που ήθελα να υλοποιήσω. Όταν πρωτοξεκίνησα τη διαδικασία της υποτροφίας, δύο χρόνια πριν, έμοιαζε μακρινό όνειρο το οποίο φάνταζε πολύ τρελό στο μυαλό μου λόγω της θέσης που αγωνίζομαι, πόιντ γκαρντ.

Τι περιελάμβανε το ημερήσιο πρόγραμμά σου, πόσο καιρό προετοιμαζόσουν;

Η προετοιμασία μου ξεκίνησε δύο χρόνια πριν, με το πρόγραμμα μου να είναι  πολύ απαιτητικό, καθώς έπρεπε καθημερινά να συνδυάζω το σχολείο, το διάβασμα και την προπόνηση με την προετοιμασία που έκανα για το πτυχίο των Αγγλικών που απαιτούνταν από το πανεπιστήμιο. Είναι δεδομένο ότι όταν διαλέγεις ένα πρόγραμμα όπως αυτό κάνεις κάποιες θυσίες, τις όποιες έκανα απόλυτα συνειδητά και δεν μετανιώνω.

Είσαι και φοιτητής στο τμήμα Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πόσο δύσκολο ήταν να συνδυάσεις το Πανεπιστήμιο και την αθλητική ζωή;

Σίγουρα είναι κάτι πολύ δύσκολο στο να συνδυαστεί, με προσπάθεια και πρόγραμμα μπορείς να ανταπεξέλθεις και επειδή στην Ελλάδα είναι δύσκολο να συνδυαστούν διάλεξα την περίπτωση του κολλεγίου που μου δίνει τη δυνατότητα να παίξω και μπάσκετ αλλά και να σπουδάσω. Χρωστάω πολλά στον πατέρα μου και στην οικογένειά μου .

Έχεις επόμενο στόχο;  

Ο στόχος μου αυτή τη στιγμή ειναι να προπονούμαι σκληρά κάθε μέρα και να βελτιώνομαι διαρκώς. Επιπλέον επιθυμώ να βοηθησω την ομαδα του κολλεγίου  μου να επιτύχει κάθε στόχο.

Η ενασχόλησή σου με τον αθλητισμό έφτασε τα 14 χρόνια. Πόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο πατέρας σου Σάκης ως General Manager στον Κόροιβο Αμαλιάδας;

Ο πατέρας μου είναι αυτός που μου γνώρισε το άθλημα και με έκανε να το αγαπήσω,  από τη στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτο με στήριξε σε κάθε  μου επιλογή και κάθε στιγμή. Του χρωστάω πολλά και θέλω να τον ευχαριστήσω πολύ για τη στάση του και τις θυσίες που έκανε για μένα, όπως και την υπόλοιπη οικογενεια μου.

Η οικογένειά σου, πώς δέχτηκε αυτή την απόφασή σου;  

Οι οικογένειά μου αποδέχτηκε την απόφασή μου από την πρώτη στιγμή και με στήριξε σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Έπαιξε σημαντικό ρόλο που τους είχα δίπλα μου και με βοηθούσαν σε ό,τι και αν χρειαζόμουν.

Σχετικά με τις σπουδές σου στην Ελλάδα; Θα συνεχιστούν σε κάτι αντίστοιχο στις Η.Π.Α;  

Οι σπουδές που θα ακολουθήσω στις ΗΠΑ σχετίζονται με το ίδιο  project που είχα στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Τι θα έλεγες στους συνομηλίκους σου που ”παλεύουν” για ένα όνειρο;

Αν μπορούσα να τους δώσω μια χρήσιμη συμβουλή αυτή θα ήταν να μην τα παρατήσουν ποτέ όποιες και αν είναι οι συνθήκες. Να έχουν υπομονή, επιμονή και να προσπαθούν συνεχώς ώσπου να τα καταφέρουν.

Αλέξη, πότε ετοιμάζεις βαλίτσες για την Αμερική; 

Έχω αρχίσει ήδη να σκέφτομαι τι θα χρειαστώ μαζί μου και φτιάχνω σιγά- σιγά τα  πράγματά μου. Υπολογίζω, εάν όλα πάνε καλά, να φύγω κοντά στις 15 Αυγούστου.

Θα σε συνοδέψει κάποιος από την οικογένειά σου ή έχεις συγγενείς εκεί; 

Όχι, θα ταξιδέψω μόνος μου λόγω και της δύσκολης κατάστασης που υπάρχει λόγω του covid-19. Δεν έχω κάποιον συγγενή στις ΗΠΑ.

Πώς νιώθεις που θα κάνεις αυτό το υπερατλαντικό ταξίδι -συναισθήματα;

Είμαι ενθουσιασμένος που θα κάνω ένα τέτοιο ταξίδι, πραγματικά ανυπομονώ να μπω στο αεροπλάνο και να ταξιδέψω για τις ΗΠΑ και το Κάνσας.

Τι  θα προσφέρει στο βιογραφικό σου όλο αυτό;  

Σίγουρα το κεφάλαιο αυτό είναι μια μεγάλη προσθήκη στο βιογραφικό μου τόσο μπασκετικά οσο και ακαδημαϊκά. Πιστεύω οτι θα μου προσφέρει πολλά στο μέλλον και θα με βοηθήσει στην επαγγελματική μου αποκατάσταση.

Αλέξη, καλή επιτυχία κι από εμάς και δηλώνουμε πανέτοιμοι να προβάλουμε την εξέλιξή σου!   

INFO

Ο Αλέξης Κάτζος με τη φανέλα της ανδρικής ομάδας του Κοροίβου αγωνίστηκε ως PG στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας και επίσης έχει συμμετοχές στην Α1 Εθνική κατηγορία.
Παράλληλα αγωνίστηκε με την Under 20 ομάδα του Υπερίωνα στο πρωτάθλημα της Β’ ΕΣΚΑΗ βγαίνοντας πρώτος σκόρερ της κατηγορίας.
Τα τελευταία 4 χρόνια βρισκόταν στην 20αδα των τελικών φάσεων επιλογής των Εθνικών ομάδων Under 15, Under 16, Under 18.

Όλη η επικαιρότητα