Αγροτικά Ηλεία

Ο.Α.Σ.Η.: Κάλεσμα για δυναμική παρουσία του κόσμου στη συγκέντρωση της Δευτέρας

Πολιτικοί: «Κούφιες Εξαγγελίες...» | Πολίτες: Πραγματική Αλληλεγγύη!
Ακούστε το άρθρο

Συσπείρωση από τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο και προετοιμασία για δυναμικούς αγώνες διεκδίκησης ενός καλύτερου αύριο για τον κλάδο, ήταν το μήνυμα που θέλησαν να δώσουν ο πρόεδρος και τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (Ο.Α.Σ.Η.) στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, αρχής γενομένης από το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας 23 Αυγούστου όπου είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση όλων των ανθρώπων που επλήγησαν στις 21:00 έξω από το δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου να αποφασιστεί το πεδίο δράσης τους και οι κινητοποιήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν.

Ο πρόεδρος της Ο.Α.Σ.Η. Θανάσης Βομπίρης δήλωσε συγκεκριμένα πως για ακόμα μια φορά «είμαστε στο ίδιο έργο θεατές» και πως οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεν έκαναν τίποτα και δεν αξιοποίησαν το Ταμείο Μολυβιάτη για να θωρακίσουν τη χώρα και να κάνουν αντιπυρική προστασία και αντιπλημμυρικά έργα ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους δυσάρεστες καταστάσεις όπως οι καταστροφές των περασμένων ημερών αλλά και όσες μπορεί να συμβούν στο μέλλον. Τόνισε πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια παρά «κούφιες εξαγγελίες», ενώ δεν έχουν δοθεί σε κτηνοτρόφους ζωοτροφές προκειμένου να ταΐσουν τα ζώα τους με εξαίρεση την αλληλεγγύη του κόσμου και πρωτοβουλίες αγροτικών συλλόγων. Αναρωτήθηκε δε αν το μοναδικό μέσο της κυβέρνησης προκειμένου να μην υπάρξουν θύματα ήταν οι προληπτικές εκκενώσεις, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και να συγχαρεί την αυταπάρνηση που επέδειξαν κάτοικοι πολλών κοινοτήτων που πάλεψαν σε πολλές περιπτώσεις με επιτυχία με τις φλόγες προκειμένου να σώσουν την περιουσία τους.

Κοντά στους αγρότες

Στη συνέχεια μίλησε για τις μέχρι τώρα ενέργειες που έχει κάνει ο ίδιος και τα μέλη της Ο.Α.Σ.Η., τονίζοντας πως βρίσκεται σε επαφή με τους αγρότες όλων των περιοχών που έχουν πληγεί και έχουν δημιουργηθεί επιτροπές σε αυτές, ενώ κλείνοντας κάλεσε αγροτικούς συλλόγους και κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών να δώσουν το παρών στη σύσκεψη που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα για να αποφασιστεί με ποιον τρόπο θα διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Η αυτοθυσία έσωσε το χωριό

Ο αγρότης από το Χελιδόνι και μέλος της επιτροπής πυρόπληκτων της περιοχής, Μαρίνος Μιχαλόπουλος, επεσήμανε τις εντολές εγκατάλειψης της κοινότητας που δέχθηκαν οι κάτοικοι. «Παρότι πολλές από τις περιουσίες έγιναν στάχτη, η κοινότητα κατάφερε να σωθεί χάρη στην αυτοθυσία όλων».

Φόβοι για οργανωμένο σχέδιο καταστροφής

Τελευταίος πήρε τον λόγο το μέλος της Ο.Α.Σ.Η. Σωτήρης Μητσόπουλος, που δήλωσε με έμφαση πως όλοι μιλούν για την κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων και όλες τις καταστροφές που έχουν γίνει κατά κύριο λόγο στο τελείωμα του Αυγούστου και εστίασε στο σθένος και τη θέληση που πρέπει να δείξει η κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει η αγοραπωλησία γης στα «καμένα». Χαρακτήρισε ως εύκολο στόχο να «ξεκληριστεί» ένα μέρος της αγροτιάς από τέτοιους είδους καταστροφές, ενώ θέλησε να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων της Εύβοιας και με αίσθημα ευθύνης αναρωτήθηκε ποιος θα πει στους συναδέλφους του στις περιοχές αυτές πως ετοίμαζαν χρόνια να μετατρέψουν το νησί σε «μπαταρία της Ελλάδας» με τις ανεμογεννήτριες. Ίδια φαινόμενα παρατηρεί και στην Ηλεία, φοβούμενος πως θα «σπείρουν» στα βουνά χιλιάδες τόνους μπετόν και θα χαθούν δάση προκειμένου να γίνεται σωστά η δουλειά των ανεμογεννητριών. Τέλος, κάλεσε όλον τον κόσμο να δώσουν το παρών στη συγκέντρωση της Αρχαίας Ολυμπίας και να παρθούν αποφάσεις για τη δυναμική των ενεργειών που θα γίνουν το ερχόμενο διάστημα.

Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας

Τα μέλη της Ο.Α.Σ.Η. δεν παρέλειψαν για ακόμα μία φορά να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους αυτή τη δύσκολη περίοδο για τον κλάδο με τις καταστροφές των προηγούμενων ημερών. Συγκεκριμένα, διεκδικούν άμεση οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων χωρίς κανέναν όρο και προϋπόθεση για να καλυφτούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης, αποζημίωση για τη φετινή παραγωγή που κάηκε στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής και για όσα χρόνια απαιτούνται με ξεχωριστή επιχορήγηση για την αγορά δενδρυλλίων και όλων των απαραίτητων ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την πλήρη αποκατάστασή της, αποζημίωση για τη χαμένη παραγωγή στους μελισσοκόμους όπου και να καταστράφηκαν τα μελίσσια τους, άμεση επιχορήγηση για αγορά και αποστολή ζωοτροφών για τη συνέχιση της υπάρχουσας κτηνοτροφικής παραγωγής, άμεση επιχορήγηση για την ανακατασκευή περιφράξεων που καταστράφηκαν, πλήρης καταγραφή και αποζημίωση στο 100% σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, των κατεστραμμένων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αγροτικών μηχανημάτων και εξοπλισμού χωρίς καμία προϋπόθεση, άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλον τον νομό και ιδιαίτερα στις εκτάσεις που κάηκαν, άμεσα μέτρα δασοπροστασίας με διάνοιξη δασικών δρόμων, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό των δασών και απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών στις εναπομείναντες δασικές εκτάσεις, να διαγραφούν τα χρέη των πυρόπληκτων αγροτών και κτηνοτρόφων και να χορηγηθούν νέα δάνεια με 5ετή άτοκη περίοδο χάριτος για να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για να ανασυστήσουν τα νοικοκυριά τους, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των αντιλαϊκών φόρων και μηδενικό ΦΠΑ στις πυρόπληκτες περιοχές, αποζημίωση της παραγωγής από τις καταστροφές που έγιναν λόγω καύσωνα και παγετού, εξασφάλιση διαμονής και διατροφής όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους και να καλυφθεί 100% με δωρεάν κρατική επιχορήγηση η ανακατασκευή όλων των εγκαταστάσεων, κατοικιών, αποθηκών, στάβλων ανεξαρτήτου χρήσης πριν τις φωτιές. Ακόμα, ζήτησαν το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής μας να περιλαμβάνει πρώτα και κύρια τις αποκαταστάσεις των ζημιών και να γίνει με ευθύνη του κράτους, να παγώσουν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δ.Ο.Υ., ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες και να υπάρχει πλήρης απαλλαγή από δημοτικά τέλη, για τους εργάτες γης άμεσα έκτακτο επίδομα και επίδομα ανεργίας για το επόμενο διάστημα και για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ αντίστοιχα μέτρα και επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα υπολειτουργεί η επιχείρηση.

Όλη η επικαιρότητα