Ηλεία

Ο Γιάννης Λέντζας στην «Πατρίς» για το Πειραματικό Σχολείο

Ακούστε το άρθρο

«Μακάρι να ιδρύαμε περισσότερα στο Δήμο»

Δήμαρχος: «Αντιδράσεις χωρίς νόημα»

Στα Λεχαινά, στην πόλη του Ανδρέα Καρκαβίτσα, γίνεται προσπάθεια να μετατραπεί το Β Δημοτικό Σχολείο Λεχαινών «Πάρης Καστούφης» σε Πειραματικό γεγονός που θα αναβαθμίσει την παρεχόμενη εκπαίδευση και θα αναδείξει τις δυνατότητες πολλών δασκάλων.

Ήδη στο Υπουργείο Παιδείας έχει κατατεθεί σχετική αίτηση, αλλά οι αντιδράσεις είναι αρκετές.

Λέντζας: «Ευτύχημα»

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας σε δηλώσεις του στην «Πατρίς» τόνισε για το θέμα των Πειραματικών σχολείων: «Ως δημοτική αρχή, είμαστε υπέρ των Πειραματικών Σχολείων και μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να ιδρύαμε περισσότερα Πειραματικά σε ολόκληρο τον δήμο. Είναι ευτύχημα στα Λεχαινά να έχουμε τέτοιο σχολείο, αρκεί βέβαια να εγκριθεί η αίτηση.

Δυστυχώς όμως υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις αλλά χωρίς νόημα. Θέλω να πιστεύω ότι αυτές υπάρχουν ίσως γιατί δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση»

Αναβάθμιση

Το Πειραματικό Σχολείο αναβαθμίζει την παρεχόμενη εκπαίδευση στα παιδιά και την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Είναι σχολικές μονάδες, οι οποίες στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε τυχαίο δείγμα του μαθητικού πληθυσμού.

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκος Κλάδης σε συνεννόηση με τον δήμο Ανδραβίδας Κυλληνης, υπέβαλε αίτηση για μετατροπή του Β Δημοτικού Σχολείου Λεχαινών «Πάρη Κατσούφη» σε Πειραματικό Σχολείο.

Να σημειωθεί ότι εύποροι γονείς πληρώνουν για την εκπαίδευση των παιδιών τους σε καλύτερα ιδιωτικά σχολεία, ενώ στα Λεχαινά θα παρέχεται δωρεάν και θα επωφελούνται ποιοτικής εκπαίδευσης όλοι οι μαθητές της περιοχής.

Οφέλη για μαθητές-δασκάλους

Τι σημαίνει αυτό για τους μαθητές; Σύμφωνα με τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου κ. Ανδρέα Καρατζά: Λοιπόν  αν τελικά εγκριθεί η αίτηση και το σχολείο γίνει Πειραματικό τότε:

1/ Οι μαθητές που είναι ήδη εγγεγραμμένοι και φοιτούν σε αυτό το δημοτικό σχολείο θα συνεχίσουν να φοιτούν κανονικά σε αυτό.

2) Εισαγωγή νέων μαθητών θα γίνεται (από το 2022) μόνο στην Α΄ τάξη με κλήρωση

3) Τα αδέλφια των μαθητών που φοιτούν στο σχολείο θα εγγράφονται σε αυτό κατ’ εξαίρεση με ειδική διαδικασία.

4) Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου που θέλουν να συνεχίσουν να διδάσκουν στο σχολείο θα μπορούν να παραμείνουν με διετή θητεία «προκειμένου να επιμορφωθούν και προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις, κατόπιν αίτησής τους».

5) Όταν υπάρχει ανάγκη για την πλήρωση κενών θέσεων εκπαιδευτικών στο σχολείο . θα καλύπτεται από εκπαιδευτικούς με αυξημένα προσόντα ύστερα από προκήρυξη των θέσεων και διαδικασία κατάταξης σε αξιολογικό πίνακα .

6) Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που θα παραμείνουν στο σχολείο με αίτησή τους μετά τα δυο χρόνια θα αξιολογηθούν και όταν επιτύχουν το 50/100 των αξιολογικών κριτηρίων θα παίρνουν τετραετή θητεία η οποία θα ανανεώνεται συνεχώς αν το επιθυμεί ο εκπαιδευτικός.

Όλη η επικαιρότητα